Feature
Læsetid: 5 min.

To skiver oksemørbrad, en long roast og et lille stykke kænguru: Vi var med, da buffeten genåbnede

Nu kan vi igen komme ud at spise. Information var med til genåbningen af buffet-restauranten Ilden i Næstved, som tilbyder mindst 15 slags kød. Og trods handsker og sprit har gæsterne savnet både kænguru og flæskesvær
Selv om Ilden er en kødrestaurant, er kødtrenden faktisk aftagende, fortæller ejeren. »For seks år siden boomede konceptet, men de seneste to år har vi godt kunnet mærke, at folk vil spise mere grønt. Derfor kan man nu også få en vegetarburger, som ligner kød fuldstændigt, og som vi steger medium, som var det en almindelig bøf,« siger Frantz Weidemann.

Selv om Ilden er en kødrestaurant, er kødtrenden faktisk aftagende, fortæller ejeren. »For seks år siden boomede konceptet, men de seneste to år har vi godt kunnet mærke, at folk vil spise mere grønt. Derfor kan man nu også få en vegetarburger, som ligner kød fuldstændigt, og som vi steger medium, som var det en almindelig bøf,« siger Frantz Weidemann.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
23. maj 2020

»To skiver oksemørbrad, en long roast og et lille stykke kænguru,« siger Frederik Clausen.

»Så gerne,« svarer udskæreren høfligt og langer det nyskårne kød over på en tallerken. Der er ikke meget grønt på den. Faktisk ingenting. Lidt sovs og nogle kartofler, for det er sådan, 20-årige Frederik Clausen kan lide det.

»Jeg har virkelig savnet kød,« griner han. »Mine forældre har selvfølgelig serveret kød under coronakrisen, men slet ikke i de mængder, som man får her. Derfor finder man ikke noget grønt på min tallerken. Det er kød med kød på«.

Det er genåbningsaften på restaurant Ilden i Næstved. Efter flere måneders nedlukning har restauranterne fået grønt lys til at genåbne, og ejer Frantz Weidemann glæder sig til at tage imod aftenens gæster.

»Der er næsten 50, der har bestilt bord, og det synes jeg faktisk er ret flot på en genåbningsaften,« siger han, mens han går rundt og retter på stolene.

Han har gråt hår og ung hud. Både hår og skæg er yderst veltrimmet, og hans øreringe og diamantbesatte ur ser på samme tid både flashy og dyrt ud. Habitjakken sidder tæt og kan kun lige akkurat lukkes over det trænede bryst.

Ejer af Ilden i Næstved Frantz Weidemann.

Ejer af Ilden i Næstved Frantz Weidemann.

Anders Rye Skjoldjensen

Han fortæller, at der står håndsprit fire steder i restauranten, at man skal bruge handsker i buffeten.

Han fortæller også, at han højst lukker 150 gæster ind, selv om der er plads til det dobbelte i den 550 kvadratmeter store restaurant, som ligger lige ud til Næstveds største parkeringsplads, hvor Frantz Weidemanns guldfarvede Porsche står og troner foran indgangen.

»Selv om vi tager en masse forholdsregler og følger retningslinjerne, så finder man altså ikke nogen streger på gulvet her. Vi er alle sammen ved at være trætte af coronaen, og jeg tror godt, folk kan finde ud af at holde afstand. Vi behøver ikke også minde dem om det,« siger han.

Rift om oksemørbrad

Bagest i restauranten er gæsterne gået om bord i buffeten. Den koster 199 kroner og er overvældende. Der er stegte kartofler, flødekartofler, pomfritter, nuggets, løgringe og tre slags sovs – bearnaise, whisky og svampe – og salatbar med 60 forskellige tilbud.

Mest imponerede er dog kødstationen. Bag en disk med indbygget pejs står 24-årige Jonas Lodal i skæret fra flammerne og skærer spidsbryst, kalkun, oksefilet, vildsvin og 11 andre typer kød. Ilden slår sig nemlig op på, at den hver dag kan præsentere gæsterne for mindst 15 forskellige slags kød.

»I dag er der rift om oksemørbraden, men alle vil også prøve et stykke kænguru,« siger Jonas Lodal.

Han blev i marts sendt hjem uden løn og på ubestemt tid, og han var egentligt begyndt at kigge sig omkring efter andet arbejde, da Frantz Weidemann ringede og sagde, at nu måtte han godt vende tilbage.

Anders Rye Skjoldjensen

Folk vil spise mere grønt

Selv om Ilden er en kødrestaurant, er kødtrenden faktisk aftagende, fortæller ejeren.

»For seks år siden boomede konceptet, men de seneste to år har vi godt kunnet mærke, at folk vil spise mere grønt. Derfor kan man nu også få en vegetarburger, som ligner kød fuldstændigt, og som vi steger medium, som var det en almindelig bøf,« siger Frantz Weidemann.

At forbrugerne vil spise mere grønt, er et problem, når man driver en restaurant, hvor kød i overflod er selve konceptet, medgiver Frantz Weidemann.

»Det kan også godt være, at vi ændrer det fremadrettet, så vi på et tidspunkt går ned til kun 12 slags kød for eksempel,« siger han.

»Men jeg tror stadig på kød. Folk kan ikke undvære det. Måske spiser de bare lidt mindre, men bedre kød, og derfor skal vi også levere kød i super kvalitet. Vi skal for eksempel have de bedste nuggets,« siger han.

Stamgæster

Stamgæsten Peter Hansen har lige sprittet hænder og forsøger nu at klemme de fugtige fingre ned i et sæt engangshandsker. Det går ikke særligt godt.

»Amen altså,« pruster han.

»Når man er håndværker, så har man for store hænder til det her.« Det lykkes alligevel, og Peter Hansen går en runde i buffeten.

Bagefter sætter han sig ned til kæresten Marianne Petersen, som sidder og spiser flæskesvær. Parret var her for fire år siden på åbningsaftenen, og siden er Ilden blevet deres sted, hvor de kommer cirka en gang i måneden.

»Vi sidder altid ved det bord, som står tættest på buffeten,« siger Peter Hansen og griner.

»Hvis vi måtte, tog vi stolene med helt ind til buffeten, så vi slet ikke behøvede at rejse os.«

Anders Rye Skjoldjensen

Peter Hansen er i entreprenørbranchen. Han står op hver morgen klokken halv fire og er hjemme igen klokken 17. Han har arbejdet under hele coronakrisen og indtaget mange frokoster alene, fordi der er restriktioner på byggepladsen.

»Vi har savnet at hygge os omkring maden, så i aften tænkte vi, at vi bare skal ud og hygge os og rigtigt slappe af,« siger kæresten Marianne Petersen.

Gratis mad på fødselsdag

Ud af højttalerne flyder Laid Backs 80’er-hit »Sunshine Reggae«:

»Don’t worry, don’t hurry, take it easy.«

Et stort udstoppet bisonhoved pryder én af væggene, og ellers udgøres interiøret af rå birkestammer og rødbrunt læder. Et par borde væk er der flag på bordet. Kirsten Rasmussen fylder 63 og spiser gratis. Med sig har hun sin familie, som fejrer hende med sang og gaver.

I en anden krog af restauranten sidder kødentusiasten Frederik Clausen og spiser en ny tallerken kød med sin ven 20-årige Simon Westen. De har savnet Ilden og kommer her tit.

»Vi tager altid herhen, når vi har noget af fejre. Fødselsdag eller lønningsdag for eksempel,« siger Simon Westen. I dag fejrer de, at man nu endelig kan gå ud og spise igen.

Ritualet er, at de altid spiser en masse tunmousse til forret. Så går de om bord i kødet, og de går typisk tre til fem gange, før de giver op og overgiver sig til kødsveden. Dessertbuffeten har de aldrig prøvet, for som Simon Westen siger, så spiser de også kød til dessert, »og vi har aldrig prøvet at have plads til mere, når vi har fyldt os med long roast og kænguru. Vi elsker kænguru. Der er intet som det.«

Vennerne har lige siddet og talt om, at de synes, det er vildt, at restauranten ikke er fyldt. De troede, det ville vælte ind med gæster, som har fået corona-kuller, og som har længtes efter at gå ud.

»Vi bestilte i hvert fald bord med det samme, vi hørte, at Ilden igen ville åbne, for vi skulle bare være sikre på at få plads,« siger Frederik Clausen. »Vi har nemlig prøvet at komme herned én gang, hvor vi ikke kunne få bord, og det var frygteligt,« siger han. »En forfærdelig dag,« medgiver Simon Westen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Nogle har nydt 10 ugers kondensfrie skyer, andre har drømt om at sætte deres tænder i en skive af en kænguru.

Henriette Bøhne og Martin E. Haastrup anbefalede denne kommentar