Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Book et værelse på Hotel Corona

Test, opspor, isoler. Nu kan du tage en test og inden for 48 timer få svar på, om du skal et smut på Hotel Corona.
Undersøgelsen af Inger Støjbergs ulovlige asylinstruks lyder godt nok kedelig, men allerede fra dag ét er der lagt op til et fuldtonet drama.

Undersøgelsen af Inger Støjbergs ulovlige asylinstruks lyder godt nok kedelig, men allerede fra dag ét er der lagt op til et fuldtonet drama.

Peter Nygaard Christensen

16. maj 2020

Hotel Corona i Herning har været omdrejningspunkt for ret mange onkeljokes de seneste måneder, selv om hotellet faktisk har skiftet navn til noget mindre smitsomt. Som begivenhederne formede sig denne uge, tydede intet på, at vittighederne ville få en ende.

For som led i regeringens nye teststrategi – test, opspor, isoler – forlød det nu, at coronasmittede folk, som havde svært ved at isolere sig fra familien derhjemme, skulle få mulighed for at sove ude – der var simpelthen tale om, at udvide Hotel Corona til en landsdækkende kæde. Kommunerne skulle nemlig stille feriecentre, hoteller og lignende til rådighed for de smittede.

Hvor der var potentielle skejser til hotelbranchen, værkede det fortsat i en hel del af samfundslegemets andre lemmer. En opgørelse viste, at der i Danmark nu var sendt 170.000 mennesker hjem fra arbejde på kriseløn. Det er næsten ti procent af de privatansatte. Og det seneste par måneder var arbejdsløshedstallet steget med 48.000.

Det var en speciel situation. På den ene side, var der ved at komme styr på smitten og sygdommen. Testmaskineriet var kommet op i gear, så man ved det mindste anstrøg af symptomer kunne blive henvist til et festtelt, der nu var et testtelt, og ret hurtigt blive kaldt ind til visirbærende, plastikindpakket sundhedspersonale, der rutineret krattede en lidt i mandlerne med en vatpind – og inden for 48 timer ville man vide, om det var tid til at booke værelse på Hotel Corona.

På den anden side gik det ned ad bakke for økonomien; globale sultkatastrofer truede, og der var ikke rigtig nogen, der vidste, hvor det hele bar hen sådan i det store billede. Fremad kronologisk. Nedad økonomisk. Vraltende gennem den nye normal med en vatpind som krykke.

Gennemsnitsløn er steget i USA

Også i nyhederne fra USA havde ugen en vis karakter af gentagelse, hvilket dog ikke gjorde sagerne mindre uhyggelige. Igen meldte tre millioner mennesker sig ledige og sluttede sig til en arbejdsløshedsstyrke, der nu er steget til svimlende 26 millioner. Så mange har mistet jobbet, at gennemsnitslønnen i USA er steget i april, kunne man læse i Bloomberg.

Og det er for det første helt vildt og for det andet helt vildt skidt. For stigningen i gennemsnittet skyldes ikke, at nogen har fået mere i løn, men at utrolig mange mennesker i lavtlønsjob nu er blevet fyret og derfor ikke længere trækker gennemsnittet ned.

Det er nu ikke kun rent negative milepæle, som blev nået. I The New York Times kunne man læse, at USA på grund af coronaopbremsningen er på vej mod at bruge mere strøm fra vedvarende energi end fra kulkraft i år – hvilket skulle være første gang nogensinde.

For på trods af at Donald Trump har gjort det lettere for kulindustrien at forurene, så er den grønne energi efterhånden blevet billigere end den sorte. Og da det trods alle verdens store forandringer stadig er pengene, der bestemmer, så blev den dyreste – og sorte – strøm skåret bort som det første, når virksomheder stod tomme, og elforbruget faldt. Skidt for de mennesker i kulbranchen, der nu må tage plads i arbejdsløshedskøen, men godt for klimaet.

Kulørt drama

Et dårligt klima – sådan rent arbejdsmæssigt – blev åbenbaret, da der torsdag blev taget hul på et stykke arbejde, der bedømt på titlen lød som det kedeligste i verden: Instrukskommissionen. Den tegner dog til at blive et så maksimalt kulørt drama, som overhovedet kan males med forvaltningsverdenens grå og brune farvetoner.

Opgaven er at hitte ud af, hvad der gik forud, da daværende udlændingeminister Inger Støjberg ulovligt beordrede, at samtlige unge asylpar, hvor den ene var under 18 år, skulle skilles ad. Og allerede på kommissionens førstedag var der smæk på. Her kom det frem i en mail, at Støjberg over for lorne embedsmænd, havde udbrudt, at de »åbenbart godt vil ha’ barnebrude«. Et argument, der er lige så idiotisk, som det er effektivt – både til at skabe dårlig stemning og til at tromle igennem. Det er hermed noteret til fremtidig brug.

Og uanset, hvor det ender, har Instrukskommissionen allerede nu vist, at det, der lyder kedeligt, godt kan være kulørt – men det vidste du sikkert godt, siden du læser Information.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu