Ugerevyen: Drop hamsterhjulets hornbrille – med hornslethbrillen bliver dumt til kunst

Ser man enhver overskridelse som kunstnerisk frihedskamp, kan man konstatere, at der blev produceret enormt meget kunst denne uge
Kristian von Hornsleth har rasende travlt med at gøre verden bedre for alle os andre, men det har retssystemet ikke blik for.

Kristian von Hornsleth har rasende travlt med at gøre verden bedre for alle os andre, men det har retssystemet ikke blik for.

Ólafur Steinar Gestsson

Moderne Tider
9. maj 2020

Det er lang tid siden, kunst skulle være noget, der pyntede og behagede. Tiden, hvor kunstneren var en servil nikkedukke for konge, kirke og borgermusik, er for længst forbi. Næh, kunstneren skal provokere, sprænge grænser, åbne for nye erkendelser, det ved enhver.

Måske lige bortset fra det danske retssystem, som tilsyneladende ikke havde fattet en skid. For kunstneren Kristian von Hornsleth blev denne uge stillet for en dommer anklaget for at have kørt alt, alt for stærkt – i det ene tilfælde over 120 kilometer i timen på en vej, hvor grænsen er 50.

Hornsleth forsøgte sig med en »filosofisk forklaring« i retten, fortalte han Ekstra Bladet. Retssystemets regelryttere var tilsyneladende ikke imponerede.

»De forstod ikke, at nogle mennesker har brug for mere frihed end andre. Nogle lever fint i et Excelark, andre gør ikke. Der er ikke noget rummelighed i systemet, der er ikke plads til folk. Vi er jo ikke onde, bare fordi vi kører for hurtigt. Vi har travlt med at ændre verden for jeres skyld og alle de hamsterhjuls-mennesker, der findes,« lød det fra Kristian von Hornsleth, sand kunstner, til avisen.

Dommen falder først på mandag, men udfaldet virkede sikkert:

»Man kan ikke vinde over systemet, de fanger dig til sidst. Kunsten er fri, mennesket bliver det aldrig,« lød det fra vor tids Rousseau.

Ser man enhver overskridelse som kunstnerisk frihedskamp, kan man konstatere, at der blev produceret enormt meget kunst i denne uge.

Hornslethbrillen

Tag historien om kupforsøget i Venezuela – eller hvad pokker det var for en forestilling, som foldede sig ud.

Søndag annoncerede Venezuelas regering, at man havde stoppet et væbnet oprør, dræbt og fanget en række bevæbnede folk, der fra speedbåde var gået i land på kysten lidt nord for hovedstaden med en mission om at vælte regimet.

Blandt fangerne var to tidligere amerikanske soldater. Deres chef – lederen af et privat amerikansk sikkerhedsfirma, Silvercorp, tog ansvar for missionen og fortalte, at ideen om at angribe hovedstaden fra kysten var inspireret af Alexander den Stores landgang ved slaget om Gaugamela 331 før Kristi fødsel, hvor Alexander »angreb dybt i fjendens hjerte«.

Hvis det lyder fuldkommen vanvittigt, så er det nok, fordi du lever i et excelark. Lejesoldaterne blev fanget af systemet og ligger nu i lænker som den øvrige menneskehed, men grænseoverskridelsen var enorm – som kunst betragtet var det et slag for friheden.

Smider man først hamsterhjulets hornbrille og ifører sig overskridelsens hornslethbrille, bliver det pludselig også værd at notere sig, hvordan Tanzanias præsident i en storslået performance med bibelske allusioner afslørede sit sundhedssystems svaghed ved ganske under cover at lade en papajafrugt teste for corona og efterfølgende offentliggøre et positivt testsvar: Frugten var smittet, påstod den, men sagde i virkeligheden – ligesom Hornsleth – at systemet var råddent.

Intet menneske kan undslippe systemet

Men trods den hornslethske systemkritik syntes det denne uge umuligt at overse, at den allermest grænseoverskridende adfærd faktisk stammer fra systemet selv.

I en artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PNAS havde et forskerhold regnet sig frem til, at 1,5 milliarder mennesker om 50 år ville leve i – eller krepere i eller flygte fra – egne, hvor gennemsnitstemperaturen ville være som de allervarmeste steder i Sahara i dag – og de store regionale katastrofer ville udløses, hvis blot planetens samlede temperatur steg med to grader.

Når det går op for en, at to graders opvarmning er noget nær det bedst opnåelige klimascenarie, står det klart, at Hornsleth har ret: Intet menneske kan undslippe systemet.

Men omvendt er de menneskelige systemer bag opvarmningen radikalt provokerende og grænsesprængende på et niveau, hvor kunsten altså skal køre noget hurtigere end von Hornsleths Porsche Panamera, hvis den skal følge med.

Men det har Hornsleth nok luret. Selv om han forventer at få frakendt kørekortet i et år, har han bestilt en ny bil, fortalte han Ekstra Bladet – en Porsche Panamera 4S Turbo. Den er endnu hurtigere end den gamle.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At sætte egen fartglæde over hensynet til andres sikkerhed er ikke et slag for friheden, men et slag for dumheden.

Ete Forchhammer , Jane Doe, Erik Fuglsang, Katrine Damm, Oluf Husted og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Plejer ellers at synes, at Hornsleth er ret fed og god til at sætte tingene på spidsen, men beklager Hornsleth, lige her har du fandme tabt sutten.