Læsetid: 8 min.

VM-semifinalen mellem Tyskland og Frankrig i ’82 var fodbold, når det er skønnest og grusomst

Michael Platini kaldte den »mit smukkeste opgør«. Det var kampen, der definerede fodbold i al sin skønhed og ubarmhjertighed for en hel generation. Og det var scenen for fodboldhistoriens mest berømte overfald. Hvis du ikke har bedre at tage dig til i coronakrisen, kære læser, så gense VM-semifinalen fra 1982 mellem Tyskland og Frankrig
Toni Schumacher (t.h.), da han ignorerer bolden og går efter sin franske modspiller Patrick Battiston (t.v.), som i sekundet efter ligger livløs på banen med knuste tænder, brækkede ribben og skadede ryghvirvler.

Toni Schumacher (t.h.), da han ignorerer bolden og går efter sin franske modspiller Patrick Battiston (t.v.), som i sekundet efter ligger livløs på banen med knuste tænder, brækkede ribben og skadede ryghvirvler.

Ritzau Scanpix

23. maj 2020

Meget kritisk kan man sige om verdensfodboldforbundet FIFA, men man må også huske at rose fodboldbosserne i Zürich, når de foretager sig noget fornuftigt, og det har de faktisk gjort i denne coronatid, hvor de har lagt historiske VM-kampe ud på deres egen youtubekanal i fuld længde.

Budskabet er klart: Brug pandemiens rasen til at gense VM-historiens klassiske opgør.

Information tager tråden op og iler med sin egen anbefaling af en kamp, det nok er værd at genopleve, nemlig semifinalen fra VM i 1982 i Spanien mellem det daværende Vesttyskland og Frankrig.

For en hel generation er dette kampen, der lærte dem (eller rettere sagt os – for skribenten tager gerne sig selv med i købet), hvad fodbold er, når det er skønnest og allermest grusomt.

»Det var min smukkeste kamp,« sagde anføreren for taberne, Michel Platini, bagefter. »Hvad der skete i de to timer, indkapslede alle elementer af livet i sig selv. Ingen film og intet teaterstykke kan nogensinde formidle så mange modsigelser og følelser. Det var fuldendt. Så stærkt. Det var fantastisk.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • Michael Larsen
  • Oluf Husted
  • Erik Karlsen
Benno Hansen, Michael Larsen, Oluf Husted og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Gudnæs

Jeg ser ellers aldrig fodbold, men lige den her kamp husker jeg tydeligt. Jeg sejlede som kok den sommer, og jeg blev vist rundt i Abidjan på Elfenbenskysten af en af de lokale, som jeg havde handlet lidt med på skibet. Første halvleg så vi nede i de sorte kvarterer, hvor folk stillede deres tv apperater op i vinduet, så naboerne kunne stå ude på gaden og følge med. Omkampen så vi på et fransk ejet værtshus oppe i den hvide del af byen. Luften var tykt af drama, der blev skrålet med på Marseillaisen ved de franske scoringer, og bandet højt og flot ved de tyske overgreb på banen. Til sidst, da Tyskland vandt straffesparkskonkurrencen, sænkede der sig en dødslignende stilhed i gaderne. Vores værtshusejer sank grædende sammen over sin bil, og vi var enige om at han nok havde spillet og tabt alt hvad han ejede. En mindeværdig aften!

Ja, tak for at minde mig om den kamp. Fantastiske spillere. Total krig på fodboldbanen.

Men gud hvor er det lang tid siden. Dengang i 1982 sagde de gamle om begivenheder som lå 40 år tilbage, at det var så lang tid siden at det næsten er løgn...