Baggrund
Læsetid: 8 min.

Dengang Blixen blev skumrasende over, at nogen lavede en pastiche på hendes fortællekunst

I 1953 bølgede diskussionerne i det litterære miljø, og en veritabel jagt gik ind: Hvem havde skrevet ’En Aften i Kolera-Aaret’, der mimede Karen Blixens stil og gjorde hende skumrasende? I dag kender vi svaret – i stedet er spørgsmålet, om bogen er pastiche, parodi eller plagiat
Diskussionen bølgede efter udgivelsen af ’En Aften i Kolera-Aaret’. Var det baronessen, der endnu en gang ville drive gæk med sit publikum? Var ophavsmanden kritikeren, kunsthistorikeren Christian Elling? Kunne det mon være historieformidleren Palle Lauring? Eller Soya?

Diskussionen bølgede efter udgivelsen af ’En Aften i Kolera-Aaret’. Var det baronessen, der endnu en gang ville drive gæk med sit publikum? Var ophavsmanden kritikeren, kunsthistorikeren Christian Elling? Kunne det mon være historieformidleren Palle Lauring? Eller Soya?

Robert Goldberg

Moderne Tider
4. juli 2020

Den grasserende og efterhånden verdensomspændende pandemi har på makaber vis aktualiseret en lang række bøgers dystre skildringer af smitte og karantæne lige fra Boccaccios Dekameron over Daniel Defoe og Albert Camus til Som pesten af Hanne-Vibeke Holst.

Nu, hvor vi nærmer os lysere tider, kan der være grund til at genkalde sig en epidemisk kuriositet, nemlig den roman eller kreds af fortællinger, der sidst i oktober og i begyndelsen af november 1953 fik sat det litterære Danmark på den anden ende.

Det drejer sig om værket En Aften i Kolera-Aaret, udsendt på Carit Andersens Forlag under det mystifistiske pseudonym Alexis Hareng, hvor LEXI og AREN helst skulle få publikum til at associere i retning af en af datidens mest spektakulære litterære notabiliteter, selveste baronessen.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hm! Baronessen er så kedelig, at jeg undres over at nogen gider parodiere lige netop hende

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, David Zennaro og Michael Gudnæs anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Tja, hun er heller ikke lige mig, men anekdoten her er kostelig.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og David Zennaro anbefalede denne kommentar