Feature
Læsetid: 4 min.

Barcelona eller Real Madrid?

La Liga genstartede torsdag den 11. juni. De små marginaler bliver afgørende, og det bliver de to store, der afgør det hele imellem sig: FC Barcelona og Real Madrid
Barcelonas placering i toppen af ligaen er ikke urørlig. Men jokeren Luis Suarez, her under et opgør på Camp Nou mod Baskerlandets Deportivo Alavés i december, er tilbage efter en skade. Og dermed står og falder det meste ikke kun med Lionel Messi.

Barcelonas placering i toppen af ligaen er ikke urørlig. Men jokeren Luis Suarez, her under et opgør på Camp Nou mod Baskerlandets Deportivo Alavés i december, er tilbage efter en skade. Og dermed står og falder det meste ikke kun med Lionel Messi.

Albert Gea

Moderne Tider
13. juni 2020

Verdens bedste fodboldliga, den spanske La Liga, er i gang igen. Torsdag den 11. juni tog Sevilla imod Real Betis, og så følger det ellers slag i slag med fodbold hver eneste dag. Lørdag 13. juni spiller Barcelona på udebane mod Mallorca, og dagen efter, søndag den 14. juni, gæster Eibar Real Madrids træningsstadion i Valdebebas, lidt uden for Madrid, Estadio Alfredo Di Stéfano.

Som det danske Real Madrid-site, madridista.dk, bemærker: Det bliver de små marginaler, der afgør topstriden i år. Karantæner for eksempel. Altså ikke coronakarantæner, men dem, der kommer af for mange gule kort.

Langt ned til nummer tre

Der skal spilles 11 runder, før sæsonvinderen kan kåres, og Barcelona og Real Madrid er henholdsvis nummer 1 og 2 med langt ned til resten. Det er mellem de to, vinderen skal findes. Men hvem bliver det?

Barcelona har siddet tungt på La Liga i mange år. Den catalanske storklub har vundet fire ud af de fem seneste sæsoner og fører lige nu tabellen med to point ned til ærkerivalerne fra hovedstaden. Der er 11 point mellem Barca og Sevilla på tredjepladsen.

Inden corona lagde fodbolden øde, tabte Quique Setiens tropper ikke desto mindre 0-2 til Real på Santiago Bernabeu. Det gjorde ondt, så der er masser, der skal revancheres.

Trænerskift i Barcelona

Sæsonen 2019/20, som altså nu skal spilles færdig, begyndte ikke godt for Barcelona. Mens Ernesto Valverde stadig var træner, blev det 0-1 til Athletic Bilbao på San Mames, og i de følgende udekampe hentede catalanerne blot et enkelt point. Tendensen var bekymrende, for det var hold som Osasuna og Granada, der skabte problemer.

Den virtuelle tribune

Corona er eksperimenternes tid. Til transmissionerne fra kampene i La Liga har TV 2 valgt at lægge virtuel tilskuerlyd ned over signalet hentet fra computerspilfirmaet EA Sports’ FIFA-serie. TV 2 bruger desuden virtuel grafik langs med banen med computeranimerede tilskuere.

Valverde måtte gå af i januar i år, efter at holdet netop havde tabt 2-3 til Atlético Madrid i semifinalen i Super Cup’en. Setien tog over, men Barca havde stadig svært ved at finde melodien, især offensivt.

Uroen spidsede for alvor til, da upåagtede Ibiza var et mulehår fra at eliminere Barca fra den spanske pokalturnering, Copa del Rey. Antoine Griezmann reddede kastanjerne i sidste øjeblik til 1-0.

Barca ligger nummer 1, men de er langtfra uovervindelige. Der er ikke noget nyt i, at meget står og falder med stjernen over dem alle: Lionel Messi. Til gengæld er jokeren Luis Suarez tilbage efter sin skade. En Suarez i bare nogenlunde form kan være guld værd for catalanerne.

Trods og arrogance

Vender vi blikket mod Real Madrid, så var de langt mere vedholdende end Barca i begyndelsen af sæsonen. I niende spillerunde led de dog et 1-0-nederlag til Mallorca. Det var på mange måder et vendepunkt. Real vandt Super Cup’en over Atlético Madrid, og i frisk erindring står også deres 2-0-sejr over netop Barcelona på Bernabéu. Los Blancos har altid haft det meget godt med en cocktail af trods og arrogance.

Men Real Madrid har også været hårdt ramt af skader og vaklende geledder. Eden Hazard, som blev købt sidste sommer fra Chelsea, udset til at være Cristiano Ronaldos efterfølger, nåede kun at spille ti kampe, inden han – igen – blev skadet.

Indkøbet Luka Jovic har langtfra indfriet forventningerne. Træner Zinedine Zidane har igen og igen – nogle vil sige alt for stædigt – måttet sætte sin lid til den gamle garde: Karim Benzema, Luka Modric, Sergio Ramos, Casemiro.

Lige nu, inden La Liga starter igen, er Benzema på andenpladsen på topscorerlisten med 14 mål i 26 kampe. Messi fører an med 19 mål.

Hold øje med marginalerne

Gennem store dele af sæsonen lå Real på førstepladsen i ligaen. Men de snublede lige før coronakrisen: Nederlag på udebane til Levante og Real Betis. Sådan noget bliver i den spanske presse udråbt til verdens ende. Men faktisk er det såre typisk. Kongeholdet har altid haft umådeligt svært ved at profitere på dyk i Barcelonas formkurve.

Der er som sagt to point mellem giganterne. Det hele er pivåbent. Begge rivaler har synlige svagheder. Begge har slingret. Ikke samtidig, men forskudt. Barcelona klamrer sig til de to point. Madrid luner sig ved, at skulle det ende lige, har de fordelen af at være bedre indbyrdes. Det kan ikke blive mere spændende.

Hold øje med marginalerne. Hvem har den bedste bænk og den bedste bredde? Pilen peger på Real Madrid. Hvem kan holde sig skadefri i et hæsblæsende kampprogram? Det er der ingen, der ved. Verden er jo, det ved vi, ikke som den plejede at være.

Men det bedste bud på, hvad der bliver udslagsgivende, kom fra Real Madrids tyske midtbanegeneral, Toni Kroos, da han i forrige uge blev interviewet af den madrilenske sportsavis Marca:

»Det hold, der hurtigst og mest effektivt vænner sig til at spille på tomme stadioner, vinder ligaen,« sagde Kroos tørt.

God fornøjelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her