Brevkassen: Må man give pædagogerne vin?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet er for stort – intet er for småt. Der er altid to svar, så hænger du ikke på noget
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet er for stort – intet er for småt. Der er altid to svar, så hænger du ikke på noget

Mia Mottelson

Moderne Tider
13. juni 2020

Hej brevkasse, jeg vil gerne give mit barns pædagoger en lille ting som tak for at have gjort institutionen til et pragtfuldt sted at være under corona med masser af udflugter og små børnegrupper.

Jeg synes, slik og chokolade er lidt pattet at give – og i øvrigt svært at overrække foran børn – men hvad med god kold hvidvin til terrassen? Er det cool, eller kommer mor-politiet så efter mig? Hvis det er no go, hvad giver man så i øvrigt?

— Ny mor i felten

Svar I:

Offentligt ansatte må i kraft af deres arbejde ikke modtage gaver. Det er hovedreglen. De ansatte anbefales at følge den, så der ikke opstår misforståelser. Ingen må kunne opnå fordele frem for andre. Man kan forestille sig problemerne, hvis rige folk overtager aflønningen af de funktionærer, der er ansat til at behandle alle på lige vilkår. Men der er undtagelser, nemlig taknemmelighedsgaver eller gaver i en særlig anledning.

Man må gå ud fra at coronaundtagelsestilstanden i børneinstitutionerne er en sådan, hvor der blev drevet rovdrift på medarbejderne.

Kommer du så slæbende med 12 flasker, er det for meget; kommer du med én, virker det fornæret. Jeg ville købe to rimelige flasker i en kurv med en buket blomster og et kort med udtryk for påskønnelsen. Det går an. Hvis nogen brokker sig i den anledning, er det noget pjat. Bedst er det, hvis hele forældrekredsen er med på idé og sammenskud, så der ikke går konkurrence i det – eller surhed.

Det kan blive pinligt for dem, du gerne vil takke.

— Georg Metz

Svar II:

Det er ret morsomt, at du ikke synes, man kan give chokolade foran børn, men derimod tænker, at det er helt okaydoki at give dem organiske opløsningsmidler, der koster samfundet cirka 13 milliarder kroner om året i sundhedsudgifter, manglende indtjening, sociale ydelser og ulykker. Og som sandsynligvis er en væsentlig årsag til, at der statistisk set er en håndfuld af ungerne på Mariehønestuen, der vokser op i utrygge hjem.

Men tag det ikke for personligt, for det er også meget, meget dansk. Jeg synes, at vingaver til folk, som man ikke med sikkerhed ved sætter pris på vingaver, er en uting. Naturligvis kan du argumentere for, at de fleste lyserøde danskere drikker alkohol, men faktum er, at vores fælles forbrug er faldet med cirka 25 procent de seneste år, og den udvikling fortsætter.

Heldigvis har jeg en vildt god idé til et alternativ: En or’nli’ bøtte to kg Matadormix (fordi fuck gourmet lakrids). Sådan en står foran mig i skrivende stund, og jeg er glad som et (ædru) barn.

— Anna von Sperling

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Giv dog en buket/sammenplantning, det kan alle have glæde af, og så vi slipper for alt det drikkeri. Vi mangler ikke unge som gamle alkoholikere i Danmark.
Det er nu helt passé at stille øl til renovationsarbejderne og at have/nyde alkohol på arbejdspladser i det hele taget.

Thomas Tanghus

Det tog virkelig lang tid, før organiske opløsningsmidler gav nogen mening for mig i denne kontext, men jo, jae.
Selv har har sendt chokolade til min læge- og lægesekretærer for den exceptionelt gode service jeg fik. De er selvfølgelig ikke direkte offentligt ansatte, men jeg har sgu ikke råd til at sende chokolade til alle de kompetente og empatiske mennesker jeg har mødt i vores offentlige sundhedsvæsen.

Så jeg vil også sige noget til den søde tand. Eller den salte.

Thomas Tanghus

To bajere til skraldemændene for at tage en udtjent sofa med - er det virkelig ikke gangbar valuta mere? ;)