Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal vi snyde min datters engelske kæreste ind i landet?

Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet er for stort – og intet for småt. Her er en mor kommet i klemme mellem coronareglerne og omsorgen for sin ulykkelige datter
Hver uge svarer Brevkassen på spørgsmål fra læserne. Intet er for stort – og intet for småt. Her er en mor kommet i klemme mellem coronareglerne og omsorgen for sin ulykkelige datter

Mia Mottelson

Moderne Tider
6. juni 2020

Min datter på 20 har en jævnaldrende kæreste i Storbritannien. De har ikke set hinanden siden februar, og med de nye regler ser det ud til at have meget lange udsigter. De er ulykkelige og desperate. Tårerne flyder på daglig basis.

Skal jeg forsøge at trække i nogle tråde, så han kan blive proformaansat i Danmark i sommerferien, og dermed få indrejsetilladelse i Danmark, så de kan ses? Eller er det helt og aldeles uansvarligt at omgå reglerne på den måde?

Hilsen moderen

PS: Hvis de havde været gift, havde de fået lov at ses.

Svar I:

Jeg vil gerne indlede med at slå fast: Jeg er hverken virolog, sundhedsstyrelseboss, rigspolitichef eller jurist. Jeg kan altså kun give mellemmenneskelig vejledning.

Og åh, hvor jeg føler med din datter og hendes kæreste. Det må være hæsligt at være adskilt på ubestemt tid. Især i en så ung alder, hvor alting sker LIGE NU. Men vejen til et højere smittetryk er brolagt med mennesker, der tænker, at de er undtagelsen. At deres individuelle handlinger ikke gør nogen forskel i det store billede.

Kant ville sige: Gør kun det, som du ville mene, at alle andre også burde gøre i samme situation.

Jeg vil nok moderere det lidt: Overhold (som udgangspunkt) reglerne, medmindre du vurderer, at reglerne gør mere skade end gavn. Og læg i mellemtiden pres på jeres politikere, hvis I mener, at de er uretfærdige – for eksempel at ugifte par burde have samme muligheder som gifte.

Kun sådan kan de blive ændret – også for alle andre i jeres situation.

— Mikka Tecza

Svar II:

Se nu at få de unger gift. Han skal ikke bare have et proformajob og få lettet trykket mellem tvende danske have. Du skal have en svigersøn og han skal have en billet ud af både det engelske coronahelvede og det absurde Cirkus Brexit.

Er det uansvarligt? Uden tvivl, hvis man spørger den indebrændte regelrytter. Men slut med gråd og tænders gnidsel. Lad briten flyve over hav og gæste her prins Hamlets grav.

Hurtigst muligt.

— Bo Elkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henning Kjær

Pas på med at snyde myndigheder, pludselig bliver du måske afsløret i dokumentfalsk, fordi nogen får svaret forkert på et uskyldigt spørgsmål "nej han er ikke ansat her"

Eva Schwanenflügel

Der er jo ikke noget udrejseforbud, så hvorfor rejser jeres datter ikke bare over til sin kærlighed?

Bjørn Pedersen, Flemming Berger, Henriette Bøhne og jens peter hansen anbefalede denne kommentar

Kære "mor",

Jeg syntes, du skal tænke det hel rigtigt godt igennem. Vurder fordelene, hvis det ikke bliver opdaget, men vurder også konsekvenserne på en realistisk måde, hvis projektet går galt.

Personligt syntes jeg, at man skal rette sig efter loven, - også selv om man ikke sympatiserer med den, eller syntes, den bygger på et forkert grundlag.

Men en lov kan være så urimelig, at jeg ikke har til hensigt at overholde den - altså hvis konsekvenserne ved opdagelse, kan accepteres.

Når vi rejser, forgår det med en meget stor finsk campingvogn på 2.000 kg efter bilen, 2,5 m bred og 8,7 m lang. - altså et meget synligt vogntog. Vi har hus oppe i Sverige og hernede på Balkan, så vi rejser flere gange årligt, og vi anvender forskellige gennemrejse-lande efter årstiden.

Jeg er ingen ekspert i lovbrud, men jeg kender faktisk omkring 12 forskellige indgange, - hele landeveje, der fører ind til Danmark og helt uden om grænsekontrol, hvis man kommer fra syd. Og man føler sig rigtigt velkommen, for der er fine skilte, der byder velkommen til Danmark, så disse veje bruger vi tit, når vi er på disse kanter.

På samme vis kender jeg en lang række brugbare veje ned gennem Europa, der også går udenom grænsekontrol, de findes overalt. - Også i det efterhånden hermetisk lukkede og ugæstfrie Ungarn med solide EU-betalte grænsehegn og masser af bevæbnede vagter..

Det er ikke hver gang, vi anvender disse veje, men vi gør det ofte, og især om sommeren, hvor grænsekøen kan være på 3-5 timer. Og den eneste gang, i nyere tid, det har givet lidt små-problemer, det var netop i det sydlige Ungarn, hvor vi var på vej ud af landet efter 4-5 dage inde.

Her var problemet, at når vi ikke var registreret på en central server som at være kommet ind i landet, kunne en ophidset kvindelig grænsebetjent ikke indse, hvordan hun skulle kunne lukke os ud. Jeg gjorde selvfølgelig gældende, at vi havde 16 kg gas, 60 liter vand i tanken samt strøm på begge batterier, solceller på taget, satellit-tv samt en del proviant, så vi kunne blive nogle dage, hvis hun ønskede det Men efter 6-8 telefonsamtaler til højere chefer over 12-15 minutter, var vi ude af Ungarn, og inde i Kroatien.

Steffen Gliese

Oplevelse af længsel og tab er nyttige følelsesmæssige erfaringer at gøre sig.