Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Bare rolig – vi piller ikke ved din historie. Vi smider bare dine statuer i havnen

Hvad nu hvis man i en hel by holdt op med at have statuer om fortiden og dens glorværdige foregangsmænd? Måske kunne der blive plads til noget mere futuristisk kunst
Moderne Tider
27. juni 2020
Stormen på statuerne skal ses i lyset af deres funktion. Den er nemlig at etablere en fortid, som samfundet kan bygges på.

Stormen på statuerne skal ses i lyset af deres funktion. Den er nemlig at etablere en fortid, som samfundet kan bygges på.

Richard Ellis

Der var næsten noget smukt over det, aktivisterne gjorde ved statuen af Edward Colston forleden i Bristol. Colston var – ifølge Wikipedia – en engelsk handelsmand og filantrop (sic); han handlede med vin, frugt og tekstiler, men desværre også en del med mennesker.

Statuen af ham stod indtil for nylig på et torv i Bristol, men blev pillet ned af aktivister, båret mod havnen og smidt i. Spis brød til, kunne man sige. Man kunne for eksempel tage en ’Colston bun’, en slags frugtbolle opkaldt efter selvsamme person.

Sagen om Colston-statuen opsummerer på mange måder det, der er i gang med at ske rundt omkring i verden. Vi bliver, endnu en gang, mindet om, at vores samfund er grundet på uhyggelige forbrydelser – og om, at denne fortid ikke er helt bag os.

Komikeren John Oliver fremhævede for nylig, at der i USA er over 700 monumenter og statuer, der har med de tidligere sydstater at gøre, og at det for så vidt kan virke rimeligt snart at fjerne nogle af dem. Men mange ønsker ikke at ’pille ved historien’, som de siger.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dan D. Jensen

tja hvordan har disse håbefulde unge mennesker mon forestillet sig en fremtid uden historie ??

Kim Ravn-Jensen

Dan D. Jensen: Du stiller efter min opfattelse det forkerte spørgsmål. To efter min mening bedre af slagsen lyder:
1) Hvordan forestiller vi os en fremtid med fortsat historieforfalskning?
2) Hvordan forestiller vi os en fremtid, hvor vi ser historien i et sandere lys?
Tak, i øvrigt, til centralkomiteen for en analyse, som er skarpsindig i tilgift til vild...