Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Hvem prædiker i dag?

Hvis Kim Larsen havde kunnet skrive en sang om tiden efter coronakrisen, ville den måske have heddet: »Om lidt bliver her larm igen«
Prædikenens ro er ved at være forbi, og lederne haster tilbage til den gamle, kendte larm. Desværre.

Prædikenens ro er ved at være forbi, og lederne haster tilbage til den gamle, kendte larm. Desværre.

Album / Ritzau Scanpix

Moderne Tider
20. juni 2020

Hvis man skal identificere det moment, som udmærker en prædiken frem for alle mulige andre former for tale, så er det givetvis øjeblikket lige efter, den er slut. Når præsten er færdig med sin prædiken, er der stille. Helt stille. Der er ikke nogen, der rækker hånden op for at stille et kritisk spørgsmål. Der er ikke nogen indvendinger fra salen. Der er bare stille.

En prædiken er en form for tale, der har den særlige egenskab, at den altid står uimodsagt. Der kan måske være lidt hvisken rundt omkring ved kaffen efterfølgende, men når der bliver prædiket, bliver der svaret med stilhed.

Det er denne stilhed, der giver en prædiken sin magi. Der er derfor også noget uendeligt passende ved, at præster i den danske folkekirke har for vane at gå direkte til spredte praktiske bemærkninger, når de er færdige med at prædike. Det er, som om den forventede stilhed efter en prædiken er så metafysisk højspændt, at man ikke kan holde til den på en helt almindelig søndag i en helt almindelig kirke, hvorfor man skynder sig videre og fortæller om næste uges banko i menighedshuset.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Katrine Damm

"Måske er det sørgelige dog, som vi er ved at indse, at den prædiken, vi hører fra forskellige politiske ledere, ikke så meget handler om at gøre noget andet, at lægge en fuldstændig ny linje i forhold til klima, ulighed osv., men mere om at vende tilbage til den kapitalistiske knævren, dens virvar af snak, meninger og forbrug."

Amen! (;-))