Klumme
Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: En intellektuel bevægelse kræver, at man kan være tro mod noget andet end sit CV

Ville Derrida være stillet op til en DHL-stafet?
Hvis #MeToo eller klimabevægelsen eller Black Lives Matter tænker og provokerer, så er det, fordi de holder fast i universalismen, nærmest som en slags arbejdsplads.

Hvis #MeToo eller klimabevægelsen eller Black Lives Matter tænker og provokerer, så er det, fordi de holder fast i universalismen, nærmest som en slags arbejdsplads.

DAVID PARKER/SCIENCE PHOTO LIBRA

Moderne Tider
13. juni 2020

Hvordan kan det være, at der ikke mere findes bevægelser på universiteterne? Måske er der ikke mange, der ønsker sig tilbage til dengang, hvor forskellige former for marxisme rumsterede på gangene og i klasseværelserne, men det er, som om vi er havnet i en servil modpol.

Der er selvfølgelig stadig bevægelser rundt omkring i samfundet, men ikke rigtig på universiteterne, og det er ikke blot de eksplicit politiske bevægelser, der er forsvundet. Det er også de bevægelser i tænkningen, der var hyppige i det meste af det 20. århundrede, hvor grupper af intellektuelle samledes om at være f.eks. fænomenologer, strukturalister, dekonstruktivister osv.

For så vidt noget rører på sig, kommer det som regel fra studerende og får ikke rigtig institutionelt rodfæste.

Universiteterne er ikke så meget mere slagmarker for forskellige strømninger i tænkningen, dvs. forskellige forsøg på, at forstå hvordan ’det hele hænger sammen’. De er blevet til en slags fabrikker, der producerer forskningsvarer til gavn for vækst og velfærd.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Universitetet findes ikke mere...

Ib Jørgensen

Forklaring: Karriere, penge, titler, dannebrogskors

Rehne Bramlev Vokstrup

Hvad vil i da kalde den grønne bevægelse så? Eller den identitetpolitiske bevægelse? Bevægelserne lever da i bedste velgående, og sætter dagsordenen i samtidens politik.