Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Slavemoral – ikke overmennesket – fik betjent til at dræbe Floyd

En af den tyske filosof Friedrich Nietzsches mest berømte passager er værd at genlæse i lyset af bølgen af protester efter mordet på George Floyd
Det var ikke overmennesket i betjenten Derek Chauvin, der fik ham til at myrde George Floyd – det var den slavemoral, der kan få en til at begå og retfærdiggøre en hvilken som helst forbrydelse. Her protesterer newyorkere over drabet.

Det var ikke overmennesket i betjenten Derek Chauvin, der fik ham til at myrde George Floyd – det var den slavemoral, der kan få en til at begå og retfærdiggøre en hvilken som helst forbrydelse. Her protesterer newyorkere over drabet.

Spencer Platt

6. juni 2020

I Således talte Zarathustra fortæller Friedrich Nietzsche en lidt speciel historie om forskellen på en kamel, en løve og et barn. Kamelen er pakdyret, som bruger hele sit liv på at slæbe byrder og gøre, som der bliver sagt. Den er underkastet en slavemoral, der dels består i at adlyde og dels i at kunne retfærdiggøre og begrunde alle sine egne handlinger.

Dernæst er der løven, der er stærk og sætter sig igennem, og som siger nej til at bære kamelens byrder. Hvis kamelen hele tiden har underlagt sig et ’du skal!” (… være fornuftig, … få dig et arbejde, … ære autoriteter, etc.), så sætter løven sig til modværge med et ’jeg vil’.

Men løven selv er endnu ikke et billede på Nietzsche berømte og berygtede overmenneske, for der én ting, den ikke kan: sige ja og skabe nyt. Derfor er det nødvendigt for Nietzsche at introducere endnu et billede: barnet.

Nietzsche skriver:

»Uskyld er barnet, og glemsel. En ny start, en leg, et hjul der ruller af sig selv, en første begyndelse, en hellig sigen ja. Ja, mine brødre, til skabelsens leg kræves en hellig sigen JA.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Ditlev Nissen
  • Johnny Christiansen
  • Peter Knap
  • Kurt Nielsen
Hans Ditlev Nissen, Johnny Christiansen, Peter Knap og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Annette Chronstedt

Tak for Jeres nietzscheansk forfriskende blik på herrens og slavens moral. Det kan dog undre, at netop I - med Jeres knivskarpe sædvane - tilsyneladende ikke har øje for netop dette drabs tæt pakkede, symbolske drama.
George Floyds lynchning er jo en nationalistisk slowmotion-hævn. Hævn over Kaepernicks formastelige hån af Flaget. Hævnen for hans knælende vidnesbyrd om løgnen i Guds eget Land. Hvorved han bogstaveligt satte sig fri . . trådte ud af den Store Anden.
Den hvide er tvunget til at tage herredømmet over knælingens symbolik tilbage og svare med demonstrativt souveræn, langstrakt aflivning. På hele Nationalistkultens vegne.
Selve filmningen var derfor også en 'Guds gave':
Hånden i lommen mordet. Ubalancen offentligt geninstalleret.
Er det ikke de to uforenelige menneske-vreder der bygger sig op og for alvor afsløres nu ? Vreden over løgnens dybe overmagt
( hvor offeret pludselig ikke mere ser sig selv gennem herrens blik ) står overfor vreden over slavens uhørte ulydighed for sin medfødte Herre ?
Præsidenten betjener blæsebælgen.
Med den hér reportage falder det hele pludselig på plads.
Tak for Horisont ( men måske er det bare mig, der var lidt langsom . . ).

Horisont: På knæ - han startede bølgen | DRTV https://www.dr.dk/drtv/episode/horisont_-paa-knae-_-han-startede-boelgen...