Læsetid: 7 min.

Democracia Corinthiana kæmpede mod militærdiktatur i 80’erne. Deres nye mål: Jair Bolsonaro

Democracia Corinthiana hed den demokratibevægelse, der – med udspring i en af Brasiliens elitefodboldklubber – leverede noget af den stærkeste folkelige modstand mod militærdiktaturet tilbage i 80’erne. Nu er demokratibevægelsen atter at finde på de brasilianske gader, denne gang i protest mod præsident Jair Bolsonaro og hans negligering af truslen fra coronavirussen
Tusinder på gaden mod Bolsonaros håndtering af coronakrisen i søndags. Fodboldbevægelsen Democracia Corinthiana, der i 80’erne protesterede mod militærstyret, synes at være på vej tilbage, selvom der også i fodboldeliten er tilhængere af den autoritære præsident.

Tusinder på gaden mod Bolsonaros håndtering af coronakrisen i søndags. Fodboldbevægelsen Democracia Corinthiana, der i 80’erne protesterede mod militærstyret, synes at være på vej tilbage, selvom der også i fodboldeliten er tilhængere af den autoritære præsident.

Zuma / SplashNews.com

20. juni 2020

Carlos Alberto Brilhante Ustra.

Det var navnet på en oberst, der stod i spidsen for de mest frygtede torturbødler under militærdiktaturet i Brasilien fra 1964-85.

47 personer døde ifølge de officielle tal i hænderne på ham og hans håndlangere, og yderligere 502 blev underkastet tortur.

En kvindelig venstrefløjsaktivist ved navn Amelinha Teles fra Brasiliens Kommunistiske Parti har beskrevet sit møde med den mand, der under diktaturet blot var kendt som Oberst Ustra:

»Han tæskede mig i politistationens gård. Han slog mig til jorden, mens han råbte ’terrorist’. Så gav han nogle af de andre torturbødler ordre til at trække mig ned i torturkammeret. (…) Han førte mine børn ind i kammeret, hvor jeg sad overskrævs på dragestolen (et redskab, som blev brugt til at give fangerne elektrochok, red.), nøgen og med bræk og urin ud over min krop. Hvad skulle det til for? Mine børn var fire og fem år gamle. Det var den værste del af den tortur, jeg blev udsat for.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Benno Hansen
  • David Zennaro
  • ingemaje lange
Benno Hansen, David Zennaro og ingemaje lange anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu