Baggrund
Læsetid: 6 min.

EU-Kommissionen giver et fransk-tysk bud på en ny verdensorden

EU-Kommissionens udspil til en vej gennem krisen sætter skub i diskussionen om unionens strategiske autonomi. Målet er mere global suverænitet og mindre afhængighed – men flere af planens elementer rummer også nye konflikter og modsætninger
Målsætningen om, at EU skal styre mod strategisk autonomi, var en del af udspillet fra Tysklands Merkel og Frankrigs Macron i sidste måned, og den er formuleret i EU-kommissonens udspil til en vej ud af krisen efter COVID-19.

Målsætningen om, at EU skal styre mod strategisk autonomi, var en del af udspillet fra Tysklands Merkel og Frankrigs Macron i sidste måned, og den er formuleret i EU-kommissonens udspil til en vej ud af krisen efter COVID-19.

Eliot Blondet

Moderne Tider
6. juni 2020

Da Kommissionen i sidste uge offentliggjorde deres bud på, hvordan EU skal igennem krisen, var det tydeligt, at EU skal komme ud på den anden side af COVID-19-krisen som en mere suveræn global magt end før.

I udspillet giver Kommissionen sit perspektiv på, hvordan EU bedst håndterer genopretningen efter COVID-19-krisen. Det er et vigtigt udspil på mange punkter, ikke mindst når det kommer til EU’s fremtidige industripolitik. Med sit udspil cementerer Kommissionen en udvikling i forståelsen af EU’s plads i verden, hvor en EU først-tankegang vinder frem.

Da den nye kommission tiltrådte i 2019, gjorde den nye forkvinde Ursula von der Leyen det klart, at EU skulle gentænke sin relation til omverdenen. I hendes valgprogram blev det understreget, at Europa skulle stå stærkere i verden. Diskussionen om EU’s plads i verden og særligt på hvilke områder det er nødvendigt at sikre EU’s suverænitet – med andre ord diskussionen om EU’s strategiske autonomi – er en dagsorden, der vinder frem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Betyder det så, at Siemens og Eltron kan fusionere deres togafdelinger? Det nedlagde Vestager veto imod!
Dog, det var dengang, så tiden må være en anden nu!

Torben Hansen

Særligt som et lille land er det reelt lettere at opretholde vores suverænitet, hvis vi allierer os med vores nabolande, og det er EU. Og generelt er det godt, at EU ruster sig til en mere fjendtlig omverden. Det er vigtigt, at vi ikke bliver afhængig af hverken kinesiske penge og kinesisk eller amerikansk teknologi. Et militærpolitisk samarbejde er ligeledes ønskeligt, så vi selv kan tage ansvar og spille en mere fredsbevarende rolle i vores nærområder end den mere aggressive og imperialistiske rolle, som USA historisk har spillet.

Pietro Cini, Gert Romme og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Vi står tydeligvis foran et nyt afsnit af Historien, og den vil sandsynligvis indebære mere europæisk integration, men det er fortsat forkert, når nogle fremstiller det som om, beslutningerne er taget. Se eksempelvis Ole Ryborgs analyse af budgetforhandlingerne på www.dr.dk

Trumps ambition om at reducere de amerikanske styrker i Tyskland med 1/3, som kommer efter at A. Merkel har meldt afbud til hans valgkampsmøde kaldet G7, vil sætte det europæiske sikkerhedssystem under pres. Hvis Trump får det gennemført, - og det er foreløbig lige så åbent som spørgsmålet om europæisk integration, vil det bekræfte, at USA reducerer sit engagement på det europæiske kontinent.

For et lille land, som har hele sin sikkerhedspolitik liggende i en bankboks i Washington, er det ikke behageligt. Danmark vil da kun være en (1) sikkerhedspolitisk krise fra en ny folkeafstemning om forsvarsforbeholdet, og en sådan krise kunne man nemt forestille sig blive fremkaldt af den russiske zar.

Strategisk autonomi er et begreb, der koster rigtigt, rigtigt mange penge.