Forfatter Stine Pilgaard: At opgive en bog føles som at afbryde et menneske, der taler til mig

Stine Pilgaard har engang læst ’Mein Kampf’. Den bog har hun svært ved at tilgive Adolf Hitler, for dens voldelige sætninger gør det modsatte af det, hun mener litteraturen kan. Nemlig bygge bro mellem mennesker
Moderne Tider
20. juni 2020
Jeg synes, det er uhøfligt at opgive en bog, det føles som at afbryde et menneske, der taler til mig, siger Stine Pilgaard.

Jeg synes, det er uhøfligt at opgive en bog, det føles som at afbryde et menneske, der taler til mig, siger Stine Pilgaard.

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Kærlighed af Anders Agger og Mingo Nørager, der udkommer til oktober. En form for interviewbog med samtaler og billeder af mennesker, der fortæller deres kærlighedshistorier. Jeg ender altid selv med at læse lyrik eller prosa, men det er fint at blive udfordret med en ny genre, særligt hvis man interesserer sig for portrættegning visuelt og sprogligt. Et ambitiøst og heldigvis famlende forsøg uden facit, der burde interessere enhver, der nogensinde har elsket et andet menneske.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Et ubarmhjertigt spørgsmål til en, der elsker bøger. Litteraturen er som mennesker, man kan møde på det helt rigtige tidspunkt i sit liv, korte betagelser, der kan få ens tilværelse til at ændre retning og heldigvis sker det jævnligt for mig. Dansen med Regitze af Martha Christensen har lært mig det meste af det, jeg ved om årelang hengivenhed – den maraton, et kærlighedsforhold kan være. Scenerne er præcise, portrætterne rørende og tonen lystigt vemodig. Jeg læste den første gang som 12-årigt skilsmissebarn og var rystet i min grundvold. Over at et ægteskab, der er skildret så almindeligt også kunne være så storslået, at fortællerens blik på en nakkes linjer kunne forme hele hans livsforløb. Jeg græd og græd over den nakke og fordi bogen turde være så nøgtern og melankolsk på samme tid.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»I forbindelse med en opgave, læste jeg engang Mein Kampf. Jeg havde svært ved at tilgive Adolf Hitler, fordi jeg altid tænker litteraturen som noget, der kan bygge bro mellem mennesker, og sproget som noget, der kan redde os. Her var sætningerne klare og voldelige, og det er præcis det modsatte af det, jeg ser som litteraturens potentiale.«

– Hvilken type læser er du?

»En temmelig loyal læser, der sikkert indimellem spilder tiden. Jeg synes, det er uhøfligt at opgive en bog, det føles som at afbryde et menneske, der taler til mig.«

– Hvornår læser du?

»Jeg er inkarneret formiddagslæser og topper fra 11 til 14, fordi jeg er mest vågen der og færdig med at skrive, hvilket jeg helst gør fra tidlig morgen.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

»I forbindelse med en opgave, læste jeg engang Mein Kampf. Jeg havde svært ved at tilgive Adolf Hitler, fordi jeg altid tænker litteraturen som noget, der kan bygge bro mellem mennesker, og sproget som noget, der kan redde os. Her var sætningerne klare og voldelige, og det er præcis det modsatte af det, jeg ser som litteraturens potentiale.«

Ja, jeg har sgu også svært ved at tilgive Adolf Hitler. Men det er mere den der bagatel med anden verdenskrigs ubærlige rædsler, det systematiske massemord på jøder, ikke-ariere og anderledestænkende, og så ikke mindst det utilgivelige overskæg.. Især overskægget finder jeg svært at tilgive..

Gudfader, Stine Pilgaard..