Klumme
Læsetid: 2 min.

Et glas iskold catarratto er det mest himmelske, der kan ske

Tiden, hvor Siciliens vine var mørke og tunge og med en sort kat på etiketten, er for længst forbi. I dag er øen centrum for god, trendy vin
Tiden, hvor Siciliens vine var mørke og tunge og med en sort kat på etiketten, er for længst forbi. I dag er øen centrum for god, trendy vin

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
13. juni 2020

Velkommen til Den grønne vinskole. Her gennemgår vi uge for uge de vigtigste grønne druer. Læs med – og husk at drikke dine lektier.

Det vidunderlige ved Italien er kunst, natur, biler, fodbold, kultur, arkitektur, sprog, musik, gastronomi, mode og vin! Og at hver eneste egn har sine egne druesorter, er helt unikt. Mere end 500 forskellige druer er identificeret i Italien, og intet andet land bugner af et så varieret udbud og svimlende antal fremragende vine.

Sicilien er for tiden blandt Italiens mest interessante scener for god vin. Du troede nok, det var Piemonte og Toscana, men det er på Sicilien, det sner! Tiden, hvor Siciliens vine var nogle mørke, tunge, alkoholiske rødvine med en sort kat på etiketten, er for længst forbi. Og øen er i dag fuld af trendy vin.

Ugens lektie

Prøv en Catarratto 2017 fra sicilianske Francesca Barracco, som er en økologisk orangevin lavet på 100 procent catarratto. Genlæs eventuelt forrige lektion om ribolla gialla for mere viden om orangevin.

Derfor er det på tide at lære mere om den mytiske ø nær Afrika og dens dejlige hvidvine. Der findes en del grønne druer, som er unikke for Sicilien, og i dag skal du lære en af de mest udbredte at kende, nemlig catarratto.

Druen er hovedingrediens i hedvinen Marsala og er traditionelt blevet anvendt sådan. Men i takt med at Siciliens vinscene er eksploderet, har vinbønder på hele øen givet sig i kast med at lave moderne frisk hvidvin, blandt andet på catarratto.

På Sicilien spiser man fisk, og når man sidder ved vandet med en gang søpindsvin, blæksprutte eller spaghetti vongole, så er et glas iskold catarratto det mest himmelske, der kan ske i livet.

Smagsmæssigt har den pæne noter af æble, citron, honning, små gule sicilianske blomster og fersken. Den er upyntet og prisgivet klimamæssigt. Hvis catarratto gik med tøj, ville den være jeans og T-shirt-typen.

Ugens citat

»Jeg kan bedre lide at drikke vin, end jeg plejer … så jeg drikker noget mere«

– Vito Corleone, Godfather

Smagsdommeren: Et overbevisende valg

Trofaste læsere vil vide, at Nana er inde i en opadgående formkurve, og denne uge sætter hun trumf på med en orangevin. Altså en hvidvin, der tror, den er en rødvin, fordi den har fået lov til at søbe i sine skaller. Den er fra Sicilien, og jeg drak den med stor fornøjelse til min spaghetti vongole. Tydelig smag af blodappelsin og alligevel en rund afslutning.

Jeg lærte orangevin at kende ved Folkemødet på Bornholm for præcis fem år siden, hvor Kasper Fogh og jeg skulle underholde en større forsamling om forskellen på venstre- og højreorienteret vin.

Kasper konstaterede, at den mest venstreorienterede drik, der findes, er Fasanens Tårer, en orangevin fremstillet af et georgisk kooperativ, som macererer i store lerkrukker som på romernes tid. Den er kun for feinschmeckere. Den bedste start med orangevin får du med vine fra Radikon i Friuliregionen. De vil overbevise en hvilken som helst orangevinstvivler.

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge kommenterer han ugens drue og lektievin.

Ugens grand cru-tip

Marsala kan spores tilbage til antikkens romere, og op igennem historien har man forsøgt at putte alle mulige – og umulige – ting i hedvinen. Den har været iblandet både æg, fløde, kaffe og sirup, men det er der heldigvis blevet rettet op på.

Serie

Den grønne vinskole

Glem alt om corona for en stund. For selv om hverdagen er forandret, behøver det jo ikke være kedeligt. Vi kan stadig drikke, og hvis lyset og de varmere temperaturer ikke skal være helt spildt, kan vi lige så godt tage hul på hvidvinssæsonen.

Hen over 13 uger gennemgår vi uge for uge de vigtigste grønne druer. Læs med – og husk at drikke dine lektier.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Reippuert Knudsen

Toscana er svært overvurderet pga prisen på de gode druer når de først er kommet på flaske og skibet til nordeuropa - de Chinati Classico'er vi ser herhjemme som er til at betale som nedre topskatteborger smager oftest af kattepis. (Indrømmet, jeg vil begraves Montalchino's sydøst vendte skråninger, eller på Castello di Brolio's jorde. Men det får jeg aldrig råd til)

Scicilien er glimrende, ingen tvivl om det men svært tilgængelig herhjemme.

Aplulien har i mange år budt på bang-for-the-buck og de seneste 25 år tilgængelighed i norden.

Syditaliens vin perler findes dog i Calabria som er et uland i nordeuropa, både hvad angår vin som alt andet. De hvide druer fra Avellino oppe i Campania er også glimragende, næsten tilgængelige men desværre også næsten toscanske i pris..

Inger Barbara Christina Christensen

kan I lave en vinbog ud af jeres skønne vinklummer?
Mvh
Barbara