Klumme
Læsetid: 2 min.

Den grønne vinskole: Garganega-druen er en klog gammeljomfru med stil

Ugens drue garganega er kendt for at lave Soave-vin, som Information-læsere i pensionsalderen sikkert kan huske. Soave fik et dårligt ry og forsvandt, men oplever lige nu gigantisk opblomstring som intellektuel vin
Ugens drue garganega er kendt for at lave Soave-vin, som Information-læsere i pensionsalderen sikkert kan huske. Soave fik et dårligt ry og forsvandt, men oplever lige nu gigantisk opblomstring som intellektuel vin

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
20. juni 2020

Sig ordet ’soave’ og hør hvor svævende det er. Soave betyder blid og er et ord i slowmotion. Og så er det en vin fra Veneto-regionen i Italien lavet på ugens drue garganega.

Information-læsere i pensionsalderen vil huske Soave-tiden, dengang man drak en masse soave, indtil soave-vinene blev helt væk. Sådan er det gået med mange, særligt italienske vine, som i udgangspunktet har været aldeles glimrende, for så pludselig at dukke op i lidt for billige versioner og af den grund få et blakket ry.

Men Soave har fået gigantisk oprejsning, og det er tid til at drikke den svævende vin igen.

Ugens lektievin

Prøv en Pieropan-Calvarino Soave Classico Superiore Doc 2017. Den blev lavet første gang i 1971 og står i dag som symbol på højtestimeret, klassisk, karakteristisk vin fra Soave-området.

Tilbage til druen garganega, så er den ærkeitaliensk og hører til i Veneto, Friuli og Umbria. Den er vigtig for stilen af slanke, atletiske, tørre italienske hvidvine, og når den udmærker sig på højt niveau i Soave, er det ikke mindst, fordi den trives i gammel vulkansk jord. Det kan en drue med intelligens godt lide, for vulkansk jord er spækket med mineraler, og det giver interessant vin.

Garganega fra Soave er blandt de ældst beskrevne druer i ældgamle dokumenter om italiensk vin. Den er helt tilbage i år 485 beskrevet som »så lys og ren, som flød den ud af en lilje«.

Garganega kan kombinere fine noter af salt og tilbageholden frugt som melon, hvid fersken, liljer, mandarin og merian. Det er en intellektuel drue, som du skal smage, men undgå de alt for billige vine. Giv garganega den respekt, den fortjener, for garganega er en klog gammeljomfru med stil.

Ugens citat

»Vinen er måltidets intellektuelle del. Kødet er blot den materielle«

Alexandre Dumas – fransk forfatter (1802-1870)

Smagsdommeren: Den ville jeg ikke have valgt

Indtil 1970’erne var Soave på toppen, men så begyndte producenterne at slå plat på det gode omdømme. Man satsede på kvantitet frem for kvalitet. Naturligvis har verden brug for billig vin, men hvorfor skulle det gå så galt? Indtil i dag kunne jeg aldrig have drømt om at vælge Soave på et vinkort med så mange gode alternativer.

Men Nana ved mere om vin end jeg, så hun har helt styr på, at man hos Pieropan i Soave har holdt fanen højt siden opstarten i 1970’erne. Vinene fra deres Calvarino mark åbenbarer sig som både frugtrig og mineralsk, hvilket er præcist de egenskaber, som får mig op af stolen, når jeg drikker en stor hvid Bourgogne.

Andrea Pieropan er nærmest poetisk, når han siger: »Når jeg åbner en vin, der har samme alder som folk omkring mig, tænker jeg over, hvad jeg har udrettet de sidste 20 år – det er en følelse vinen fremkalder.« Den slags vinbønder kan frembringe den mest utrolige vin. Prøv selv. Vi er oppe i noget til 180 kr., men der er valuta for pengene.

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge kommenterer han ugens drue og lektievin.

Ugens grand cru-tip

Kun vine med betegnelsen Soave Classico DOC på etiketten er lavet på druer, som er dyrket inden for den oprindelige afgrænsning af det vulkanske bakkelandsskab, der tilbage i 1931 blev vurderet som exceptionelt.

 

Serie

Den grønne vinskole

Glem alt om corona for en stund. For selv om hverdagen er forandret, behøver det jo ikke være kedeligt. Vi kan stadig drikke, og hvis lyset og de varmere temperaturer ikke skal være helt spildt, kan vi lige så godt tage hul på hvidvinssæsonen.

Hen over 13 uger gennemgår vi uge for uge de vigtigste grønne druer. Læs med – og husk at drikke dine lektier.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Hurra! Den bedste drue!

Steffen Gliese

Jeg er i øvrigt ikke enig i det med 'de billige' - skal man have 3 liter virkelig drikkelig kartonvin til karaflen, er Irmas 100% garganega svær at overgå.