Interview
Læsetid: 2 min.

’Leif, det er en god historie, men du finder ikke en kæmpestor borg dernede’

I denne uge startede udgravningen af, hvad der formodes at være Danmarks største vikingeborg på Falster. Det er som følelsen af lykke, siger arkæolog Leif Plith Lauritsen
Hver gang vi arkæologer får bekræftet et håb eller finder noget, der er bedre end noget, vi kunne forestille os, så er det som at vinde et mesterskab, siger Leif Plith Lauritsen.

Hver gang vi arkæologer får bekræftet et håb eller finder noget, der er bedre end noget, vi kunne forestille os, så er det som at vinde et mesterskab, siger Leif Plith Lauritsen.

Privatfoto

Moderne Tider
6. juni 2020

— Hvad har I fundet?

»Vi har fundet Danmarks hidtil største fæstningsanlæg, som har været i funktion i vikingetiden, på Falster. Det er 500 meter langt og fylder et område på knap 80.000 kvadratmeter. Folk i lokalområdet har igennem mange hundrede år sagt, at der lå en kæmpe borg, og forskere er gang på gang taget dertil for blot at konstatere, at borgresterne er pløjet væk, og at der ikke længere er noget at se. Men med luftfotos og moderne teknologi kan vi i dag se, at borgen var lige under deres fødder! Den har simpelthen bare været så stor, at de slet ikke kunne begribe det.«

Leif Plith Lauritsen

 • 53 år.
 • Arkæolog og museumsinspektør på Museum Lolland-Falster.
 • Er en af arkæologerne bag opdagelsen af en 1200 å gammel vikingeborg på Falster

— I har fået tre uger til at grave. Hvad er du mest spændt på at finde ud af?

»Vi har allerede fundet knytnævestore lerklumper iblandet strå fra lerklining. Og så har vi fundet lagene, som danner selve volden. Vi har dateret dem tilbage til 800-tallet, men der er stadig en meter kulturlag nedenunder, så vi kommer helt sikkert længere tilbage i tiden. Jeg er mest spændt på, hvor langt tilbage vi kommer. Tænk, hvis vi finder en egetræsplanke i bunden, som kan dateres til – lad os sige ­– foråret år 542, for så strækker borgen sig helt ind i jernalderen! Dateringen er ekstremt vigtig, for den kan fortælle en masse om samfundsforhold, men den kan også ændre Danmarkshistorien.«

—Hvordan føles det at stå nede i hullet og grave?

»Det er som følelsen af lykke! I 2016 fik jeg lov til at grave et prøvesnit, selv om folk grinede af mig og sagde: ’Leif, det er en god historie, men du finder ikke en kæmpestor borg dernede’. Da jeg så gravede og hurtigt fandt et voldanlæg, fik jeg et vildt rush. Hver gang vi arkæologer får bekræftet et håb eller finder noget, der er bedre end noget, vi kunne forestille os, så er det som at vinde et mesterskab. Borgen ligger under en golfbane, og jeg synes, det er sjovt at tænke på, at i dag er det golfslag, der bliver slået på marken, og engang var det sværdslag.«

— Hvad har borgen været brugt til?

»Det har primært været et fælles forsvarsværk. Ifølge den kendte historiker Saxos kilder har hele lokalbefolkningen på Falster formentligt brugt borgen til at søge ly og tryghed i, når Venderne (folk fra Nordtyskland og Polen) rejste herop på plyndringstogt.«

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her