Fakta
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Når hendes børnebørn kom forbi, lod hun dem slikke marmeladeskeen

Hun ville gerne have været uddannet som landmand, men måtte ikke, fordi hun var kvinde. Det forhindrede hende ikke i at arbejde som en
Moderne Tider
6. juni 2020
Margit Johanne Pedersen som 20-årig, da hun blev gift med Frands. Med yndlingsblomsten, margueritten, som kjolesmykke.

Margit Johanne Pedersen som 20-årig, da hun blev gift med Frands. Med yndlingsblomsten, margueritten, som kjolesmykke.

Privatfoto

Den 18-årige Margit Johanne Jensen havde tilbagelagt en lang rejse, da hun ankom til Plejelt i Nordsjælland i 1950.

Hun havde forladt sin fødegård et stykke fra Næstved med hestevogn, siden hen taget et lokaltog og et regionaltog for at nå til Københavns Hovedbanegård med sin mor. Her mødte de fru Pedersen fra den gård, hvor hun skulle tjene som ung pige i huset. De sidste detaljer blev aftalt, og Margit Johanne Jensen rejste med fru Pedersen til Nordsjælland, hvor hestevognen var skiftet ud med en rutebil til den unge kvindes store forundring.

Margit Johanne Jensens morbror var karl på nabogården og havde anbefalet sin niece, der var vokset op med skolegang hver anden dag, for de andre dage skulle der hjælpes til på gården.

Margit Johanne Pedersen, født Jensen

  • Født 21. marts 1932.
  • Gift med Frands Pedersen i 1952.
  • Var først ung pige i huset og drev siden landbrug med sin mand, Frands Pedersen.
  • Efterlader sig tre børn, otte børnebørn og otte oldebørn.
  • Død 28. februar 2020

Morbroren havde også nævnt sin niece for sin gode ven, Frands Pedersen, og sagt til ham, at han måtte passe lidt på den unge Margit. Det kom han til. De to mødtes, blev kærester og gift, og i 1952 overtog de Frands Pedersens forældres gård, Sønderrisgård som syvende generation, og snart blev de forældre til Peter, Inga og Henrik.

Margit Johanne, som nu hed Pedersen, var ikke sådan en mor, børnene sad på skødet af, for hun sad sjældent ned.

Fresier, roser og margueritter

Hun arbejdede på gården og ville gerne have taget en landbrugsuddannelse, men hun måtte ikke, fordi hun var kvinde. Det holdt hende dog ikke fra at arbejde som en landmand. Hun og Frands Pedersen gik op og ned ad hinanden og passede både køer og grise. Da traktoren kom i 50’erne, kom de af med hestene, og i 70’erne kom de af med køerne.

Da Danmark blev medlem af EF i 1972, blev det nemmere at eksportere landbrugsvarer, og derfra kunne de leve af planteavl og et mindre hold af svin. Parret omgikkes næsten kun andre landbrugsfamilier, som også stemte Venstre. Socialdemokrater gad man i hvert fald ikke have noget med at gøre.

Margit Johanne Pedersen holdt en sirlig køkken- og frugthave. Der blev hakket og revet, til der ikke var mere at hakke og rive i, og på lune sommeraftener ville du finde hende derude – ikke i færd med at nyde en kold øl i en havestol, men i gang med at nære sine planter og grøntsager.

Da der kom børnebørn til, kom de med ud for at luge og plukke bær, som blev solgt til de fine hoteller i Hornbæk. Margit Johanne Pedersen elskede også blomster og passede dem, som var de en del af familien. Hendes yndlingsblomster var fresier, roser og margueritter.

En skefuld marmelade

Når børnebørnene kom på besøg, serverede hun mormor- og farmorfrokost. Frokosten bestod ikke af noget særligt – omend der ikke skulle mangle noget – med rullepølse og italiensk salat, leverpostej og hendes hjemmesyltede rødbeder. Men alligevel kunne den for børnebørnene noget, som ingen anden frokost kunne. Den smagte af hende, de holdt så meget af.

Børnebørnene elskede at komme på besøg, og hvis de havde en sygedag, blev den tilbragt hos dem. Så kom man ind til morgenbordet med toast og hendes hjemmelavede marmelade. Når der skulle ryddes af bordet, spurgte hun altid, hvem der ville slikke skeen fra marmeladeglasset. Det var klart, at man tog en skefuld i stedet for at banke marmeladen af skeen.

Margit Johanne Pedersen holdt af at være værtinde og kunne altid trylle en ekstra kage op af fryseren eller sætte mere kaffe over, hvis der kom flere gæster end forventet. Så sent som til mortensaften sidste år kokkererede hun tre retter til 17 mennesker, for familien samledes altid hos dem.

Et jævnt og muntert virksomt liv på jord

Efter sønnen Henrik og hans kone havde overtaget Sønderrisgård i begyndelsen af 90’erne, blev Margit Johanne Pedersen ved med at komme forbi dagligt for at passe hønsene. Hun ville også gerne lige luge et bed, når hun alligevel var der. De roser, som hun og Frands Pedersen plantede, da de overtog gården, havde hun passet i snart 70 år.

I slutningen af 2019 fik Margit Johanne Pedersen en lungebetændelse, og kort efter fandt lægerne ud af, at hun havde kræft. Da hendes datter spurgte, om hun var bange, svarede hun: »Næ, der er ikke noget at være bange for.«

Til begravelsen var kirken pyntet med fresier i hvid, lilla og gul, og hun holdt om en buket af sine yndlingsblomst. De sang »Et jævnt og muntert virksomt liv på jord.«

Den 21. marts, hvor hun ville være fyldt 88 år, blev hendes ottende barnebarn født.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her