Klumme
Læsetid: 3 min.

Når politiet går amok i Minneapolis, er vi alle amerikanere

Fra Stockholm til København og Paris – fra Tel Aviv og helt til krigshærgede Idlib. De amerikanske myndigheders brutalitet skaber medfølelse og protest i en række byer
I ruinerne i Idlib i det nørdvestlige Syrien ærede kunstnerne Aziz Asmar og Anis Hamdoun den myrdede George Floyd med et vægmaleri.

I ruinerne i Idlib i det nørdvestlige Syrien ærede kunstnerne Aziz Asmar og Anis Hamdoun den myrdede George Floyd med et vægmaleri.

Omar Haj Kadour

Moderne Tider
6. juni 2020

Hvis nogen skulle have været i tvivl, stod det denne uge klart, at vi alle sammen bor i USA. Over hele kloden protesterede folk mod uretfærdighed, racisme og politivold i en solidarisk spejling af de protester, som den ubevæbnede sorte amerikaner George Floyds død ved betjentknæ har udløst i USA.

Fra Paris over Stockholm til Tel Aviv gik folk på gaden – og selv i Syrien, hvor myndighedernes brutalitet nærmest ingen sammenligning tåler, manifesterede medfølelsen med USA’s ofre sig i, at to lokale kunstnere i Idlib dekorerede resterne af en sønderbombet bygning med et maleri af den afdøde George Floyd.

Og det kan godt være, at USA’s stjerne på himlen generelt er falmende, men der er dæleme stadig langt ned til nummer to. Ugens begivenheder viste, at ingen anden lyser kraftigere på himlen, ingen anden formår at suge verdens øjne til sig, ingen anden kultur finder i samme grad folks hjerter og sind indflytningsparate og formbare.

I København antog en solidaritetsmarkering i søndags endda en slags dobbeltamerikansk udtryk, da en Black Lives Matter-demonstration tog et af Trump-tilhængernes mest bøvede slogans til sig og begyndte at råbe »lock her up«. Det er sådan noget, folk gør til Trumps massemøder, når præsidenten nævner Hillary Clinton eller Nancy Pelosi, men i Danmark var det altså ved navnene Inger Støjberg, Pernille Vermund og Mathias Tesfaye, at der blev råbt, at de skulle spærres inde.

Det var et spørgsmål om rytme. Der var nemlig »ingen rytme i ’konsekvenser for Inger Støjberg’«, som talskvinde Bwalya Sørensen forklarede til Berlingske, hvilket jo var rigtigt nok, men ikke opklarede, hvorfor man af alt i verden valgte et refræn af netop Donald Trump, det selvudråbte »stabile geni«, der denne uge blandt andet lod politiet rydde en fredelig demonstration i en sky af røg og kaos, så han kunne stille sig op foran en kirke og blive fotograferet med en bibel.

Siden lod Trump Det Hvide Hus omkranse af tungt bevæbnede muskelsoldater og en masse hegn, og hvis man ikke vidste bedre, kunne man tro, at det var ham, der nu sad locked up.

Omvendt gik integrationsminister Mattias Tesfaye – trods demonstranternes yderst rytmiske tilråb – fortsat rundt på fri fod. Hvis endelig han nu skulle låses inde med Støjberg og Vermund, så havde han dog et fromt ønske om, at der kom en ekstra med, forklarede han, »så der er grundlag for en god omgang 4-mands-whist«. Det kunne eventuelt være Donald Trump.

Og mens vi havde travlt med at kigge mod USA eller spejle os i det, foregik der andre ting i andre lande. For eksempel i det Kina, som denne uge for 31 år siden knuste et studenteroprør med militær og tanks. Her plukkede man velvilligt de lavthængende propagandafrugter og pegede fingre mod USA og landets forskelsbehandling af sorte. Og hvorfor var det egentlig, at demonstrationer i Hongkong med USA’s øjne var åh, så demokratiske og urørlige, når demonstrationer i USA var noget, der skulle knuses, spurgte propagandaen. Imens fortsatte det kinesiske regime med at udviske uighurernes kultur, lade etniske han-kinesere dominere de muslimske mindretal og sende tusinder af uskyldige i fangelejre på grund af deres etnicitet og religion.

I Rusland nåede Putin ikke helt at fryde sig over Vestens fortsatte opløsning, før der igen opstod rod i egen baghave. 20.000 tons diesel pissede ud i en flod i Sibirien, da en søjle under en gigantisk olietank kollapsede på grund af tøende permafrost – og det endda, selv om Putin ikke rigtig accepterer klimaforandringer som menneskeskabte. Havde det været under Stalin, var den frække permafrost nok blevet dømt til mindst ti år i Sibirien, men Putin nøjedes med at erklære nødretstilstand.

Man må sige, at tingene er kommet op i gear efter coronapausen. Det er lige før, man kunne ønske sig en lille puster – måske bare en måneds tid, hvor hele verden gik i stå. Lock it up, som de rytmiske siger. Men det har vi på den anden side lige prøvet.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Og hvorfor var det egentlig, at demonstrationer i Hongkong med USA’s øjne var åh, så demokratiske og urørlige, når demonstrationer i USA var noget, der skulle knuses, spurgte propagandaen."

I de danske medier er mange politikere og eksperter af mikrofonholdere blevet spurgt om hvorfor Danmark ikke officielt protesterer mod, eller blot kritiserer, politiets hårde fremfærd mod demonstranterne ... og svaret har besynderligt nok været ret enslydende; Danmark blander sig ikke i andre landes interne anliggender. Tilmed har især mere højredrejede politikere sagt at nu skal man lade USA tage sig af problemerne selv; det er amerikanerne bedst til. Og mikrofonholderne har været meget tilfredse.

Glemt er Venezuela, hvor Danmark (i følgeskab med EU) i medfør af påstande om styrets overgreb mod civile, har indført sanktioner og opfordret præsident Maduro til at træde tilbage. Glemt er Syrien, hvor Danmark også på flere måder har indblandet sig. Glemt er Libyen, hvor Danmark indblandede sig. Glemt er Ukraine, hvor Danmark indblandede sig. Glemt er Iran, hvor Danmark indblander sig. Glemt er Irak, hvor Danmark indblandede sig.

Glemt er historiske vidnesbyrd. Tilbage er cool management, ukritiske mikrofonholdere og at magtfuldkomment officielt Danmark, som opererer med flere standarder. Sådan er det jo.

Thomas Andersen, Arne Albatros Olsen, Tommy Clausen, Anders Reinholdt, Mikkel Zess, Flemming Berger, ingemaje lange, Eva Schwanenflügel, Jeppe Bundgaard, Connie Felbert, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Jan Jensen, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Peter Mikkelsen, Ruth Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Nike Forsander Lorentsen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@ Hanne Utoft,

Du berører noget ganske væsentligt omkring dagens Danmark. Dette er dog kun et fragment, der sammen med andre fragmenter viser, at Danmark er en nation, der stille og roligt men sikkert har nok i sig selv, og lukker sig mod andre lande.

For os, der har "andre briller på", fordi vi ser Danmark udefra, er det en ganske tydelig udvikling. Danmark er ikke mere solidarisk med andre lande, og man ser både mennesker og nationer ud fra holdningen: - "Dem eller os". Faktisk er man tættere på Donald Johm Trump slogan, end man nok selv er klar over. Altså - Denmark first.

Men dette ses, i disse år, også blandt enkelte andre, og det bringer Danmark i fint selskab med Nederlandenede, Republik Österreich og de såkaldte Visegrad-lande.

Måske var Shu-bi-dua forud for sin tid, da de skrev deres fædrelandssang. Dengang var den ment som en parodi, men nu er der faktisk mange danskere, der mener; "at fremmede lande er noget lort".

Thomas Andersen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

@ Hanne Utoft,

Du berører noget ganske væsentligt omkring dagens Danmark. Dette er dog kun et fragment, der sammen med andre fragmenter viser, at Danmark er en nation, der stille og roligt men sikkert har nok i sig selv, og lukker sig mod andre lande.

For os, der har "andre briller på", fordi vi ser Danmark udefra, er det en ganske tydelig udvikling. Danmark er ikke mere solidarisk med andre lande, og man ser både mennesker og nationer ud fra holdningen: - "Dem eller os". Faktisk er man tættere på Donald Johm Trump slogan, end man nok selv er klar over. Altså - Denmark first.

Men dette ses, i disse år, også blandt enkelte andre, og det bringer Danmark i fint selskab med Nederlandenede, Republik Österreich og de såkaldte Visegrad-lande.

Måske var Shu-bi-dua forud for sin tid, da de skrev deres fædrelandssang. Dengang var den ment som en parodi, men nu er der faktisk mange danskere, der mener; "at fremmede lande er noget lort".

Niels Christensen

@Hanne Utoft.

Fordi USA er vor allierede og uanset, hvad du synes er et demokratisk land. Hvor der er muligheder ved rettens vej at straffe skyldige mennesker og overgreb.
De andre lande er diktaturer, hvor 10.000 vis af mennesker er blevet mordet og tortureret, og Kina holder 100.000. vis af muslimer i fængsels opdragelseslejre. Du savner helt klart at evnen til moralsk og politisk at skelne mellem godt og ondt.

Ole jakob Dueholm Bech, Søren Ferling og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Benjamin Bjerre

Nu konfiskerer de også masker. Vi kan jo ikke tillade at folk har mulighed for at beskytte sig selv, når de demonstrerer.
https://www.theroot.com/thousands-of-black-lives-matter-covid-19-face-ma...

Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Niels Christiansen, hverken Venezuela eller Ukraine er/var diktaturer - men bortset fra dette, gælder FN's love jo også for diktaturer ... og det er, uanset hvem man i sin slemme skolegårdsmentalitet lige holder med, forbudt at indblande sig i andre suveræne staters indre anliggender, såfremt der ikke foreligger et FN-mandat hertil.

Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Tommy Clausen, Mikkel Zess, Ruba Altawil, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Evil prevails when good men(and women) do nothing, Edward Burke.

Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Steffen Gliese, Ruba Altawil, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu er det altså ikke udelukkende i solidaritet med demonstranterne i USA, folk over hele verden nu også protesterer imod racisme og politivold.

Det skyldes i høj grad, at de selv på egen krop har oplevet samme strukturelle og systemiske undertrykkelse.

I Frankrig er politiet uhørt brutalt, og der har været en del drab på mennesker med 'anden etnisk baggrund', som ikke tilnærmelsesvis er blevet adresseret på retfærdig vis.

Det samme gør sig gældende i fx Australien, hvor racisme og vilkårlige overgreb og fængslinger af den oprindelige befolkning har stået på lige siden de første kolonisatorer kom til denne verdensdel.

Herhjemme i andedammen har der også været mange historier om racisme i politiet.
Egentlig ikke så underligt, siden stigmatisering og fremmedgørelse nærmest er officiel dansk politik igennem de seneste dekader..

I Aarhus Vest, nær ved Gellerup planen, stillede Rasmus Paludan sig igår op for at udføre sit sædvanlige koranafbrændingsshow.

Pludselig kravlede en mand ind under afspærringen, og stillede sig op med en kniv i den ene hånd.
Selvom han stod bomstille, blev han skudt i benet af politiet, der forinden også havde affyret varselsskud.
Det på trods af, at der var en stor forsamling mennesker, der var i risiko for at blive ramt af kuglerne.

Flere omkringstående høres råbe, at manden er psykisk syg, og ikke gjorde noget.
Hvorfor brugte politiet ikke peberspray?
Siden har Paludan hævdet, at han var mål for "attentat".

I dommervagten idag, hvor manden selv, samt en anden fyrreårig blev fremstillet, blev der krævet så lukkede døre, at journalisterne ikke engang måtte få at vide, hvorfor dørene skulle være lukkede.

Vi aner altså stadig ikke noget om baggrunden for historien.

Kun at der stadig er hemmelighedskræmmeri og skjulte dagsordner, når der sker tvivlsomme hændelser i officielt regi.

Bjarne Bisgaard Jensen, Karen Grue, Claus Mortensen, Hanne Utoft, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Tommy Clausen, Knud Chr. Pedersen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Søren Ferling

" De amerikanske myndigheders brutalitet skaber medfølelse og protest i en række byer"

Det er nok ikke rigtigt. Reaktionerne kommer af mediernes fokusering på det, der protesteres imod og væk fra alle omstændigheder og andre lignende misforhold.

Det er en kampagne imod Vesten og dens oprindelige mennesker som helhed.

Ole jakob Dueholm Bech og Flemming Haagensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Søren Ferling:
"Det er en kampagne imod Vesten og dens oprindelige mennesker som helhed."

Vestens oprindelige mennesker i USA?

Mikkel Zess, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Evil prevails when countries push hidden agendas, A War Victim

Daniel Joelsen

Nedskydningen af en stillestående, kniv holdende og måske sindsforvirret person til et Paludanmøde er lige så uacceptabelt, som kvælningen af George Floyd.

slettet profil

David, personen i Gellerup er jo ikke offer for “nedskydning”. Han blev skudt i benet efter et varselsskud. Han blev pacificeret. Havde vi amerikanske tilstande ville han være blevet skudt 10 gange i overkroppen så snart han passerede afspærringen.

Jeppe Bundgaard

Man forregnet sig, hvis man tror, dette kun handler om politivold.
Dette er den perfekte storm, der har været under optræk længe. Tag den spanske syge, den store depression og race urolighederne i 60'erne og smæk dem sammen. Læg dertil en politisk elite, der lige har lootet statsfinanserne for over 5 trillioner dollars, og givet dem til de aller rigeste, og en stand af journalister, finansieret af oligarker, der udover propaganda døgnet rundt, såhar du opskriften på oprør. Et oprør jeg iøvrigt støtter 100 procent. Hvad siger du Mette Frederiksen?

Bjarne Bisgaard Jensen, Mikkel Zess, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

@Hanne Ugift
Vi lever i et land, hvor politiet hiver tibetanske flag ud af hænderne på fredelige demonstranter, sætter dem i futtog og derefter slipper fuldstændig for konsekvenser fra vores kujonagtige politikere.

Ugift er jeg ganske vist, Jeppe Bundgaard - men -toft hedder jeg. :)

Enig er jeg også i at vi i Danmark, som i mange andre sammenlignelige lande, har voldsomme problemer med at sikre basale rettigheder, demokratisk kontrol med magterne og civilsamfund med tilstrækkelig lighed. Og i konsekvens af dette ser vi også i vor udenrigspolitik (hvis indhold og ratio er temmeligt underlagt fælleseuropæiske og angloamerikanske profit- og magtinteresser) et voldsomt fravær af integritet og saglighed.

Eva Schwanenflügel, Jeppe Bundgaard, Mikkel Zess og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Vold er ikke et amerikansk karakteristika, men et universelt magt instrument

Vold er uintelligent, undertrykkende, fornedrende, udemokratisk og i enhver henseende stupidt
Uanset hvem der udøver volden.

Mange (bort)forklaringer, undskyldninger og forsvar for institutionel vold begrundes i nødværge for din og min sikkerhed, for demokrati, for fællesskabet....

Men vold er afmagt, mangel på argumenter, fornuft, empati...

Vold er magtens afmægtige svar på uvidenhed og forsvar for egen interesser...

Men uanset, hvad politiet laver i i Amerika, bliver jeg ALDRIG amerikaner....

Jeppe Bundgaard

@Hanne Utoft
Beklager. Stave kontrollen, du ved;