Interview
Læsetid: 9 min.

Professoren bag Facebooks »højesteret for indhold«: Zuckerberg bør ikke bestemme, hvad der er tilladt at sige

De seneste uger er debatten om Facebooks ansvar for den offentlige samtale taget til, efter virksomheden har afvist at fjerne eller anmærke Trumps kontroversielle opslag om protesterne i USA. Information har talt med professor ved Harvard Universitet Noah Feldman, som for to år siden sendte en mail til Facebook og foreslog at oprette en »højesteret« for indhold på nettet
Mark Zuckerberg havde ifølge Noah Feldman selv gjort sig tanker om sin egen tvivlsomme rolle i forhold til ytringsfriheden. Resultatet blev, at han hyrede Feldman som rådgiver.

Mark Zuckerberg havde ifølge Noah Feldman selv gjort sig tanker om sin egen tvivlsomme rolle i forhold til ytringsfriheden. Resultatet blev, at han hyrede Feldman som rådgiver.

Tom Brenner

Moderne Tider
13. juni 2020

»Der er desperat behov for en legitim institution.«

Sådan siger den amerikanske Harvard-professor Noah Feldman, som er en af de førende eksperter i forfatningsret i USA og de seneste år har været rådgiver for Facebook.

For to år siden henvendte Feldman sig til Facebook med et forslag om, at virksomhedens ledelse efter i årevis at have taget alle vigtige beslutninger i virksomheden ikke længere selv skulle beslutte, hvad der skal og ikke skal fjernes fra platformen. I stedet skulle de beslutninger tages af en uafhængig institution.

Ifølge Feldman og flere andre eksperter er behovet for at skabe en sådan »legitim institution« vokset de seneste år. Siden Facebook blev grundlagt i 2004, er en større og større del af den offentlige samtale flyttet fra den virkelige verden til Facebooks platform, og dermed bliver en større og større del af den samtale reguleret af Facebook.

Det har fået kritikken af virksomheden til at tage til.

På den ene side har Facebook fået kritik for at fjerne meget indhold. På den anden side for at fjerne for lidt eller for langsomt.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Mark Zuckerberg kan gøre Donald Trump til præsident. At kalde det for demokrati kan vist ikke komme længere ud i hampen. Der bør lukkes ned for alle sociale medier mindst en måned før et valg.

Og vigtigst af alt. Alle data skal være brugenes private ejendom. Og de må under INGEN omstændighed videre gives. INGEN.

Bjarne Andersen, Alvin Jensen, Kirsten Lindemark, Torben Arendal, Halfdan Illum og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar

Så længe at vi har en markedskapitalistisk samfundsøkonomi og -struktur, er den eneste reelle løsning på problemet (altså at de offentlige debatter faciliteres og influeres af private Tech-giganter og medier) at de offentlige fællesskaber etablerer alternative kommunikationsplatforme, som er underlagt en fornuftig, demokratisk kontrol. Ligesom på bl.a. bankområdet er offentlige konkurrenter til de private monopoler det eneste fornuftige alternativ til den skov af lovgivningsplastre, tilsynspolyfilla og forhandlingslapper som ellers bliver bragt til verden - og siden omgås (hvorpå man skal forfra igen).

Facebook burde skæres langt hårdere til. Ideen med mediet er blot at sælge reklamer. Facebook vil blive glemt en dag. Min datter siger at Facebook er for gamle mennesker.

Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, Kirsten Lindemark, Torben Arendal og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Også her, Facebook er yt! Det er Country for Old Men and Women. Men man får dog en del at vide via platformen. Bliver den udsat for censur er det intet værd. Et menneske bør selv kunne vurdere hvad der er op og ned!

Mads Kjærgård

Hvornår er det egentlig, at vi mistede den ret eller evne? Var den mon, da Muren faldt eller da Internettet kom? Jeg synes, at det hele tiden er medierne, der løber med samfundsordenen. Der ville fx. ikke være nogen Corona krise uden TV 2 News eller DR. Det burde man lave en Phd. om. Hmm...