Feature
Læsetid: 4 min.

I retten: »Når han kommer hjem og har det humør, ved jeg godt, hvordan jeg skal være«

Hver uge dækker Information en retssag, som den udspiller sig fra tilskuerrækkerne. I retssal 302 i Retten i Glostrup er en 31-årig mand tiltalt for at have udsat sin kone for psykisk vold i en af de første sager om dette i Danmark
Tiltalte siger, at han »principielt« ikke havde noget i mod, at hans kone gik til koncert.

Tiltalte siger, at han »principielt« ikke havde noget i mod, at hans kone gik til koncert.

Mia Mottelson

Moderne Tider
13. juni 2020

Det er en høj mand på omkring 1,95 meter, der tager plads i vidnestolen for at fortælle om den sidste periode af hans ægteskab. I anledningen har han iført sig pæne sko, en grålilla skjorte og mørkeblå chinos. Hans korte, sorte hår er redt til siden med et tykt lag hårgelé, og i kanten af hans skjorteærme afsløres starten på en tatovering på hans højre arm.

Den 31-årige tiltalte, M, sidder roligt med foldede hænder, da anklageren begynder at spørge til en morgen i juni sidste år. Hans kone, Julie, skulle til Pink-koncert.

»Var du imod, at hun skulle til koncert?«

»Principielt nej, det var jeg ikke,« svarer M.

»Hvad mener du?« spørger anklageren.

»Hun havde lige været i Grønland i tre uger. I den periode savnede vores datter sin mor virkelig meget. Jeg synes, det var dumt, hun skulle til koncert i stedet for at være sammen med sin datter.«

En lussing

M ville ikke have, at Julie skulle tage afsted, og det førte til et skænderi, som endte med, at M gav en af Julies veninder en lussing og ifølge anklageskriftet truede med, at der nu ville gå lang tid, før Julie måtte se sin datter.

Anklageren kræver tre til fire måneders fængsel for vold, forsøg på vold og psykisk vold.

I dag er han tiltalt for tre forhold: vold, nærmere bestemt lussingen, forsøg på vold ved en anden situation, igen angiveligt imod en af Julies bekendte, og til sidst er han anklaget for at have udsat Julie for psykisk vold i perioden fra den 1. april til den 7. august 2019 – det sidste forhold er, hvad en stor del af dagen skal gå med at afgøre.

Når perioden for tiltalen starter netop den 1. april 2019, skyldes det, at det var den dag, en ny bestemmelse om psykisk vold trådte i kraft.

Ifølge Julies forklaring til politiet har M blandt andet taget hendes dyne fra hende, fordi hun ikke ville have sex med ham, forlangt, at hun skulle spørge ham om lov til at deltage i sociale arrangementer, og truet med at tage deres datter fra hende – alt sammen i et forsøg på at kontrollere hende. I hele forholdet om psykisk vold nægter M sig skyldig.

Kom fuld hjem

Julie ankommer til retten for at vidne. Hun er en lav kvinde iført blåstribet kjole med sit sorte hår sat i en kort hesthale, og hun er der sammen med sin egen advokat, som bistår hende under afhøringen.

Når hun fortæller retten om sit forhold til M, taler hun med en usikker stemme. De mødte hinanden tilbage i 2011 og blev gift i 2018, siger hun.

»Hvornår begyndte du at få overvejelser om at gå fra ham?« spørger anklageren.

Hun sætter hånden for munden uden at sige noget. Øjnene fyldes med tårer.

»Jeg tror, hun skal have lidt vand,« bryder dommeren ind.

Har lært meget om tiltalte

Forsvareren henter en plastikkop, og Julie tørrer sine øjne med en serviet, mens M kigger på hende med et bekymret udtryk.

»Allerede i 2014,« siger hun, da hun har samlet sig.

»Hvad var baggrunden?« spørger anklageren.

»Jeg følte mig meget styret af ham,« siger hun med en stadigt rystende stemme.

Forsvareren kræver 20 dages fængsel og frifindelse for forholdet om psykisk.

Mia Mottelson
»Hvis vi kigger på en firemåneders periode forud for episoden med Pink-koncerten, hvordan var jeres forhold så der?« spørger anklageren. Med andre ord, hvordan var det, efter at bestemmelsen om psykisk vold trådte i kraft.

»Jeg har lært rigtig meget af M,« svarer hun. »Når han kommer hjem og har det dér humør, så ved jeg godt, hvordan jeg skal være.«

»Så det, jeg forstår, er, at du har gjort dig erfaringer om M i jeres forhold,« prøver anklageren.

»Ja,« siger hun.

Hun fortæller, at da parret tidligere boede i Grønland, kom M nogle gange fuld hjem, og så lærte hun, hvordan hun skulle håndtere det. Og i den sidste del af deres forhold spurgte hun stadig om lov til at være sammen med venner, siger hun.

I vidnestolen giver Julie korte, usikre svar, og anklageren har svært ved at få hende i gang med at fortælle det samme, som hun tidligere har sagt til politiet. Hun bekræfter dog, at M tog hendes dyne, men dette skete flere år tidligere.

Grænseoverskridende adfærd

Anklageren procederer for, at M skal kendes skyldig i at have udsat Julie for psykisk vold, for selv om en stor del af eksemplerne er, fra før bestemmelsen trådte i kraft, var hun stadig nødt til at spørge om lov til at deltage i ting efter 1. april – hvilket viser M’s fortsatte kontrol.

Tiltaltes kone fortæller i retten, at M har forsøgt at styre hende.

Mia Mottelson
Forsvareren mener, at M skal frikendes i forholdet om psykisk vold, da det ikke er bevist, at han har krænket Julie efter 1. april, eller at M har forlangt, hun skal spørge om lov for at deltage i sociale arrangementer.

Det tager dommerne en halv time at votere.

M bliver kendt skyldig i vold og forsøg på vold og får 40 dages betinget fængsel. Men han får ingen dom for psykisk vold, fordi retten ikke finder det bevist, at han har forsøgt at styre Julie efter den 1. april 2019.

Og selv om dommerne kalder dagen med Pink-koncerten for et eksempel på »grænseoverskridende adfærd«, skal psykisk vold foregå over en længere periode, før der kan falde dom. Ét eksempel, efter bestemmelsen trådte i kraft, er ikke nok.

Julie er et opdigtet navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Tanghus

> Hun er en lav kvinde

Måske en anden gang vælg et andet ord. Der er lidt for mange associationer til "lav".