Læsetid: 9 min.

Sagen om SSI-direktøren kan få konsekvenser for borgernes tillid til sundhedsforskningen

Kammeradvokaten anbefalede i denne uge en fyring af direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye. Men er det en personjagt bundet op på bagateller – eller har Melbye forsøgt at benytte sin adgang til sundhedsdata til at berige sig selv? Under alle omstændigheder kan sagen være med til at ødelægge befolkningens tillid til forskning i sundhedsdata
Mads Melbye ønsker ikke selv at udtale sig, men hans advokat siger, at Kammeradvokatens rapport giver et forvrænget billede af sandheden, og at rapporten udelader nogle af de mails, som ville stille Mads Melbye i et bedre lys.

Mads Melbye ønsker ikke selv at udtale sig, men hans advokat siger, at Kammeradvokatens rapport giver et forvrænget billede af sandheden, og at rapporten udelader nogle af de mails, som ville stille Mads Melbye i et bedre lys.

Joachim Rode

27. juni 2020

Konklusionen er opsigtsvækkende: Kammeradvokaten anbefaler, at Sundhedsministeriet indleder en tjenestemandssag imod direktøren for Statens Serum Institut, Mads Melbye, med henblik på at få ham afskediget.

Da Kammeradvokatens rapport blev offentliggjort i mandags – omtrent et halvt år efter, at Mads Melbye blev suspenderet og undersøgelsen sat i gang – var rapportens konklusioner og metode allerede til debat. For er Mads Melbye en kynisk forretningsmand, som udnytter sin særlige adgang til den danske biobank og borgernes sundhedsdata til at berige sig selv? Eller er han en forfulgt topforsker, som jagter opdagelser, der kan forbedre folkesundheden – og nu ser ud til at blive bliver fældet på grund af teknikaliteter og fodfejl?

Blandt de bedste

Først lidt om hovedpersonen. Direktøren for Statens Serum Institut er nemlig ikke en hr. hvem som helst.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
ingemaje lange, Eva Schwanenflügel og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Der er således ikke tale om, at borgernes data eksempelvis er forsvundet, eller at borgere er blevet identificeret, selv om de deltager anonymt, understreger han."

Men jo, kvindernes data er lige præcis forsvundet, idet forskerne på Stanford nægter at tilbagelevere dem.

Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hele problemet opstår dér, hvor danske universiteter og uddannelsesinstitutioner bliver amerikanske og mener, at de skal eje forskernes opdagelser. Det var jo det, 'fra forskning til faktura' betød - en kommercialisering af forskningen, som absolut ikke var til institutionernes nytte, bortset fra at de måske kunne tjene nogle penge, som staten så ikke skulle bøffe op med - men som derfor også gjorde institutionerne afhængige af markedet.
På den anden side er 'registerforskningen' jo ikke, hvad vi virkelig ønsker os: forskning, der er afhængig af andres resultater og af indsamlinger af data i store mængder, som man så på afstand kan regne på og træffe videnskabelige vurderinger på baggrund af - langt fra laboratoriet og egen klinisk forskning: ingen undren over, at der kan komme mange artikler ud af det på kort tid.

Thomas Andersen

Jeg har absolut ingen - INGEN - tillid til sundhedsmyndighederne og deres omgang med mine data.

Jeg kan sige nej til samtykke, lige så tosset jeg vil. Der skal nok findes en måde hvorpå de kan bruge dem til forskning, og sælge mine data til anden forskning osv osv.

Det er så meget et figenblad, deres "forskning" .

Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Der er ingen myndighed, som har krav på, format til eller bør have fuld tillid fra borgerne.
Ingen.
Myndigheder skal altid være under skrap kontrol. De er sstyret af mennesker og dermed fejlbarlige og har egeninteresser.

Hvorvidt SSI-direktøren har fejlet må vi lade myndighederne afgøre (!)

Ole Svendsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

@ Hanne Marie Motzfeldt
"Vi har en af verdens fineste samlinger af sundhedsdata. Det er derfor, amerikanske forskere og tech-virksomheder er meget interesserede i Danmark. Når vi har så gode data, skyldes det blandt andet en høj grad af tillid fra borgerne,« siger hun.

Men hvis borgernes tillid forsvinder, »så forsvinder guldægget også, siger hun og tilføjer:
»Det er i virkeligheden det, der er perspektivet på sagen.«"

Præcis: Derfor er det komplet latterligt og fuldstændig uacceptabelt, at SSI - UDEN BORGERNES SAMTYKKE - har taget DNA prøver mv. af alle de mennesker, som har fået foretaget en Corona-test. fordi de tager ansvar for deres medborgere. DNA prøver, der er planlagt at skulle gemmes 10 år efter borgerens død.

Dette er groft misbrug af bogernes tillid og underminerer TOTALT tilliden til de danske myndigheder og SSI - at sådan noget overhovedet kan forekomme.

Det eneste rigtige er, at SSI skal på lægges at destruere AL DNA, mv. incl. AL digital DNA proflilering, som på uretmæssig vis er indsamlet i forbindelse med Corona-test på nær i de tilfælde, hvor det lykkes SSI at få et fuldt oplyst samtykke fra de pågældende borgere!