Læsetid: 7 min.

Det største ekkokammer er eliten

Samfundets top læser nyheder fra helt andre medier og om andre emner end resten af befolkningen. Og det er med til at skabe en klassekløft, advarer professor ved University of Oxford Rasmus Kleis Nielsen
I modsætning til teorien om, at sociale medier leder til ekkokamre, så finder vi i praksis, at de her platforme er en af de få dynamikker i vores nuværende mediebillede, som kan reducere den ellers voksende informationsulighed, siger Rasmus Kleis Nielsen.

I modsætning til teorien om, at sociale medier leder til ekkokamre, så finder vi i praksis, at de her platforme er en af de få dynamikker i vores nuværende mediebillede, som kan reducere den ellers voksende informationsulighed, siger Rasmus Kleis Nielsen.

John Angelillo

27. juni 2020

Ekkokammer. Ordet har en negativ klang. Det er i ekkokamrenes virtuelle indelukkethed, at man kan blive radikaliseret eller konspirationsteoretiker ved kun at blive præsenteret for information, som bekræfter et syn på verden uden at udfordre det.

Men det største ekkokammer er måske ikke det, du tror det er. Det er nemlig den centrumsøgende politiske og kulturelle elite.

Det siger Rasmus Kleis Nielsen, der er direktør for Reuters Institute for Study of Journalism og professor i politisk kommunikation ved University of Oxford.

»Det er en gruppe, der ser verden helt anderledes end den øvrige befolkning. De opsøger journalistik, som i høj grad opretholder deres syn på verden, men som er utilgængelig for de fleste almindelige mennesker. Den forudsætter, at folk følger med og er meget bevidste om navne, og om, hvad de forskellige partier står for. Det afspejler et syn på verden, som er ret fjernt for de fleste almindelige mennesker, og det er en form for ekkokammer.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Christian Skoubye
 • Troels Ken Pedersen
 • Ib Christensen
 • erik pedersen
 • Markus Lund
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Alvin Jensen
 • Bjørn Pedersen
 • Thomas Tanghus
 • Jens Flø
 • David Zennaro
 • Steffen Gliese
 • Johnny Christiansen
Christian Skoubye, Troels Ken Pedersen, Ib Christensen, erik pedersen, Markus Lund, Klaus Lundahl Engelholt, Alvin Jensen, Bjørn Pedersen, Thomas Tanghus, Jens Flø, David Zennaro, Steffen Gliese og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Tak, det var endelig en genkendelig gengivelse af de sociale platforme. Selv oplever jeg til min frustration i disse dage, hvor lidt jeg egentlig ser, når jeg ikke aktivt benytter Facebook.
Så bliver det netop kun til mine to aviser, og evt. et par magasiner, som jeg betaler til, hvis der er noget, der fanger min opmærksomhed, hvilket indebærer, at jeg ser efter, om det er tilfældet.
I gamle dage surfede vi jo meget mere på google på må og få, men dén algoritme er blevet alt for snæver og alt for inficeret af reklamer til at være ægte brugbar, hvis man ikke på forhånd ved, hvad man søger.

Allan Stampe Kristiansen, Troels Ken Pedersen, michael andersen, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Andersen, Anina Weber, Markus Lund, Jens Ole Mortensen, ingemaje lange, Alvin Jensen, Bjørn Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I øvrigt er spørgsmålet om tillid til eliterne formodentig også et spørgsmål om erfaringer. I et land som Peru, hvor befolkningen indtil for ganske nylig var undertrykt af et nærmest feudalt system, er det klart, at man er langt mere opmærksom, mens man i specifikt Danmark vil have en lang række foranstaltninger, der reelt tjener til at nedbringe truslen om konspirationer - f.eks. det ganske udbredte ejerskab til virksomheder igennem pensionsopsparing.

Allan Stampe Kristiansen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det må betyde at "vi" skal passe på DR og ikke blive ved og ved at skærer i deres udvikling og politisk bestemme mere og mere

Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Cristina Nielsen, Gert Romme, Ole Frank, Steen K Petersen, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Jens Ole Mortensen, ingemaje lange og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"De opsøger journalistik, som i høj grad opretholder deres syn på verden"

Hvem gør ikke det?

Ole Frank, Claus Nielsen, Rikke Nielsen og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Problemet er så at i Danmark er journalist erhvervet blevet til mikrofonholder. Der er godt nok langt mellem de journalister der udfordrer deres egen sponsor.

Christian Skoubye, Allan Stampe Kristiansen, Torben Bruhn Andersen, Jeppe Bundgaard, H Nyboe, Rolf Andersen, Egon Stich, Ole Frank, Randi Jensen, Claus Nielsen, Henrik Peter Bentzen, Anina Weber, Ib Christensen, Susanne Kaspersen, Jens Ole Mortensen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

Ib, derfor præcis er fx information og The Intercept vigtige!

Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
henrik poulsen

Mainstreammedierne er vel egentlig også et ekkokammer.Man gentager hinanden,og det meste kommer fra Ritzau/Reuters

Christian Skoubye, Allan Stampe Kristiansen, Palle Yndal-Olsen, Jeppe Bundgaard, Per Torbensen, Ole Frank, Rikke Nielsen, Claus Nielsen, kjeld hougaard, Anina Weber, Jens Erik Starup og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

"Samfundets top læser nyheder fra helt andre medier og om andre emner end resten af befolkningen."...
"Netop den voksende informationsulighed er, for Rasmus Kleis Nielsen at se, et stort demokratisk problem. For når den politiske, kulturelle og i høj grad beslutningsdygtige elite læser nyheder i helt andre medier og om helt andre emner end størstedelen af befolkningen, så opstår der en kløft."

Er det ikke et problem at der ikke er lige adgang. Mange af nyhedsmedierne befinder sig bag betalingsmure?

"»De tabloide medier er i stærk retræte, blandt andet når det kommer til deres evne til at dække det politiske. Det betyder, der er færre og færre medier på udbudssiden, der er orienteret mod mindre privilegerede grupper i samfundet, mens der er mere og mere journalistik for groft sagt de rige og veluddannede,"

Men hvem vil lave nyheder til mindre priviligerede grupper som ikke har råd til at betale for x antal nyhedsmedier - eller som måske heller hverken har tid eller overskud til at læse dem?

I det scenarie er det klart at public service bliver vigtig, så strategien må være at styrke den - på det politiske felt - der er vist rigeligt af det andet - sport og underholdning.

Allan Stampe Kristiansen, Anina Weber, Rolf Andersen, Carsten Svendsen og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Efter et semester på journalisthøjskolen kan jeg bekræfte, at der kun uddannes mikrofon holdere.
Fik mine bange anelser bekræftet, da vi i grupper skulle liste de ti vigtigste træk/egenskaber, en journalist skulle besidde. Det vigtigste træk mine unge medstuderende kunne finde på var gåpåmod... Jeg argumenterede for, at viden var det vigtigste værktøj en journalist havde, men lige lidt hjælp det. Viden kunne man jo tilegne sig(Google sig til)

Allan Stampe Kristiansen, Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese, Ib Christensen, H Nyboe, Anina Weber, Trond Meiring, Rolf Andersen, Carsten Svendsen, Ole Frank og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
michael andersen

og så skal vi huske at den samme elite får via mediestøtte den højeste kontanthjælp i Danmark, men de største dagblade enten er af klar borgerlig observans eller er elitære kultur og værdiorienterede, hykleriet fortsætter, frelstheden blomstre og på afstand af problemerne, selv for de ikke bor de steder de prædiker om.
Glimrende artikel

Rolf Andersen

På Danmarks Medie og Journalisthøjskole står der under journalistuddannelsen:

"Hvad lærer jeg på Journalistuddannelsen?
Journalistens rolle er grundlæggende at holde borgerne orienteret om, hvad der sker aktuelt i vores samfund og resten af verden. Derfor skal du lære at udvælge relevante problemstillinger og formidle din historie videre, så modtagerne forstår den og har mulighed for at blive klogere."

https://www.dmjx.dk/uddannelser/journalistuddannelsen

'hvad der sker aktuelt ..'
'udvælge .. og formidle DIN historie videre ...'

Der er altså ikke meget graverjournalistik eller overordnet samfundsfortåelse i denne formåls-beskrivelse. Den minder mest om beskrivelsen på en god marketingassistent-uddannelse.

Disclaimer: Jeg har selv været salgs- og marketingdirektør i flere sammenhænge, så jeg kan godt gennemskue 'salgsgas' ;)

PS: "Hvad lærer JEG på journalistuddannelsen" - tilsyneladende ikke dansk sprog. Prøv at bytte om på 'jeg' og 'du' ;)
Hvem er afsender af budskabet, og hvem er modtager? ;)

Er der måske en årsag til, at journalisters troværdighed er så lav ... ?

Steffen Gliese, Ib Christensen, Jeppe Bundgaard, H Nyboe, Anina Weber og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Pia Nielsen, hvis man er interesseret i de pågældende medier, kan de tilgås på de fleste af landets biblioteker, lidt mere kompliceret nu med begrænset åbningstid og begrænset service - men normalt fuldkommen tilgængeligt fra tidlig morgen til sen aften.