Fakta
Læsetid: 5 min.

Tidslinje: Yahya Hassan 1995-2020

Yahya Hassan døde ung, men levede et liv med flere nederlag og triumfer end de fleste. Her er et overblik
Mod det, der skulle vise sig at blive slutningen, bekendte han sig til det islam, som han tidligere havde proklameret, at han ville pisse på.

Mod det, der skulle vise sig at blive slutningen, bekendte han sig til det islam, som han tidligere havde proklameret, at han ville pisse på.

Jacob Ehrbahn

Moderne Tider
13. juni 2020

Yahya Hassan krænkede sin families ære, da han udleverede sin voldelige far, moderens underliv og fætrenes kriminalitet i sine digte. Kultureliten tog imod ham med åbne arme. De håbede, at Yahya Hassan ville slå sig ned, få styr på tilværelsen og skrive sin toer i ro og mag.

Men sådan blev det ikke. En plads i kultureliten var ikke nok. Yahya Hassan ville tilbage til Aarhus og genoprette familiens ære.

I portrætartiklen »Der mangler en historie om Yahya Hassan. Den handler om forsoning« fortæller venner og bekendte tæt på den nu afdøde digter, hvorfor Yahya Hassan ville tilbage til det miljø, han blev rig og berømt for at bringe i oprør med ordene: Jeg pisser på Allah og hans sendebude!

Tidslinje: Yahya Hassan 1995-2020

19. maj 1995: Yahya Hassan bliver født og vokser op i Trillegården i Aarhus V med sine fire søskende. Hans forældre kom til Danmark i 1980’erne som palæstinensiske flygtninge fra Libanon.

2008-2013: Yahya Hassan anbringes seks forskellige opholdssteder. Blandt andet på det socialpædagogiske døgntilbud Solhaven i Farsø, hvor han indleder et forhold til sin kontaktperson Louise Østergaard. Hun får senere en dom for at have sex med en mindreårig. Hun beskriver senere forholdet i romanen Ord.

2013: Yahya Hassan går på forfatterlinjen på Vallekilde Højskole. Hans underviser Simon Fruelund siger til B.T., at Yahyas digte fik flere af hans medelever til at græde.

2013: Yahya Hassan bliver optaget på Forfatterskolen. Han kommer der dog sjældent.

5. oktober 2013: »Jeg er fucking vred på mine forældres generation,« siger Yahya Hassan i et opsigtsvækkende debatinterview i Politiken.

7. oktober 2013: Martin Krasnik interviewer Yahya Hassan i Deadline på DR2. Yahya læser »LANGDIGT« op, som efter fire minutter og 37 sekunder slutter med ordene: »Jeg pisser på Allah og hans sendebude og alle hans umulige uduelige disciple!« Han modtager efter udsendelsen 27 dødstrusler på Facebook og får kort tid efter politibeskyttelse af PET.

17. oktober 2013: Digtsamlingen YAHYA HASSAN udkommer. Den sætter salgsrekord og slår med 120.000 solgte eksemplarer Vita Andersens digtsamling Tryghedsnarkomaner fra 1977, som solgte 95.000.

18. november 2013: Yahya Hassan bliver overfaldet på Københavns Hovedbanegård af ’Danmarks første terrorist’, som blev idømt syv år i den såkaldte Glostrup-sag fra 2005.

2013-2014: Digtsamlingen bliver solgt til udgivelse i Holland, Tyskland, Italien, Norge, Sverige, Spanien, Finland, Brasilien og Island.

Marts 2015: Retten kender Yahya Hassan skyldig i at have slået en ung mand i forbindelse med en bytur i Aarhus året før. Han idømmes fire måneders betinget fængsel, men frifindes senere af Vestre Landsret.

7. april 2015: Yahya Hassan stiller op som folketingskandidat for Nationalpartiet for at »forene de forskellige mennesker i vores samfund«. »Hvis vi taler politik, så taler vi politik, og så har jeg så sandelig noget at skulle have sagt,« sagde han og holdt på et pressemøde en 55 minutter og 40 sekunder lang enetale.

27. maj 2015: Statsminister Helle Thorning-Schmidt udskriver valg, og Yahya Hassan frasiger sig sine PET-vagter. »Jeg har frasagt mig politibeskyttelsen. På fri fod i valgkampen!« skriver han på Facebook.

18. juni 2015: Der afholdes valg, og Yahya Hassan får 944 stemmer, hvilket ikke er nok til at sende ham i Folketinget.

9. februar 2016: Nationalpartiet ekskluderer Yahya Hassan. Partiformand Kashif Ahmad siger til Ritzau, at det skyldes »den seneste tids tumult«. Tumulten omhandler uroligheder i det aarhusianske natteliv, hasarderet kørsel og kørsel i narkotikapåvirket tilstand.

12. marts 2016: Yahya Hassan bliver jagtet af tre mænd med »store ISIS-sabler og køller« og træder ud foran en varevogn, der kører ham ned. »Jeg vil sgu hellere mejes ned af et køretøj med en tilforladelig borger i, end jeg vil give jer håndlangere æren for noget,« siger han på Facebook.

18. marts 2016: Yahya Hassan bliver overfaldet, slået og sparket af en gruppe mænd i Trillegården. Han melder det aldrig til Østjyllands Politi.

20. marts 2016: Foran et pizzeria i Trillegården affyrer Yahya Hassan tre til fem skud mod en 17-årig og rammer ham i foden. Inden han skyder, kan man på en video høre Yahya Hassan råbe: »Hallo, jeg er svækket, lad mig være ... Min arm er brækket, jeg er truet, jeg er bange.«

5.-16. september 2016: Yahya Hassan tiltales for 35 lovovertrædelser, hvor skudepisoden i Trillegården er den vigtigste. Hans advokat kræver ham frifundet, men retten afviser, at han handlede i nødværge og idømmer ham et år og ni måneders fængsel.

19. december 2017: Yahya Hassan løslades fra Nyborg Fængsel. En af hans venner henter ham i en stor sort limousine.

26. maj 2018: To mænd holder Yahya Hassan indespærret i en lejlighed i Silkeborg. De truer ham med kniv og saks og frarøver ham 60.000 kr. Han undslipper ved at hoppe ud over altanen fra anden sal.

28. maj 2018: Yahya Hassan sigtes for vold og dødstrusler. Noget har fundet sted på en ferie i Thailand. Andet er sket på Hotel Royal i Aarhus, hvor han klokken fem om morgenen vækkede en kvinde ved at råbe hende ind i hovedet: »I will fucking kill you.«

18. oktober 2018: Yahya Hassan erkender sig skyldig i 42 forhold for blandt andet vold, trusler, hærværk, blufærdighedskrænkelse og overtrædelse af et polititilhold mod en kvinde. Han idømmes psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

7. november 2019: Weekendavisen bringer interviewet »Jeg blev træt af at være præmieperkeren« med Yahya Hassan, som fortæller, at han er frivilligt indlagt på psykiatrisk afdeling efter et forsøg på at stikke sin egen bror Abdullah ned.

8. november 2019: Digtsamlingen YAHYA HASSAN 2 udkommer. Den bliver blandt andet kaldt mørk og uden håb.

18. november 2019: Yahya Hassan overrasker ved at dukke op på Bogforum og læse op fra sine nye digte. Man kan både se og høre, at han er påvirket af antipsykotisk medicin.

19. november 2019: Yahya Hassans mor lægger en video op på Facebook, hvor Yahya Hassan sidder i en sofa med en imam og afsiger den islamiske trosbekendelse. Sidst i videoen slår han over i dansk: »Jeg er født muslim, jeg vil dø muslim. Men man er måske ikke, som folk er flest. Slut, prut, finale og tak for det.«

29. april 2020: Familien har ikke hørt fra Yahya Hassan i noget tid, så hans mor tager over i hans lejlighed i Aarhus V, hvor hun finder ham død.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her