Klumme
Læsetid: 3 min.

Ugerevy: Når verden er så mærkelig, må det betyde, at alt er muligt

I denne uge tog man sten og køller i brug i Himalayas øde grænseegne, og så fik verden en ny helt. Han er ikke den helt, vi fortjente, men den helt, vi fik
John Bolton havde for travlt i denne uge til at føre krig ude i verden, da han var intenst optaget af sin krig med Det Hvide Hus.

John Bolton havde for travlt i denne uge til at føre krig ude i verden, da han var intenst optaget af sin krig med Det Hvide Hus.

Oliver Contreras

Moderne Tider
20. juni 2020

Dengang det begyndte at stå klart, hvor ødelæggende en global atomkrig ville være, skal Albert Einstein have sagt noget i stil med, at han ikke vidste, hvilke våben Tredje Verdenskrig ville blive udkæmpet med, men at Fjerde Verdenskrig ville blive udkæmpet med sten og køller.

I denne uge var det, som om de to atommagter Kina og Indien havde hoppet den tredje over og i stedet bevægede sig ind i den fjerde, da soldater fra begge lande tørnede sammen i en krigshandling, der i våbenbrug mere om et knallertbandeslagsmål ude i Langeskov end om to sofistikerede supermagters militære muskeltest: I Himalayas øde, ubarmhjertige grænseegne – mere end 4.000 meter over havets overflade – var det angiveligt sten og køller, der var i brug, og selv om der altså ingen krudtrøg var, lå krigens tåge stadig over valpladsen.

Hvad der præcis kostede 20 indiske soldater livet – og hvor mange kinesere, der røg med til dødsriget stod langtfra klart, men ifølge den indiske avis The Hindu var det den mest alvorlige sikkerhedskrise i Indien i 20 år.

Klovnetrump

Rundt omkring i verden findes folk, der er eksperter i sikkerhedskriser, for eksempel amerikaneren John Bolton, der er kendt for at være ualmindelig glad for krigsførsel med ting tungere end sten, og som i en periode på 17 måneder var national sikkerhedsrådgiver for Donald Trump.

I denne uge havde han dog ikke tid til at gå i krig i udlandet, for han stod midt i sin egen interne amerikanske kamp. Det Hvide Hus havde i noget tid forsøgt at få stoppet hans kommende, meget kritiske bog om sin tid i Trumps inderkreds, men i denne uge fik de amerikanske medier altså fat i den og citerede løs af endnu et knusende portræt af Trumps inkompetence.

I bogen forklarer Bolton, at Trump var gået over stregen langt flere gange end i den ene sag om Ukraine, som fik ham stillet for en rigsret tidligere i år – en rigsret, hvor Bolton selv nægtede at vidne, hvilket virker temmelig røvet, hvis han virkelig mente, at Trump var farlig, kriminel og uegnet som præsident. I hvert fald var det bogens budskab.

For ud over nye beskrivelser af Klovnetrump – f.eks. den om, at han ikke anede, at Storbritannien havde atomvåben, eller om Finland var en del af Rusland – var der grellere eksempler på en præsident, der gerne slesker for diktatorer – nok vildest i det bogafsnit, som Wall Street Journal bragte: Trump var på besøg hos Xi Jinping – altså Kinas kommunistiske livstidsdiktator – der stod midt i at kyle hundredtusinder af uskyldige mennesker i fangelejr og udsætte dem for hjernevask. Da Trump hørte om det, sagde han – altså ifølge Bolton – til Xi Jinping, at det var da bare helt fino pingvino. Senere spurgte Trump så, om kineserne ikke ville importere nogle flere amerikanske landbrugsvarer for ligesom at give Trumps muligheder for genvalg et boost.

Ikke den helt, vi fortjente, men den helt, vi fik

Nu har det aldrig været sundt at tænke for meget over tingene, men hvis det uheldigvis sker, bliver man let slået af, hvilken helt utrolig kæde af vilde tilfælde der har skullet ramme hinanden for at føre verden hertil, hvor vi står. At Trump blev præsident, at Indien og Kina røg i halbalsslagsmål, at John Bolton, der måske ikke var den helt, vi fortjente, blev den helt, vi fik.

Og så læser man i Fyens Stiftstidende, at et hus i Faaborg er blevet ramt af lynet, så mursten og træværk fløj gennem luften som kinesiske våben – hvor sandsynligt er det lige. Det hele virker langt ude, og det hele er virkeligt. 

Set fra den lyse side må det jo betyde, at alt er muligt.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Ja, vilde og spændende tider er det i sandhed, at vi lever i ;-)