Klumme
Læsetid: 4 min.

Mit møde med naturen: Jeg ved, hvorfor frøene i min potteplante gror. Men hvorfra ved de det selv?

Efter fem år i mørke er små akaciefrø begyndt at spire i urtepotter i vindueskarmen. Hvad har frøene lavet i mellemtiden, og hvad er det for en indre samtale, der nu sætter dem i gang med at vokse? Informations klimajournalist Jørgen Steen Nielsen skriver om det lille hverdagsmøde med livets store mirakel
Efter fem år i mørke er små akaciefrø begyndt at spire i urtepotter i vindueskarmen. Hvad har frøene lavet i mellemtiden, og hvad er det for en indre samtale, der nu sætter dem i gang med at vokse? Informations klimajournalist Jørgen Steen Nielsen skriver om det lille hverdagsmøde med livets store mirakel

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
4. juli 2020

»Skal du ikke fortælle læserne om et konkret møde med naturen – og om, hvad det satte gang i af tanker hos dig,« spurgte redaktøren.

»4.000 tegn, tak.«

Og tankerne gik på vandring. Der kunne fortælles om dengang, jeg for vild i Brasiliens regnskov. Om kanoturen med den yngste over Tystrup-Bavelse Sø i regn og torden. Om naturens symfoni af natlige lyde i Kenyas Masai Mara-reservat. Om hvalernes møde ved Disko i Vestgrønland. Om overnatningen i frost på Korsikas højeste bjerg med gåsegribbene svævende over hovedet.

Jeg vil hellere fortælle om naturen i min vindueskarm.

Når jeg har rejst, har jeg ofte taget frø med hjem, fundet i naturen eller byers parker. I årevis har de så ligget i små plastikdåser på en hylde og tørret ind eller rådnet.

Nu har jeg ryddet op og smidt ud. Men også for en sikkerheds skyld testet spirekraften hos nogle af frøene. Og for et par uger siden brød grønne kimblade frem af jorden i en af plastikbakkerne i vindueskarmen. I dag er det blevet til fem små planter af et par centimeters højde med regulære, finnede blade, så jeg kan bestemme dem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Hvor er det dejligt med lidt naturvidenskab her i Information!

Med al respekt for jsn - var 'akacietræet' i Sølvgade Skoles gård mon ikke en robinie (Robinia pseudoacacia)? Ægte akacie (Acacia sp.) ser helt anderledes ud og træffes (endnu) ikke i det fri i Danmark.

Ole Svendsen

Jeg er i gang med en superspændende bog, der forener det videnskabelig verdensbillede med det spirituelle verdens billede. Begge verdens billeder kommer til kort hver for sig, men når de forenes, så forklares mange ting, som ellers kan virke uforståelige.

Bl.a. var nogle af forrige århundredes største videnskabsmænd i nær dialog med Indiske Vismænd. Disse samtaler var bl.a. med til at hjælpe forskerne med at forstå og udvikle kvantefysikken og kvantemekanikken.

Erwin Schródinger, (nobelpris 1933) var en af de centrale fysikere i kvantemekanikkens forståelse og havde en livslang interesse i den hinduistiske filosofi Vedanta og Upanishaderne. Han udledte Schrödingers bølgeligning, som beskriver sandsynligheden for at finde et atoms elektron bestemte steder i feltet om atomkernen.

Nicola Tesla, som fik mindst 300 patenter og bl.a. opfandt radioen, vekselstrømmen og vekselstrøms motoren, havde megen kontakt med den indiske swami Vivekananda.

Rabindranath Tagore (nobelpris i litteratur) var i dialog med Einstein (nobelpris 1921).

Niels Bohr var inspireret af Taoismen og valgte yin-yang symbolet til sit våbenskjold, da han blev slået til Ridder af Elefanten.

Bogen hedder "Enhed - videnskab og spiritualitet forenet", den er udkommet her i 2020 og du kan læse mere her: https://eskildtjalve.dk/enhedsverdensbilledet/

Bogen giver bl.a. et bud på at forklare det under, som beskrives i Jørgen Steen Nielsen's udmærkede artikel.

Arne Albatros Olsen, Flemming Alleslev, Steen Bahnsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Flemming Alleslev

En god artikel om grænselandet mellem virkeligheden og vores forståelse af den, og der er mange tangenter og mulige fortsættelser af artiklen. Man kan jo spørge, om vi, ligesom frøene, ikke også har en mission, noget, der bare skal gøres, og som fjerner alle bekymringer om biodiversitet og klimaændringer, fordi de altid vil være sekundære i forhold til det væsentlige og primære, og som iøvrigt kun den enkelte har indflydelse på. For til hvilken nytte bruge tid på noget andet?