Læsetid: 2 min.

Verdicchio i den ene hånd og pecorino-ost i den anden

Verdicchio anses for Italiens vigtigste drue og dens særegne træk er, at den kan ældes med glans og forvandling – som en smuk, gammel kvinde med hat og handsker
Verdicchio anses for Italiens vigtigste drue og dens særegne træk er, at den kan ældes med glans og forvandling – som en smuk, gammel kvinde med hat og handsker

Sofie Holm Larsen

27. juni 2020

Verdicchio er en ældgammel italiensk drue fra regionen Marche, som ligger midt på læggen af den italienske støvle med kyst ud mod Adriaterhavet.

Den anses af mange som Italiens vigtigste grønne drue og repræsenterer nogle af de bedste og længst kendte italienske hvidvine. Nogle vil måske huske den fiskeformede flaske Verdicchio Castelli di Jesi. Den findes stadig, men den overstråles i dag af mange andre sprøde hvidvine, der passer så godt til regionens signaturost pecorino og udsigten til de nuttede får, der græsser i det kønne, lidt oversete Marche.

Det særlige ved verdicchio er, at den kan ældes med imponerende glans og forvandling, aldeles på niveau med en riesling, som også på smuk vis mestrer forvandlingen fra ungdom til alderdom uden fadlagring eller anden mumificerende hjælp.

Ugens lektievin

Prøv en økologisk Verdicchio di matelica petrara 2018 fra Borgo Paglianetto. Den er lavet på ren verdicchio, og 2016-årgangen er i den italienske vinbibel Gambero Rosso blevet kaldt »et af Italiens bedste hvidvinskøb«.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ulrik mortensen
  • Steffen Gliese
ulrik mortensen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Åh, Marche! Åh, verdicchio! Åh, Pesaro! Desværre er det ikke året at tage til festival og nyde de lokale vine, dog især de skønne rødvine fra omegnen, 'colli Pesaresi'. Totalt uopdrivelige i Danmark.