Viura er druernes svar på naboens datter

Viura har ry for ikke at kunne lave verdensklassevin, men skønheden findes, og en dag opdager du den lige midt i den sorgløse hverdagsvin
Viura har ry for ikke at kunne lave verdensklassevin, men skønheden findes, og en dag opdager du den lige midt i den sorgløse hverdagsvin

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
6. juni 2020

Velkommen til Den grønne vinskole. Her gennemgår vi uge for uge de vigtigste grønne druer. Læs med – og husk at drikke dine lektier.

De to nabolande Italien og Spanien er meget forskellige – også vinstilsmæssigt, men noget har de til fælles. De anvender et grotesk antal synonymer for samme drue.

Det er for eksempel ikke indlysende logisk, at druen macabeo, der spiller hovedrollen i din cava fra Barcelona, er den samme som druen viura, du garanteret ikke drikker lige så meget af i formen ’hvid Rioja’ fra regionen Rioja.

Men sådan er det. Macabeo/viura er i følge en del vinspecialister en drue, som hårdnakket nægter at lave verdensklassevin. Og det passer meget godt med, at cava aldrig har påberåbt sig at være lige så fisefornem og kompleks som champagne. Ikke desto mindre, så smager næsten al cava da godt!

Ugens lektie

Prøv en Borsao Blanco Selección fra 2018. Den er frisk og sprød, overraskende billig, og dermed et glimrende bud på en lækker hverdagsvin. Har desuden fået fem stjerner af magasinet Gastro.

Druen i sig selv er ret neutral, og derfor kan man lege med den, forkæle den med gode jordbundsforhold og nænsom bearbejdning i kælderen. Den kan lave god hvidvin, og den kan lave en flaske pjask. Den er druernes svar på naboens datter, men hendes skønhed får man jo netop øje på en dag.

Smagsmæssigt har den en almindelig hvidvinsprofil med smag af citron, lime og melon, men den tager særligt godt imod fad og kan udvikle lækre, lidt troldagtige hasselnøddenoter.

Det gode ved at være the girl next door er, at hun jo bare skal tage en pæn kjole på, og i den sammenhæng er viura en nem drue at juice op. Rioja er kendt for rødvin, men hvid Rioja af god kvalitet bør prøves, eller bare en god viura fra et sted i Spanien med godt vejr og godt håndværk. Næsten alle vine på den drue er rørende billige, og oplagte som sorgløse hverdagsvine.

Ugens grand cru-tip

Cava har tre kvalitetsniveauer, som fremgår af et mærkat på flasken. Som minimum har en ’standard’ cava lagret i ni måneder. En ’reserva’ i mindst 15 måneder, og en ’gran reserva’ i mindst 30 måneder.

Smagsdommeren

I 1992 vandt Danmark EM i fodbold, men det var uden Michael Laudrup, hvis vinfirma står bag ugens lektievin. I stedet stiftede han vinfirmaet, for det var allerede dengang en kendt sag, at han var glad for vin.

Laudrup Vin er ikke en økonomisk succes, men hvad gør det, hvis man kan arrangere ture til leverandører overalt i verden? Mon ikke Michael Laudrup bruger en del af sin tid på det, nu hvor han gradvis har sluppet taget i fodboldverdenen?

Mange i min generation har fantaseret om Michael Laudrup, bl.a. fordi han altid har fremstået som en hædersmand, der i tillæg har nået alt inden for fodbold. Drikker Laudrup mon champagne? Hvis ikke, drikker han sikkert cava, som de laver det i Spanien.

Ugens lektievin er dog ikke en cava, men en hvidvin, som gør det muligt at smage, hvad druen Macabeo egentlig går ud på. Jeg nåede det ikke inden deadline, men vil straks bestille seks flasker til 79 kr. flasken.

Smagsdommer Joachim Sperling er cand.polit., vinentusiast og højreorienteret socialdemokrat. Hver uge kommenterer han ugens drue og lektievin.

Ugens citat

»Jeg har kun været fuld én gang i mit liv. Det varede 23 år«

W.C Fields (1880-1946) amerikansk komiker og skuespiller

Den grønne vinskole

Glem alt om corona for en stund. For selv om hverdagen er forandret, behøver det jo ikke være kedeligt. Vi kan stadig drikke, og hvis lyset og de varmere temperaturer ikke skal være helt spildt, kan vi lige så godt tage hul på hvidvinssæsonen.

Hen over 13 uger gennemgår vi uge for uge de vigtigste grønne druer. Læs med – og husk at drikke dine lektier.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her