Baggrund
Læsetid: 7 min.

Aktivister frygter, at Polen vil legalisere vold i hjemmet

Polens plan om at forlade Istanbulkonventionen om partnervold er enten det første skridt mod at legalisere vold i hjemmet – eller et gidsel i et politisk spil
Tusinder deltog i demonstrationer mod regeringens planer om at forlade Istanbulkonventionen.

Tusinder deltog i demonstrationer mod regeringens planer om at forlade Istanbulkonventionen.

Radek Pietruszka

Moderne Tider
1. august 2020

Det var en varm dag i Warszawa sidste fredag. Marta Lempart, hovedarrangøren bag de polske kvindestrejker, havde slæbt en stor tung bunke plakater i A2-størrelse med til den forestående demonstration. Dem har hun nok af, fordi en fejl på trykkeriet betød, at de til en tidligere demonstration havde fået trykt 10.000 plakater i stedet for de blot 1000, som var bestilt.

Der står »Strajk Kobiet« på dem – det betyder kvindestrejke – og derfor kan plakaterne genanvendes, hver gang, polske politikere kommer med forslag, der kan indskrænke de polske kvinders rettigheder, og Marta Lempart og andre demonstranter går på gaden. Og det sker ofte i denne tid.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man kan jo undre sig over initiativet.

Men allerede 2 uger efter, at den Polandske præsident, Andrzej Duda, blev genvalgt på sin had-kampagne mod homoseksuelle, fejer man altså triumfen med gennemførelse af dette nye initiativ.

Mange beslutninger i Poland i disse år er absolut ikke altid lige velovervejede. Men at man netop vil opsige præcis denne konvention blandt mange konventioner, må formodes at være en temmelig målbevidst handling mod noget, som er svært at overskue.

Men sagen er jo, at Poland i disse år tilstræber, at landes befolkning skal leve som i en gammel bibelsk-katolsk kultur. Og her er kvinderne jo underlagt mændene. Og måske er dette initiativ blot det seneste skridt i denne retning.

Allerede i 2016 besluttede Poland, at man ville forlade Istanbulkonventionen om partnervold, da den går på tværs af de katolske regler om traditionelle familieværdier, fastslår Polands justitsminister Zbigniew Ziobro. Der i øvrigt også oplyser, at dette kun er et mindre element på vejen mod at ændre det polandska samfund fuldstændigt.

Derfor må man formentlig derfor se dette på samme linie som Polands kriminalisering af seksualundervisning.. - Kommissionens redegørelse jf. forretningsordenens artikel 132, stk. 2 om kriminalisering af seksualundervisning i Polen.

Men nu er EU endelig begyndt at sige nej. EU siger stop. Således har 6 polandske byer har fået afslag på penge fra EU, med den begrundelse at de ligger i LGBT-frie zoner.

Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Men sagen er jo, at Poland i disse år tilstræber, at landes befolkning skal leve som i en gammel bibelsk-katolsk kultur. Og her er kvinderne jo underlagt mændene. Og måske er dette initiativ blot det seneste skridt i denne retning."

Ja. Det ser ud til at de mener at mændene er familiernes overhoved med ret til at fungere som jury, dommer og bøddel i forhold til familierne.Det samme som i Rusland.

Så måske skulle man foreslå Polen at indgå et fællesskab med russerne som de helt øjensynligt deler værdifællesskab med.