Interview
Læsetid: 3 min.

»Jeg føler, at jeg bidrager til noget forkert, når jeg siger ’hudfarvet’«

Rasmus Mansachs fra København har stillet et forslag om, at farven, der kun er kendt som ’hudfarvet’, skal have et nyt officielt navn. I anledning af den globale racismedebat er det tid til at skille sig af med det danske sprogs mest ekskluderende ord, mener han.
Rasmus Mansachs fra København har stillet et forslag om, at farven, der kun er kendt som ’hudfarvet’, skal have et nyt officielt navn. I anledning af den globale racismedebat er det tid til at skille sig af med det danske sprogs mest ekskluderende ord, mener han.

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
18. juli 2020

»Jeg har aldrig været super politisk eller aktivistisk, men ordet ’hudfarvet’ har altid irriteret mig, fordi det er et af sprogets mest ekskluderende ord. Jeg lever af at skrive teater og musicals, og i den forestilling, jeg arbejder på lige nu, er der en scene, hvor en instruktør på et filmset beder en kvindelig ansat om at hente ’den hudfarvede kjole’. Kvinden er sort og kommer tilbage med en brun kjole, og derfra opstår en diskussion om, hvad farven hudfarvet egentlig betyder.«

»Børn, der leger med tuscher, støder på dette ord, fra de er helt små og skal række hinanden den ’hudfarvede’ farve. Og hvis man googler hudfarvet bh eller hudfarvet plaster, kommer der kun produkter frem i lys, nordisk farve. Eftersom vi ikke alle sammen er hvide danskere, synes jeg, det er super mærkeligt, at vi bruger et ord, som måske beskriver min hudfarve, men ikke din. Vi har jo heller ikke et ord, der hedder ’øjenfarvet’.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Tænk sig, jeg troede det ord 'hudfarvet' havde været ude af det danske sprog i en i hvert fald 30-40 år...
Nå, men du kan jo prøve med beige eller kødpølsefarvet...

erik pedersen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Markus Lund anbefalede denne kommentar

Jeg tror efterhånden racisme sangen er sivet ind, og alle kan synge den og med øl i hånden, men derfor behøver det moderne regelmenteret rationale ikke tage overhånd, fordi det i virkeligheden ikke handler om racisme, det handler bare om, at vi bliver mere og mere røvsyge individer, hvor det hele skal være rigtig og ikke forkert. Se nu og få noget kognitivt original præsens på den slidte harddisk.
Jeg får lyst til at råbe negerpik, eller åbne fængelsels vinduet.

Morten Balling

Personligt foretrækker jeg "leverpostejsfarvet".

Der er i øvrigt mindre genetisk variation mellem samtlige mennesker her på planeten end der er imellem de få tilbageværende chimpanser som vi endnu ikke har fået udryddet. Racisme har for mig at se mere at gøre med kultur end det har med hudfarve.

Runa Bejstrup

I store dele af verden vil det ikke give mening at omtale denne blege beige-lyserøde kulør som hudfarvet,men i Danmark giver det god mening.
Det er altså lidt ligesom hvor man sammenligner den danske sang med en ung blond pige,selv i 1924 var størstedelen af den danske befolkning hverken ung,blond eller pige.Det har dog ikke forhindret flere generationer i at synge denne sang med glæde,mig selv inklusive.
Og det selvom jeg i mine unge dage var rødhåret og arven fra en jysk tater-forfar har gjort at min hud ikke er særlig hudfarvet.

Erik Karlsen, Mette Poulsen, Lillian Larsen, Klaus Lundahl Engelholt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Kødpølsefarvet kunne have været et alternativ til hudfarve. Men hvis kød ligner kødpølsen? Jeg er bange for at dette delikate kulturprodukt kan støde nogle, lige såsnart det går op for dem, at pølsen må være udtryk for kaukasidisme. Men nu dropper jeg kødpølsen - det manglede bare.

Rikke Nielsen

Hudfarvet er vel egentlig et ret inkluderende ord, da det omfatter alle de farver et menneske kan have. Dermed måske heller ikke er ord i sig selv, da det ikke har en reel betydning. Et overflødigt ord.

Erik Karlsen, Mette Poulsen og Markus Lund anbefalede denne kommentar

Den har altså allerede et navn: det hedder beige!

Alana Frederiksson

Altså hvad der er hudfarvet kommer an på hvem der siger det så det er vel ret ligegyldigt.

Hvis nu nogen siger mandshøjde er det også forholdsvist relativt. Men er det diskriminerende overfor kørestolsbrugere eller folk med achondroplasi? Jeg tror det ikke.

Jan Kauffmann og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar

Hvad er der nu galt med 'grisefarvet'? - Altså bortset fra at Søren Espersen ikke kan lide det, men det er vel til at komme over.

Mads Kjærgård

Alt det unødige halløj bidrager kun til at øje racismen. Helt ærligt ingen undtagen hardcore racister ville skænke "hudfarve" en tanke! Jeg læser lige at 400.000.000 mennesker ikke får den mad, de har behov for, måske er de ligeglade. Kom nu ind i kampen og lad være med at afspore den! En underlig form for omvendt racisme, der strømmer ud. 2. unge damer siger i tv, at Danmark så sandelig har været en kolonimagt. Det vidste vi godt, men det siger meget om den måde, de tænker på, nemlig som om, at danskerne er krid hvide og har være i Hvidesande på ferie. Men det er vi ikke mere, og mange af os har ikke noget med den fortid at gøre!

Dan D. Jensen

Jammen dog ... Agurk !!!
Hvis man leder skal man finde, ...hvad bliver det næste ?
Er jeg f.eks et dumt racistisk svin hvis jeg handler ind i butikkens "kolonial afdeling" ???
Hvad med om vi blot opfører os anstændigt ?

Karin Schwartz

Jeg synes, at man skal forbyde farven

Karin Schwartz

Jeg synes, at man skal forbyde farven

Mens dele af Afrika pumper 432 milliarder euro til centralbanken i Paris per år, så lader vi til gengækd vær med, at sige neger og købe eskimo is. Goddav du, er du hjemme?:):)

Mette Poulsen

Kauk. Er det en joke? Vi er jo ikke en engang kaukasere; vi er nordboere, hvis man endelig skal gå ind i den slags ting.
På engelsk bruger man ordet "nude", som dækker over forskellige nuancer af beige og brun. Hvilket "hudfarvet" jo også gør, selvom der nok aldrig er nogen, hvis hud har matchet et plaster med den betegnelse.

Erik Karlsen

"Hvad er der nu galt med ’grisefarvet’?"

Hans,
det kan jo også være flere farver, men med den farve, de fleste af os nok vil tænke på, risikerer vi let, at vildsvinene føler sig krænkede.... ;-)

Søren Nielsen

"Kauk" er sgu da endnu værre.
I følge Wikipedia er "Den kaukaside race en gruppering af mennesker, der historisk set betragtes som et biologisk takson, der omfatter nogle eller alle folk i Europa, Nordafrika, Afrikas Horn, Vestasien, Centralasien og Sydasien."
Kaukasere omfatter altså og brune mennesker. (Face-palm emoji)