Feature
Læsetid: 5 min.

Garrett Lisis »geometrisk naturlige« teori vakte mere opsigt uden for end inden for forskerkredse

En amerikansk surfer-fysiker skabte medieoverskrifter i 2007, da han ud af det blå præsenterede en ny teori om alting efter otte års eksil på Hawaii. Han arbejder stadig på at file den til
Moderne Tider
18. juli 2020
En amerikansk surfer-fysiker skabte medieoverskrifter i 2007, da han ud af det blå præsenterede en ny teori om alting efter otte års eksil på Hawaii. Han arbejder stadig på at file den til

Jesse Jacob

Det gav et betydeligt skvulp i medier og i fysikkredse, da den 39-årige Antony Garrett Lisi i november 2007 uploadede sit manuskript med titlen An Exceptionally Simple Theory of Everything til fortrykarkivet arXiv.org.

Et fortrykarkiv (engelsk: preprint) er det sted, hvor forskere kan offentliggøre deres arbejde, før det bliver antaget af et anerkendt tidsskrift. Det fungerer som en slags markedsplads for videnskabelige ideer. Her ligger meget, som ikke efterfølgende slipper gennem fagfællebedømmelsens nåleøje. Lisis manuskript blev da heller aldrig offentliggjort i et anerkendt tidsskrift.

Ikke desto mindre vakte det opsigt, at den ukendte, lidt generte surferentusiast Garrett Lisi havde formuleret en simpel teori om alting. Titlen på Lisis bidrag er provokerende, men i virkeligheden er det bare et ordspil på den matematiske grundstruktur, Lisi tager udgangspunkt i. Den kaldes E8 og omtales ofte som den største af de simple, exceptionelle Lie-grupper.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her