Læsetid: 9 min.

Hvad gør vi nu? Det spørger Vollsmose, efter en ung mand blev skudt i hovedet

For to uger siden blev en ung mand dræbt i en konflikt mellem to kriminelle grupperinger i bydelen Vollsmose i Odense. I denne uge var beboerne samlet til borgermøde for at diskutere, hvad de kan gøre ved problemet med banderne
Cirka en fjerdedel af de omkring 40 tilstedeværende ved borgermødet er fra pressen. Der er også et par lokalpolitikere.

Cirka en fjerdedel af de omkring 40 tilstedeværende ved borgermødet er fra pressen. Der er også et par lokalpolitikere.

Sarah Hartvigsen Juncker

11. juli 2020

»Man får jo lyst til at flytte med det samme.«

De første ord på borgermødet kommer fra Ikran Abdi Samed, en ung kvinde, som sidder ved et lille bord midt i Vollsmose Kulturhus med albuerne hvilende på bordpladen. Foran hende sidder omkring 40 personer og lytter.

»Jeg er ikke opvokset herude. Men vi flyttede herud og begyndte at synes godt om stedet. Vi kan godt lide beboerne. Vi kan godt lide at bo her. Og så er det tæt på Rosengårdscentret,« siger hun.

Ikran Abdi Samed er 33 år og har boet i Vollsmose i 25 år. Hun er glad for at bo i området, men hun er mødt op til beboermøde denne mandag aften, fordi hun er bekymret efter de seneste skyderier i området. Ikke mindst for sine tre børn.

»Lige meget, hvor godt vi gør det som forældre, så ved vi ikke, hvad vores børn bliver påvirket af. Derfor er det så vigtigt, at vi i fællesskab får styr på området.«

Flere af de tilstedeværende nikker.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
  • Viggo Okholm
  • David Zennaro
  • Alvin Jensen
Kurt Nielsen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Viggo Okholm, David Zennaro og Alvin Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Viggo Okholm

Og så tror et flertal at det vil hjælpe at rive mange af deres boliger ned og bygge privat.
Vi må se i øjnene at vi har en mellemgeneration,som aldrig får fodfæste da der ikke var arbejde sammen med manglende i hærdighed og krav om at få lært det mest basale.
Men derfor kan disse mennesker jo godt blive tilbudt et rimeligt liv uden had.Vi kommer ikke til at lide nød af den grund..
PS nu skal jeg en tur derud-der er fetaost til meget rimelige priser og man kan altid få en god snak.

Peter Beck-Lauritzen, Nette Skov, Karsten Lundsby, Holger Nielsen, ingemaje lange, René Arestrup, Carsten Munk, Karsten Aaen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Politiet skal have langt stærkere beføjelser til at gribe ind over for tåbelige unge mennesker. Tre påtaler for forstyrelser af den offentlige orden, så skal det være slut. Både stort og småt skal tælle med. Lige fra skyderier til larmende biler, knallerter og musik anlæg og anden tåbelig forstyrende adfærd. Unge der færdes i bande miljøer skal være ulovlige i sig selv og idømmes en straks dom og omgående trækkes ud af det offentlige billede og sendes på en militært orienteret opdragelsedanstalt så de kan lære at makke ret og indordne sig. Larmende biler, knallerter, musik anlæg skal kunne straks konfiskeres og ikke leveres tilbage (de samme gælder de gamle tåber, som køre på motorcykler uden lyddæmper). Andet fatter den slags unge mennesker ikke. Unge som kun har lært hele verden skal ligge for deres fødder. Tåbeligt.

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Erik Fuglsang, Jannick Sørensen og Per Christensen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeppe Lindholm:
Den lette løsning er så bare at give dig ret og få din lov gennemført!.
Læser jeg lidt sarkasme bag? Militær træning? Hvis det bare var sø let, mon ikke det er lidt mere komplekst? måske vores retsvæsen så burde være mere modige og vælge at dømme lidt hurtigere og at disse unge så have en mulighed for job så snart friheden igen er der,men har de det?
I min optik har militær kadaverdisciplin ingen gavn på jord!

Peter Beck-Lauritzen, Nette Skov, Holger Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg forstår godt at de mange lovlydige borgere i Vollsmose ikke gider mere.
Og jeg forstår til fulde at Odenses borgere i almindelighed heller ikke gider mere.
I alt for mange år er ressourcer rendt i tykke strømme ud til Vollsmose, mens andre trængende bydele er blevet forbigået.

Stop banderne og rekruttering pr. hurtigst muligt.
Indtil videre har tiltag ikke bragt meget.
Derfor er folk i hobetal overalt i byen blevet trætte og gider ikke mere.

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Holger Nielsen, Bent Nørgaard, Flemming Olsen, Jeppe Lindholm, Erik Fuglsang og Fødevarestyrelsen Mørkhøj anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

@Viggo Okholm
11. juli, 2020 - 10:27
"Vi må se i øjnene at vi har en mellemgeneration,som aldrig får fodfæste da der ikke var arbejde sammen med manglende i hærdighed og krav om at få lært det mest basale.
Men derfor kan disse mennesker jo godt blive tilbudt et rimeligt liv uden had."

Hvor tror du skepsissen - i den borgerlige lejr og langt ind i socialdemokratiet - over for visse udlændinge stammer fra, Viggo ?

Mit bud er, at vi er et folk rundet af "gør din pligt, kræv din ret" tankegangen, og at det følgeligt skaber en meget betydelig skepsis (selv langt ind i socialdemokratiet og dele af SF), når en stor del af en mellemgeneration ikke selv udviser den fornødne ihærdighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet og ikke er blevet mødt med tilstrækkeligt håndfaste krav.

Håber det lykkes dig at gøre en god fetaost-handel! :-)

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Holger Nielsen, Bent Nørgaard og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Viggo Okholm,

Militært orienteret opdragelsedanstalt, som jeg skriver, er meget langt fra militær træning som du omformulere det til. Og militær træning er vist ikke lige det rette at påføre personforstyrede bande medlemmer. Vel.

Og nej. Jeg mener det skam ikke ironisk. Det kan ikke være rigtigt en lille folk tåber skal ødelægge det og gøre livet uudholdelig for resten af befolkningen. Det skal stoppes. Og det kan kun gøres ved at trække tåberne ud af det offentlige rum indtil de lære at begå sig. Noget deres forældre tilsyneladende har opgivet.

Ved godt det er lidt utraditionelt og ikke mindst udansk. Men nu har samfundet stået og set smilende til i mange år til den slags. Det må være slut og det skal ikke længere tolereres.

Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg tror ikke på ghettoisering.
Jeg tror ikke på at folk beordres til at bo i Ghettoerne.
jeg tror at mange søger derud fordi de gerne vil være der.
Hvis man tager en tur rundt i Vollsmose så vil man se en majoritet af altaner med paraboler vendt mod Mekka og Istanbul. 1.sproget er ikke dansk.

jeg tror på på at Ghettopakker er den rette vej: Ikke nødvendigvis den der blev vedtaget under den forrige regering, men nok nærmere den A og F foreslog i fællesskab.
Den med at det blot er et socialt problem tror jeg ikke på. Dertil klarer vores indvandrere det generelt for godt.

Peter Beck-Lauritzen, Karsten Lundsby, Holger Nielsen, Flemming Olsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Jeg mener de ter komplekst, og ja der er ikke kun sort/hvidt i de problematikker her.
Flygtninge problemet i vores land nærmer sig ca 40 år, og ja der er begået fejltrin i vores systems forsøg på både at være human og samtidig stille krav.
Men hvis vi først ser på årsagerne til vore flygtninge er de så heller ikke entydige, og vi bliver nødt til at erkende at rigtig mange kommer fra nationer som ikke uddannelsesmæssig er på vores niveau.
Samtidig er vores sprog svært og vi har et system,som siger faglærthed ud fra vore normer.
Ja vi har vaklet i vore krav og mange af vore flygtninge har ikke endnu kunnet sendes hjem til lande,hvor de stadig vil kunne risikere "hævn".
Det er den ene side og ja rødderne eller hvem det nu er er selv ansvarlige for deres kriminelle handlinger uanset vi kan forstå evt. årsager.
Men generelt har der været forholdsvis roligt i området, men fordommene lever stadig i fuld flor og ja det er mangfoldigheden der hersker og det kan vi så ikke lide-nogen af os.
Jeg er så uenig med mit bysbarn her om ghettoloven, den er og bliver en svinestreg.

Søren Kristensen

Hvis I ikke gider mere, skulle I kræve at få lavet navnet om. Vollsmose ligger alt for tæt på Voldsmose. I kunne fx kræve navnet Fredsmose. Christiania har jo heller ikke altid heddet Christiania, det hed Bådsmandstræde Kaserne indtil slumstormerne og fredsaktivisterne bl.a. tog over. I disse revisionistiske tider skulle sådan en projekt nok kunne lade sig gøre og et eller andet sted er det jo også uretfærdigt, at I der i forvejen er belastet af kriminalitet samtidig skal slæbe rundt på et navn der klinger ildevarslende.

Simon-Matti Hørlyck Campbell

Jeppe Lindholm@ den slags genopdragelses anstalter har historisk altid været mere forbundet med menneskerettighedskrænkelser som racisme, overgreb og selvmord end nogen reel "rehabilitering". Det er en gammeldags tænkning som ikke hører til i et moderne demokrati. Straf er i det hele taget bare ikke et særligt effektivt værktøj, og ender ofte i recidivisme eller det der er værre. Som det nævnes af de mennesker som rent faktisk bor i området, er det en primært en forebyggende indsats der skal til. Det handler i høj grad om at give forældrene de ressourcer der skal til for at kunne håndtere deres børn. Selvom der selvfølgelig kan være tilfælde, ligesom i det omkringliggende samfund, hvor tvangsfjerning kan være nødvendigt.
Jeg ved godt det ikke er populært at tale positivt om integrationen i Danmark, men i virkeligheden går det langt hen af vejen den rigtige vej. Så at tale om det som en lang nedtur er en meget unuanceret udlægning. Dertil kommer at man her landet åbenbart tror at racisme ikke eksisterer og/eller at mennesker ikke påvirkes af det samfund de lever i. Det betyder ikke at det er en undskyldning for at begå kriminalitet, men det bliver unægteligt nemmere at melde sig ud af et samfund hvor man føler sig uønsket. BLM er et tilfælde hvor Amerikansk kulturel påvirkning ville være rigtigt sundt.

Peter Beck-Lauritzen, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Beboernes egen holdning til uroen er vigtig. De gider den ikke, for det gør dem utrygge. De er ligesom alle andre beboere i Danmark, ingen forskel. Hvem laver balladen og hvormange er det, der laver disse utrygs-skabende situationer? De er målgruppen og politiet kender dem. Hvad skal politiet have af redskaber til at kunne neutralisere målgruppen? I Århus går snakken på, at når 6-8-10 bestemte personer er bag lås og slå, er der ro i byen. Boligselskaberne har fået ret til udsmidning af kriminelle beboere, der skaber utryghed. Det kan Vollsmose også gøre.
Politiet må inddrage bilisters kørekort og bil, ved gentagne spritkørsler. For det er jo til fare for andre bilister og borgere. En tilsvarende bestemmelse burde kunne udarbejdes til neutralisering af målgruppen, med evt. udvisning ved manglende dansk statsborgerskab. Det er få, der skaber utryghed, for de mange!