Læsetid: 9 min.

Internettet ved alt om mig, men jeg har selv skrevet alle mine oplysninger ind

Sara slutter fred med fremtiden: Sara Mering er vokset op med internettet helt tæt på, men alligevel føles det fjernt. Da hun besøger sin mormor, går det op for hende, hvordan internettet ikke bare er oplysninger til hende, men også oplysninger om hende
Hvad er internettet egentlig blevet til for et sted? Hvad gør algoritmerne ved os? Og hvad ville Walter Benjamin have ment om Instagram? Sara Mering er vokset op med internettet helt tæt på, men alligevel er der en del af det, som føles meget fjernt. Ved et besøg hos hendes mormor opdager hun, hvorfor internettet ikke længere bare er oplysninger til hende men også om hende.

Hvad er internettet egentlig blevet til for et sted? Hvad gør algoritmerne ved os? Og hvad ville Walter Benjamin have ment om Instagram? Sara Mering er vokset op med internettet helt tæt på, men alligevel er der en del af det, som føles meget fjernt. Ved et besøg hos hendes mormor opdager hun, hvorfor internettet ikke længere bare er oplysninger til hende men også om hende.

Sarah Hartvigsen Juncker

18. juli 2020

Hjemme hos min mormor ser alt ud, som det plejer. Og det har det gjort i måske 40 år. Min mormor har ingen computer. Hun har hverken internet eller e-mail eller smartphone. Hun har en fastnettelefon, som hun flytter med sig ind i stuen, når hun ser fjernsyn. Og så har hun fået en mobiltelefon af min mor, som hun, til min mors store frustration, bliver ved med at slukke, når hun ikke bruger den.

En dag jeg var på besøg, fortalte min mormor om en bunke kvitteringer, hun havde liggende. Kvitteringer fra alle de gange, hun har hævet penge i banken i år 2018, 2019 og 2020. Hun gemmer dem nøje hvert år i en lille bunke med en elastik omkring. Nu ville hun rydde op og smide den ældste bunke ud. Og hun spurgte mig derfor, om hun skulle klippe dem i stykker, eller hvad hun skulle gøre med dem. Hvis nu nogen skulle finde dem.

Det gik op for mig, hvor stor en forskel der er på den information, man kan finde om min mormor, og den man kan finde om mig. Mine oplysninger ligger ikke i en skraldespand. Jeg skriver dem selv ind alle mulige steder på nettet. Og jeg ved, at jeg har sagt ja til alle mulige erklæringer om, at folk, jeg ikke ved hvem er, gerne må kigge i dem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Andersen
  • Christian Mondrup
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Lise Lotte Rahbek
  • Kurt Nielsen
Bjarne Andersen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

I den analoge verden er det dig, som har den fulde kontrol. Men i den digitale verden har du ingen kon trol overhovedet.

Torben K L Jensen, kjeld jensen, lone hansen, Carsten Munk, Karsten Lundsby og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wentzlau

jeg har ikke noget at skjule, er de flestes kommentar; men det har overvågnings kapitalisterne derimod; med alle deres cockies, hvorved de omgår grundlovens beskyttelse af brev hemmeligheder, telefonaflytning, registrering af sindelag, de kalder det bedre brugeroplevelser, forbrugervalg mm.
jeg kalder det nogen fogger med min hjerne!!!

Bjarne Andersen, søren ploug, kjeld jensen, Liselotte Paulsen, Torben Sonne, lone hansen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel, Søren Mortensen, Karsten Lundsby, Ron Levy og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg vil udbringe et stort tillykke til overvågningskapitalisterne for grundigt og veludført arbejde.

Ikke bare har de med stor intensitet og succes kunnet indsamle, forædle, profittere på borgeres private adfærdsdata, unddrage sig privatlivets forfatningssikrede rettigheder, bringe unge mennesker til selvdestruktion, bringe despoter til magten.

Det er tillige lykkedes med vores uforbeholdne samtykke, myndigheders, politikeres, mediers opbakning og velsignelse. Og de er, via deres tilvejebringelse af uovertrufne produkter og platforme til gratis anvendelse, lykkedes med at overbevise de fleste om at latterliggøre de få kritiske røster som konspiratoriske kræfter, der kun ser de “onde sociale medier”.

Så kære overvågningskapitalister: TILLYKKE! Med et gennemarbejdet og veludført projekt. Det sgu alligevel imponerende!

Bjarne Andersen, søren ploug, Torben K L Jensen, kjeld jensen, Niels Kristian Skjødt, Mads Troest, lone hansen, Eva Schwanenflügel og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

"Internettet ved alt om mig, men jeg har selv skrevet alle mine oplysninger ind"
Man kan jo bare taste en masse forkerte informationer ind, så mister dataindsamlingen sin betydning...

Smart Power siger ja i stedet for nej. Den lader dig selv bestemme - men virker ved at gøre dig afhængig. Guider dig frem til sit eget formål. Fremkalder følelser for at udnytte dem og kapitalisere dem. Den opfordrer dig til at betro dig, dele,og deltage - at komme ud med dine meninger, behov , ønskere og preferencer - du underkaster dig frivilligt kontrollen med dit liv og du tror stadig at du er fri.

Protect Me From What I Want: The Exploitation of Freedom
https://www.youtube.com/watch?v=Kz96ia_GdFE

Bjørn Pedersen

@Rikke Nielsen
Nej. Simpelthen ved at du besøger f.eks. Informations hjemmeside, skabes der en oplysning om dig at du med statistisk sandsynlighed er til venstre for midten - og dermed modtagelig overfor reklamer for f.eks. andre venstreorienterede medier. Når du slår op hvilken opskrift du skal bruge, eller hvordan du laver den bedste kompostbunke, har algoritmerne lært at du laver egen mad og hvilken type mad du spiser, og at du har egen have. Og når du køber et produkt online, så lærer den noget om dine forbrugsvaner. De eneste oplysninger algoritmerne har brug for om dig, er hvad du ønsker at søge efter.