Fra arkivet
Læsetid: 9 min.

Hun var Jeffrey Epsteins højre hånd: Mød Ghislaine Maxwell

Ghislaine Maxwell er blevet idømt 20 års fængsel for at have hjulpet rigmanden Jeffrey Epstein med at rekruttere og misbruge unge piger seksuelt. Læs eller genlæs vores portræt af ’Madame Maxwell’ fra 2020
Det er sjældent Ghislaine Maxwell selv, som er hovedpersonen på billederne, selv om hun hele sit liv har været en del af den absolutte sociale elite. Hun er stort set altid portrætteret som sidekick med armen rundt om diverse A-kendisser.

Det er sjældent Ghislaine Maxwell selv, som er hovedpersonen på billederne, selv om hun hele sit liv har været en del af den absolutte sociale elite. Hun er stort set altid portrætteret som sidekick med armen rundt om diverse A-kendisser.

Davidoff Studios/Getty Images

Moderne Tider
18. juli 2020

Denne artikel blev oprindeligt bragt i forbindelse med Ghislaine Maxwells fængsling i juli 2020.

I 1990’erne gik der stort set ikke en uge, uden at jetsetteren Ghislaine Maxwell var at finde i den kulørte presse. Hvis ejendomsmogulen Donald Trump holdt reception med bobler og pindemadder, var hun der. Hvis supermodellen Naomi Campbell fejrede fødselsdag på en trendy Manhattanklub, var hun der. Og hvis filmproducenten Harvey Weinstein holdt havefest med grillmad og paraplydrinks, kunne man være sikker på, at Ghislaine Maxwell var blandt de inviterede.

Hendes tilstedeværelse til den slags sociale overklassearrangementer er ekstremt veldokumenteret, og der findes et hav af billeder af hende på røde løbere iført dyrt designertøj, smart læder og chik dyreprint. Men det er aldrig Ghislaine Maxwell selv, som er hovedpersonen på billedet. Hun er stort set altid portrætteret som sidekick med armen rundt om de absolutte A-kendisser, kameraernes blitzlys elskede.

I august sidste år, godt 20 år senere, blev der dog taget et billede af hende, hvor hun var selve hovedpersonen. Billedet blev bragt af New York Post og viste en afslappet Ghislaine Maxwell iført hættetrøje, som sad og spise burger og fritter ude foran fastfoodkæden In-N-Out Burger i Los Angeles.

Billedet vakte furore. Ghislaine Maxwell havde på det tidspunkt ikke vist sig offentligt i flere år, fordi hendes navn blev ved med at figurere i sagerne om hendes ekskæreste og bedste ven, finansmanden Jeffrey Epsteins, sexmisbrug af unge piger.

Sagen mod Epstein begyndte allerede i 00’erne, hvor det rygtedes, at han udnyttede piger under den seksuelle lavalder, lånte dem ud til rigmænd i sin vennekreds og fik pigerne til at rekruttere andre piger i en form for sexpyramidespil.

I 2008 blev han stillet for retten, og selv om beviserne var stærke, faldt sagen fra hinanden, og Epstein endte med en beskeden dom på 13 måneders fængsel for rufferi. Han blev registreret som sexforbryder, men fik arbejdstilladelse under sin afsoning, så han kunne forlade sin celle, næsten som det passede ham.

Først i 2019 blev han igen anholdt, da yderligere 12 kvinder stod frem med anklager om seksuelt misbrug. De fortalte om Epsteins sexring, om systematisk udnyttelse af piger ned til 12-årsalderen, og om hvordan han fik fløjet piger rundt med sit privatfly, som han kaldte Lolita-ekspressen, så de kunne servicere ham på alle tænkelige tidspunkter.

Epstein nåede aldrig at få en dom, før han hængte sig selv i fængslet august sidste år. Selv om hans død er kategoriseret som selvmord, er den omgærdet af mystik – blandt andet fordi tungebenet i hans hals var brækket, hvilket ikke normalt sker under hængning. Desuden var vagterne begge faldet i søvn den nat, det skete, og overvågningskameraerne på det højt sikrede fængsel var holdt op med at virke.

Afledningsmanøvre?

Men her sad hun så, Ghislaine Maxwell, ­og spiste burger helt afslappet på åben gade ved højlys dag – blot fire dage efter at Epstein var blevet fundet død i en celle, og opmærksomheden mod hende intensiveredes. Officielt var hun ikke efterlyst af politiet på dette tidspunkt, men FBI har sidenhen sagt, at man holdt øje med hende, mens der blev indsamlet beviser nok til at opbygge en sag mod hende.

På dette tidspunkt – i august sidste år – stod det nemlig allerede klart, at Ghislaine Maxwell formentligt spillede en rolle i sagen mod Jeffrey Epstein. Nogle af de kvinder, som i kølvandet på #MeToo-bevægelsen stod frem og fremlagde vidnesbyrd om overgreb begået af Epstein, nævnte også Ghislaine Maxwell som medskyldig.

Allerede i 2015 kom der historier frem om, at Ghislaine Maxwell var en slags ’fixer’ eller Epsteins ’madame’, som rekrutterede unge, smukke piger fra opsplittede familier og trange økonomiske kår, og groomede dem til et liv som sexslaver.

Da Jeffrey Epstein døde, voksede presset på Ghislaine Maxwell, som med ét blev ofrenes bedste mulighed for at opnå en form for retfærdighed.

Det virkede derfor helt syret, at hun i ro og mag kunne sidde på åben gade og spise burger, mens FBI, kvindesagsforkæmpere og hele den amerikanske presse var efter hende.

Og det var nok også for syret til at være virkeligt. Hurtigt kom det i hvert fald frem, at billedet sandsynligvis var manipuleret. Går man helt tæt på, kan man med særligt udstyr se en besynderlig kant rundt om Ghislaine Maxwell, som en række retsmedicinske fotoeksperter bedst har kunne forklare som et resultat af, at hun er fotoshoppet ind i billedet.

Herfra fik spekulationerne frit løb. Og i dag er der mange, som – efter blandt andre Daily Mails detaljede gennemgang af fotografiet – tror, at det var Ghislaine Maxwell selv, som fik fabrikeret billedet, der placerede hende i Los Angeles på et belejligt tidspunkt, mens hun selv stak halen mellem benene og flygtede, så hurtigt hun kunne, langt væk fra politiet og offentlighedens søgelys.

Lettelsens suk

Tidligere denne måned blev hun fundet og anholdt af tyve bevæbnede FBI-agenter, som tidligt om morgenen den 2. juli stormede den luksuriøse, afsidesliggende landejendom Tucked Away i New Hampshire, hvor Ghislaine Maxwell holdt sig skjult.

Anholdelsen sendte et lettelsens suk gennem Amerika. Håbet om retslig forløsning, som udeblev, da Jeffrey Epstein blev fundet død, blev nu tændt igen – ikke mindst hos ofrene, som nu får en ny mulighed for at forklare sig i retten og få oprejsning.

Og tirsdag i denne uge blev hun stillet for en dommer på Manhattan i New York og personligt præsenteret for seks anklagepunkter, som kan give hende op til 35 år bag tremmer. Hun er blandt andet sigtet for sextrafficking og for i perioden 1994-1997 at have hjulpet Epstein med at begå overgreb mod mindreårige piger. Hun er også sigtet for selv at have deltaget i en række af overgrebene. Selv afviste hun alle anklager via en videoforbindelse fra fængslet i Brooklyn, hvor hun skal sidde varetægtsfængslet, indtil retssagen begynder i juli næste år.

Yndlingsbarnet

Men hvordan kom det dertil, at jetsetteren Ghislaine Maxwell med alle de gode forbindelser blev hovedperson i en af USA’s mest opsigtsvækkende og modbydelige sager om sexmisbrug? Det funderes der lige nu over, for det lå ikke i kortene, at Ghislaine Maxwell skulle ende i et liv som kriminel. Hun blev tværtimod født med det, nogle vil kalde en guldske i røven, som yngste barn af den britiske mediemogul, forlægger og politiker Robert Maxwell, som svømmede i penge.

Kilder tæt på Maxwell-familien har til det britiske magasin Tatler fortalt, at Ghislaine Maxwell var faderens absolutte yndlingsbarn. Han forgudede hende og opkaldte sin luksusyacht Lady Ghislaine efter hende. Han gjorde hende til direktør i fodboldklubben Oxford United, som han ejede, ansatte hende på avisen The European, som han også ejede, og han banede vejen for, at hun kunne starte netværket Kit Kat Club for magtfulde kvinder.

Ghislaine Maxwell

  • Født i Frankrig i 1961.
  • Datter af den britiske mediemogul og rigmand Robert Maxwell.
  • Var i 1990’erne en del af jetsetmiljøet på Manhattan og kæreste med Jeffrey Epstein.
  • Grundlagde i 2012 nonprofitorganisationen ’The TerraMar Project’, som arbejde for beskyttelse af havene.
  • Blev den 2. juli 2020 anholdt og sigtet for at have hjulpet Jeffrey Epstein med at rekruttere og misbruge unge piger seksuelt.

Men Robert Maxwell var også en hård far, skriver Tatler. Han kunne være kontrollerende og decideret ondskabsfuld, og den konstante vekselvirkning mellem ømhed og hårdhed gjorde ifølge magasinets kilder, at Ghislaine Maxwell altid desperat søgte faderens anerkendelse.

»Det perverse afhængighedsforhold, de havde, menes af mange at have været grobund for det forhold, hun senere fik til Epstein. Begge mænd var rige, magtfulde og vildt dominerende. Og de døde begge under omstændigheder, som endnu ikke er blevet ordentligt forklaret,« skriver Tatler.

I 1991 blev faderen, Robert Maxwell, nemlig fundet død i havet ud for De Kanariske Øer. Hans nøgne krop skvulpede rundt i bølgerne, og det forblev uopklaret, om der var tale om en ulykke, selvmord eller måske drab. Det kom dog kort efter frem, at han havde plyndret sine ansatte for millioner af pund ved at stjæle fra sine virksomheders pensionsfonde.

Jetsetmiljøet

Efter faderens død flyttede Ghislaine Maxwell til USA. Det amerikanske erhvervsmagasin Forbes skriver, at Ghislaine Maxwell var ekspert i at fylde sin kalender med vigtige sociale arrangementer. Det var noget, hendes far havde lært hende, og fra hun var en lille pige, var hun vant til at være med sin far – arm i arm – til fornemme sammenkomster i både London og Paris.

På Manhattan blev hun hurtigt set i selskab med typer som Donald Trump, Google-grundlæggeren Sergej Brin og Harvey Weinstein. Hun stod på ski i Aspen med supermodeller og designere, og hun mødte Jeffrey Epstein, som hun flyttede ind hos og blev kæreste med. Hun blev en fast del af jetsetmiljøet, og Tatler skriver, at hendes adressebog var i »verdensklasse«: »Det var ikke et spørgsmål om, hvem hun kendte, men hvem hun ikke kendte.«

Interessant nok blev der i forbindelse med ransagningen af Jeffrey Epsteins hjem netop fundet en adressebog – kendt i efterforskningen som little, black book. Den indeholder intet mindre end 1.500 navne, telefonnumre og e-mailadresser på prominente folk som Melania Trump, Bill Clinton og Kevin Spacey, men også på britiske avisredaktører, Oxford-ansatte og damefrisører i London.

Rigdom og kontakter

The New York Times har kaldt bogen »et symbol på de meget rige og berømtes eksklusive verden«, men da politiet i forbindelse af efterforskningen af Jeffrey Epstein tog kontakt til mange af navnene i bogen, sagde de, at de aldrig havde mødt Epstein. De havde tværtimod alle mødt Ghislaine Maxwell, hvilket i dag får mange til at tro, at det i virkeligheden er hendes adressebog, der blev fundet i Epsteins hjem.

For mange er det stadig uklart, hvad Epstein og Maxwells forhold gik ud på. De var ikke kærester særligt længe, men i et interview i 2003 med Vanity Fair kaldte Epstein Maxwell sin »bedste ven« og svarede, at hun ikke var på hans lønningsliste, men at hun organiserede mange ting i hans liv.

Magasinet Tatler skriver, at de to formentligt udviklede et afhængighedsforhold, da der foregik en værdifuld udveksling mellem de to. Jeffrey Epstein kom med pengene, og Ghislaine Maxwell kom med alle de gode forbindelser. Det var i høj grad hende, som introducerede Epstein til jetseteliten, og det var også gennem hende, at eksempelvis Epstein og den britiske prins Andrew udviklede et venskab.

Sexslaveri

Ved denne uges retsmøde kom tre af de forurettede kvinder med udtalelser, som kan være med til at kaste klarere lys over, hvad det var for en slags forhold, Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein havde. En anonymiseret kvinde, som angiveligt var udsat for misbrug, understregede i retten, at »uden Ghislaine havde Jeffrey aldrig kunne gøre, hvad han gjorde«.

Flere unge kvinder – nogle helt ned til 14 år – har desuden fortalt, hvordan Ghislaine Maxwell kunne cruise rundt på Manhattan og pludseligt råbe »stop bilen«, hvorefter hun sprang ud og henvendte sig til unge piger, som hun ønskede at introducere for Epstein. De blev typisk lokket med 200 dollar og gyldne løfter om at få betalt deres uddannelse, hvis de gav Jeffrey Epstein massage. Massager, som ofte udviklede sig til overgreb og sexslaveri, hvor ofrene blev lånt ud til Epsteins venner.

Maria Farmer mødte i 1995 – som 16-årig ung, lovende kunstner – Ghislaine Maxwell til en kunstudstilling. Hun har flere gange fortalt den amerikanske offentlighed, at hun kort efter blev ansat som Epsteins kunstrådgiver, men at jobbet var bullshit og i virkeligheden gik ud på, at hun skulle holde vagt foran Epsteins palæ.

Her så hun, hvem der gik ind og ud, og det var meget ofte unge piger iført skoleuniform, som blev eskorteret ovenpå af Ghislaine Maxwell. Hendes egen søster, Annie Farmer, blev efter eget udsagn også lokket ind i Epsteins fold af Ghislaine Maxwell og sagde i tirsdags i retten, at »den fare, Maxwell udgør, skal tages alvorligt«.

Til juli næste år starter retssagen mod Ghislaine Maxwell. Hun har gjort alt, hvad hun kunne, for at blive løsladt mod kaution: tilbudt at betale fem millioner dollar og gå i husarrest med fodlænke, men det afviste retten i denne uge, hvilket betyder, at hun skal sidde varetægtsfængslet frem til retssagen.

Det er desuden kommet frem, at Brooklynfængslet, som holder Gislaine Maxwell bag lås og slå, har nægtet hende at bære almindeligt fængselstøj. Hendes tøj og lagner er lavet af papir, så det knækker, hvis hun skulle finde på at hænge sig. Med Epsteins død mistede ofrene og den amerikanske offentlighed sin bedste mulighed for at få sat punktum i sagen. Og nu ønsker man ikke, at det skal ske igen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Jørn Pedersen

Det ser ud til at være morads, som også Trump har deltaget i.

erik pedersen, Carsten Wienholtz, Torben Arendal og Holger Nielsen anbefalede denne kommentar

Bill Clinton og en række andre notabiliteter/indflydelsesrige har skam også været knyttet til Epstein, som formentligt delvist levede af, mere eller mindre direkte, at afpresse dem. Historien om Epstein har politisk værdi, fordi den understreger hvad en priviligeret elite lader ske, og til dels selv deltager i. Prins Andrew ser jo også slemt kærende ud.

Anders Graae, Per Torbensen, Jeppe Bundgaard, Arne Albatros Olsen, Carl Chr Søndergård, Carsten Wienholtz, erik pedersen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

kørende

Nike Forsander Lorentsen

Tja, Maxwell bliver vel også dømt på alle de kendte mænds vegne.

"Med Epsteins død mistede ofrene og den amerikanske offentlighed sin bedste mulighed for at få sat punktum i sagen. Og nu ønsker man ikke, at det skal ske igen."

Nej og igen NEJ.. der er noget der SKAL frem i lyset og før der kan komme et punktum i sagen.

Og det er Ghislaine Maxwell og hendes black book(kundeliste)......
hvornår ruller der hoveder for dette?

Og så en lille modbydelig fakta
Jeffrey Epsteins havet et fly med "navnet" lolita express..
" Locals dubbed Epstein's 727 the "Lolita Express" due to the frequent arrival of apparently underage women"..

Der er nok folk derude, der ved noget. Men som ikke tør snakke fordi de så gør "selvmord".