Essay
Læsetid: 14 min.

Judith Butler: Hvorfor skal vi læse Hegel i dag?

Vi lever i dag ved en historisk epokes afslutning og på tærsklen til en ny. Præcis det samme gjorde Hegel – og derfor kan hans tænkning hjælpe os til at genfinde orienteringen i en tid med angst, desillusion og nederlag
Moderne Tider
4. juli 2020
Vi lever i dag ved en historisk epokes afslutning og på tærsklen til en ny. Præcis det samme gjorde Hegel – og derfor kan hans tænkning hjælpe os til at genfinde orienteringen i en tid med angst, desillusion og nederlag

Sofie Holm Larsen

Hvorfor skal vi læse Hegel nu?

I Åndens fænomenologi fra 1807 har Hegel selv undersøgt ’nuets problem’: Nuet er selve det øjeblik, hvor ’nuet’ svinder og bliver til et ’da’. 

Hegels tænkning er ikke så passé, som man måske skulle tro. Vi er i dag mange, som lever i bekymring, angst – ja, i sorg – fordi vi frygter, at selve grundlaget for vores demokratiske samfundsform er sat under et kritisk indre pres. Ja, at vores demokratier allerede er under nedbrydning.

Men er demokratiets tid så forbi? Bliver demokratiet først til en sand tanke i selve sit eget undergangsøjeblik?

Jeg vil ikke bagatellisere de enorme udfordringer, vi i dag står over for. Men denne oplevelse af, at en tidsalder eller epoke svinder, er periodisk tilbagevendende. Hegel kendte denne følelse. Og satte sig for at tænke den igennem.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mette Knippel

Meget spændende og tankevækkende artikel. Jeg blev især optaget af den del, der handler om, at vi "gennem anerkendelsesprocessen kan vi konstatere, at vi selv forandrer os: Vi bliver til nogle andre, end vi var".

Poul Erik Hornstrup

Tak for forsøget på at introducere - og, må jeg formode, popularisere - Hegel for mig. Jeg må dog med skam tilstå, at jeg ikke forstår et suk af disse ellers grammatisk velformede sætninger om anerkendelse af det egne selv som en anden eller den anden som det egne selv. Så desværre er jeg nok blevet bestyrket i, at jeg bliver nødt til at leve den smule liv, jeg har tilbage, uden at forstå Hegels filosofi...

Jørgen Wentzlau, Ete Forchhammer og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar
Annette Knudsen

TAK til Juddith Butler og Die Zeit og UTRÆTTELIGE Niels Ivar Larsen !

Maya Drøschler, ingemaje lange og Jens Carstensen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Poul Erik Hornstrup,

Nærværende skrift fra Judith Butler er helst bestemt ikke er forsøg på at introducere og dermed 'popularisere' Hegel for et 'nyt' publikum. Man kan - i parentes bemærket - da derfor også undre sig over, hvorfor redaktionen på Dagbladet Information har valgt at bringe dette både indforståede og særdeles idiosynkratiske bud på en Hegel-læsning som det første i sin sommer-serie..

Der findes masser af glimrende introduktioner til Hegels forestillingsverden på Youtube (søg evt på Gregory B Sadler), ligesom der selvfølgelig er skrevet en masse sekundærlitteratur om manden og hans filosofiske system.

Så lad dig ikke slå ud af Judith Butlers knudrede tekst :).

Susanne Ladefoged Pedersen og Poul Erik Hornstrup anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

*...Helt bestemt ikke et forsøg på at introducere..., skulle der stå.

ingemaje lange

Fantastiske illustrationer. Tak for dem.

Anette Bøjgaard Schleicher

TAK for en fremragende artikel, hvis indhold kan være en vigtig reminder på bl.a. forholdemåder i og til livet....

Susanne Ladefoged Pedersen

Jeg er helt enig i Torsten Jacobsens kommentar. Judith Butler bruger Hegel til at fremme hendes venstreorienterede verdenssyn, og Information æder det hele råt - pinligt. Information dykker ikke ned i Hegel´s filosofi som lovet, men bruger ham til at fremme en særlig politisk dagsorden - øv. René Damgaard.