Interview
Læsetid: 3 min.

»Jeg kan sagtens gå ud og sige tillykke til præsident Duda«

»Det er demokratiet, der har sejret. Og det er godt for polakkerne at have en præsident, der siger fra over for EU og indvandring,« siger formand for Dansk Folkepartis Ungdom, Tobias Weiche
»Jeg kan sagtens gå ud og sige tillykke til Duda. Der, hvor jeg kan have en holdning til ham, er netop, når det drejer sig om indvandring og EU,« siger formand for Dansk Folkepartis Ungdom, Tobias Weiche.

»Jeg kan sagtens gå ud og sige tillykke til Duda. Der, hvor jeg kan have en holdning til ham, er netop, når det drejer sig om indvandring og EU,« siger formand for Dansk Folkepartis Ungdom, Tobias Weiche.

Aleksandra Szmigiel

Moderne Tider
18. juli 2020

I mandags genvandt Polens nationalkonservative præsident Andrzej Duda magten ved et historisk tæt valg. Præsident Duda er i manges øjne en kontoversiel figur. Valgsejren udløste en stor lykønskning fra Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) på både Twitter og Facebook og fra DFU’s formand, Tobias Weiche.

Hvorfor har I udtrykt støtte til Duda?

»Det er, fordi vi synes, det er vigtigt med en nationalkonservativ samling i Europa og en nationalkonservativ retning, og med det mener vi, at det er vigtigt at have et statsoverhoved for et så stort land som Polen, der vil bekæmpe mere føderalistisk politik fra EU og indvandringen til Europa – særligt fra den ikkevestlige verden.«

»Det er demokratiet, der har sejret. Og det er godt for polakkerne at have en præsident, der siger fra over for EU og indvandring.«

Præsident Duda mener for eksempel, at »LGBT-ideologien er værre end kommunisme«, og her taler han om kommunisme, som den kom til udtryk under et stort undertrykkende regime. Er du enig i, at kampen for LGBT-rettigheder er en dårlig ting?

»Nej, det er jeg bestemt ikke enig i. Vi har i Danmark længe haft en progressiv holdning til det spørgsmål.«

»Jeg kan sagtens gå ud og sige tillykke til Duda. Der, hvor jeg kan have en holdning til ham, er netop, når det drejer sig om indvandring og EU.«

»Lige så lidt som jeg vil have, at polakkerne begynder at blande sig i dansk indenrigspolitik, lige så lidt er det min rolle at blande mig i polsk indenrigspolitik.«

Duda har forsøgt at forbyde at par, der består af to af samme køn, skal kunne adoptere børn. Men der er I også uenige?

»Jeg synes, det er et helt legitimt synspunkt. Det er ikke noget, jeg vil implementere i Danmark overhovedet. Duda har meget stor opbakning i Polen, og vi skal respektere polakkernes beslutning.«

Polen har den nok strammeste abortlovgivning i Europa, og Duda taler om at gøre den endnu strammere. Er det også et af de punkter, hvor I er uenige i hans politik?

»Det er ikke DFU’s politik, at der skal være strengere abortlovgivning. Det er godt, at en kvinde kan bestemme over sin egen krop. Vi skal bare huske på, at vi ikke kan begynde at trække dansk politik ned over hovedet på polske vælgere.«

Derfor kan man jo godt lade være med at udtrykke sin støtte til en præsident, der er abortmodstander og vil begrænse LGBT-rettigheder.

»Hvis man mener, at hvis man skal være 100 procent enige for at kunne samarbejde med nogen, så begynder den klub, man fra Danmarks side kan samarbejde med, at blive meget lille.«

Noget, man kan holde sine samarbejdspartnere op på, er demokratiske standarder. Duda er blevet stærkt kritiseret for at have taget magten over de statslige medier, hvilket har betydet, at medierne er blevet propaganderende støtter af præsidenten – særligt under den netop overståede valgkamp. Kan I bakke op om den måde at styre et land på?

»Nej, jeg vil ikke implementere polske pressereformer i Danmark. Det er ikke noget, som DFU støtter.«

Noget af det mest opsigtsvækkende, Duda har gennemført i sin seneste præsidentperiode, var en domstolsreform, som blandt andet tvang en stor del af højesteretsdommerne på pension, hvorefter Duda gav sig selv magten til at udpege nye dommere. Træder præsident Duda her over en grænse?

»Ja, bestemt, jeg synes ikke, at det er en god udvikling med domstolene. Det er vigtigt i et demokrati, at domstolene er uafhængige.«

Man kan få indtrykket af, at hvis man blot er enige med DFU og DF i en indvandrerkritisk indstilling og modstanden mod EU, så er det lige meget, hvad man mener om alt andet.

»Det er ikke fuldstændigt lige meget. Vi siger ikke, at Duda har DFU’s opbakning 100 procent. Han har blot fået vores lykønskning.«

Hvis ikke det er nok at krænke pressefriheden, tredelingen af magten, LGBT-personers og kvinders rettigheder – hvad skulle det så være, der kunne betyde, at man ikke kunne få DFU’s opbakning?

»Det kunne jo for eksempel være partier, der støtter voldelige eller militante grupper. Det er ikke, fordi alting omkring er ligegyldigt.«

Nu, hvor jeg har forelagt dig en række områder, hvor I er uenige med præsident Duda, tænker du så, at I måske har været lidt for hurtige til at hejse dannebrog for Dudas valgsejr?

»Nej, bestemt ikke, for det har slet ikke været de ting, vi har været ude og give en lykønskning til.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Arne Sejersen

Formanden for DFU lyder slet ikke dum.
Formodentlig til stor ærgrelse for Iben Katrine Alminde, der ihærdigt vinkler og mengelerer sine spørgsmål, så det står efter.
Tobias Weiche går ikke i fælderne.