Feature
Læsetid: 9 min.

Kanye West bliver nok ikke præsident – men hvad i alverden foregår der?

Rapperen, produceren, modedesigneren og noget nær Guds udvalgte, Kanye West, vil nu også være præsident. Eller vil han? Hele verden spekulerer lige nu i tre scenarier: Enten mener han det, eller også er det et stunt for at skabe opmærksomhed om sin nye plade. Men der er også den mulighed, at han er midt i en offentlig nedsmeltning
Kanye West afholdt sit første vælgermøde i North Carolina søndag.

Kanye West afholdt sit første vælgermøde i North Carolina søndag.

Randall Hill

Moderne Tider
25. juli 2020

I en skudsikker vest med teksten Security påtrykt og med 2020 barberet på baghovedet gik Kanye West på scenen til sit første vælgermøde i Charleston i staten South Carolina sidste søndag.

Uden mikrofon råbte han de tilhørende op og bad dem vente med at huje og klappe, til han havde færdiggjort sine pointer. Ikke fordi han havde mange. Meget af sin taletid brugte han på at gå i direkte dialog med de tilhørende og på en lang personlig fortælling om, hvordan han og hustruen (realitystjernen Kim Kardashian) overvejede en abort, da hun blev gravid med parrets første barn, nu syvårige North, og at hans forældre overvejede det samme med ham, alt imens han hulkede i sine hænder.

»Jeg slog næsten min datter ihjel,« jamrede West, opløst i gråd.

Det kan snart ikke være gået nogens næse forbi, at rapperen, produceren, modedesigneren – og ifølge sig selv – Guds udvalgte Kanye West stiller op som præsident i USA til valget i november – eller det siger han i hvert fald, at han gør.

For de fleste står det ikke helt klart, om det hele i virkeligheden er et PR-stunt op til udgivelsen af hans nyeste plade, eller om hans optrædener og udmeldinger på Twitter snarere er udtryk for et offentligt psykisk sammenbrud.

Det spekuleres der lige nu i over hele verden. Og fordi det endnu ikke står klart, hvilke af de tre scenarier der er tale om, kan man ikke på forhånd afvise, at Kanye West mener sit kandidatur alvorligt. Spørgsmålet er så bare: Kan han faktisk gå hen og blive præsident?

For nogle år siden ville man have grinet, hvis Kanye West stillede op som præsident og havde sagt no way. I 2020 griner amerikanerne stadig, men de er også blevet kloge af skade, forklarer Katrine Villarreal Villumsen, som er Sociale Medier-analytiker ved netmediet kongressen.com og ekspert i amerikansk politik og popkultur:

»Man tænker: ’Trump kunne blive præsident, så nu kan alt fandeme ske’.«

2024, 2020

»Jeg har besluttet at stille op som præsident i 2020.«

Sådan lød det, da Kanye West allerede i 2015 annoncerede, at han ville være præsident. Det var ved MTV’s Video Music Award-show, hvor han netop havde vundet en pris.

Efterfølgende gentog han det i et interview med magasinet Vanity Fair, og på nummeret »Facts«, der udkom senere på året, nævnte han det igen.

I 2016 skiftede han mening – ikke om hvorvidt han ville stille op, men hvornår. Han havde nemlig haft et møde med den på det tidspunkt nyvalgte Donald Trump i Det Hvide Hus og annoncerede efterfølgende, at han naturligvis ikke ville stille op som modkandidat til Trump. I stedet ville han vente til 2024, når Trump havde haft sine to perioder ved roret.

Så da Kanye West fjerde juli tweetede, at han alligevel ville stille op som præsidentkandidat til efteråret, kom det som en overraskelse, og tweetet fik hele verdens opmærksomhed.

»Kanye West har 30 millioner følgere – en kæmpe megafon – og så bliver det liket og retweetet, og de traditionelle medier bliver nødt til at skrive om det, fordi så mange mennesker allerede er blevet eksponeret for det,« siger Katrine Villarreal Villumsen.

»Vi kalder det social proof. Jo mere folk liker og retweeter noget, jo mere får det os til at tænke, at så må det være rigtigt, og at så må det være vigtigt.«

Et par dage efter tweetet løftede Kanye West sløret for nogle af sine politiske holdninger i et eksklusivt interview til Forbes Magazine.

Her fortalte han, at hans parti hedder The Birthday Party, fordi »når vi vinder, bliver det alles fødselsdag.« Han sagde også, at han ønsker at indføre bøn i skolerne, for sådan holder man djævlen væk. Han udtrykte skepsis over for vacciner og forklarede, at han som præsident vil organisere Det Hvide Hus efter samme model som Wakanda – et fiktivt land fra Marvel-tegneserien Black Panther.

Han skal desuden som præsident have tre rådgivere, fortalte han: forretningsmanden Elon Musk, hans hustru Kim Kardashian og en bibelsk livscoach ved navn Michelle Tidball som vicepræsident. Siden har han dog sagt, at han også har spurgt rapkollegaen Jay-Z, om han ville være vicepræsidentkandidat.

I samme omgang trak han sin opbakning til Donald Trump.

»Med dette interview tager jeg den røde kasket af,« sagde West til Forbes. Han hentyder til den røde kasket med teksten Make America Great Again, som nogle Trump-støtter bærer, og som han selv har båret offentligt ved flere lejligheder.

Til vælgermødet i søndags fik han også sagt, at borgerrettighedsforkæmperen Harriet Tubman aldrig rigtig befriede slaverne, men blot fik dem til at arbejde for andre hvide personer. Og at abort skal være lovligt, men at hvis man får et barn, skal man få en million dollar »eller noget i den stil.«

Udtryk for en manisk periode

Efter vælgermødet i søndags tog det fart med spekulationerne. Wests bizarre optræden til vælgermødet skabte først og fremmest overvejelser om, om det var udtryk for, at rapperen igen er ved at bryde sammen psykisk.

I talrige interviews har Kanye West fortalt, at han er diagnosticeret med bipolar lidelse – en psykisk sygdom, der er kendetegnet ved, at man både har nedtrykte, depressive perioder og opstemte, maniske perioder.

For halvandet år siden trak han sig i en periode helt fra offentligheden efter en lang række vilde udmeldinger. I et interview med tabloidmediet TMZ har han fortalt, at han ikke kan lide at tage medicin, fordi den dræber hans kreativitet. I et interview med David Letterman fra sidste år fortalte han, at han føler en »højere tilknytning til universet,« når han er opstemt.

Sent mandag aften slog han sig løs på Twitter med en række tweets, der blandt andet udstillede hans forhold til sin kone, Kim Kardashian.

De tweets er blevet slettet igen, men indeholdt blandt andet beskyldninger om, at Kim Kardashian og hendes mor, Kris Jenner, havde forsøgt at forhindre ham i at holde vælgermødet ved at tvinge ham til at blive indlagt – og så en lang række usammenhængende tweets med få minutters mellemrum, der handlede om alt muligt andet. Et handlede for eksempel om Vogue-redaktøren Anna Wintour, mens et andet blot var en tænksom emoji.

Det er langtfra første gang, Kanye West er kommet med spontane provokerende udmeldinger, der, sammenlignet med andre kæmpestjerners koreograferede optrædener, har virket noget spontane.

I et TV-show i 2019, sagde han, at 400 års slaveri i USA for ham lignede »et valg«, altså at slaverne selv bar ansvaret for deres skæbner. Tilbage i 2011 erklærede han midt i en koncert, at han var lige så foragtet som Adolf Hitler. Og da Bill Cosby blev anklaget for en række voldtægter, var West hurtigt ude på Twitter og kalde Cosby uskyldig.

Et PR-stunt for hans nye plade

Tirsdag, altså imellem de to episoder med slettede tweets, annoncerede West – igen på Twitter – at han ville »fokusere på musikken nu,« og at han fredag ville udgive en ny plade med titlen DONDA. Det pustede til spekulationer om, at hele præsidentkampagnen blot er et PR-stunt, der skal skabe opmærksomhed om hans pladeudgivelse.

Og noget, der kunne tyde på det, er, at West er alt for sent ude med sin opstilling. I mange stater er tidsfristen for længst overskredet, det betyder altså, at der vil være mange stater, hvor West ikke ville kunne blive opstillet.

»Et præsidentvalg i USA er i virkeligheden 50 valg, ét i hver stat. Hver stat har forskellige regler for, hvordan man bliver opstillingsberettiget. Det er en lang besværlig proces, for ikke alene skal man ud og have folk til at samle underskrifter – i nogle stater kræver det virkelig mange – men man skal også lave en valgorganisation i hver stat, det vil sige  en kampagneleder, frivillige osv.,« siger lektor i amerikanske studier på Syddansk Universitet, Niels Bjerre-Poulsen.

»Det er derfor, jeg mest tror, at det handler om, at han har en ny plade på vej – og ikke om at stille op til præsidentvalget. Man skal stable en hel infrastruktur på benene flere år før et præsidentvalg.«

Indtil videre kommer Kanye West til at stå på stemmesedlen i staten Oklahoma, og han har samlet nok underskrifter til at ansøge om at komme på stemmesedlen i Illinois, hvor kravene til antallet af underskrifter er blevet sænket fra 25.000 til 2.500 pga. coronapandemien. Men Kanye West er for sent ude til at komme på stemmesedlen i en lang række stater, herunder den næststørste i antal valgmænd, Texas, og i South Carolina, hvor han holdt sit vælgermøde.

En måde, hvorpå man alligevel vil kunne stemme på West, er som en såkaldt write-in candidate, altså ved selv at skrive hans navn på stemmesedlen. Det kræver dog også en del papirarbejde i de fleste stater.

Desuden er Kanye West også sent ude, når det kommer til at finansiere en præsidentkampagne, selv om han Ifølge Forbes Magazine har en formue på 1,3 milliarder dollar.

»Trump påstod, at han ville finansiere sin kampagne selv, men når det kom til stykket, fik han en kæmpe støtte. Det dyreste ved en præsidentkampagne er TV-annoncerne, som bare i en stat som Georgia koster omkring 20 millioner dollar, og i Texas 40 millioner dollar,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Forbes Magazine estimerede, at Trump havde en formue på 4,5 milliarder før sin valgkamp.

Man skal aldrig sige aldrig

Selv om der ifølge Bjerre-Poulsen ikke er meget, der taler for det, kunne det jo stadig godt være, at Kanye West mener det med, at han stiller op som præsident.

»Jeg har fundet ud af, at man aldrig skal sige aldrig i amerikansk politik,« siger Katrine Villarreal Villumsen:

»Men jeg vil vædde ret meget på, at han ikke kan blive præsident i år – fordi han er stillet op i sidste øjeblik. Men han kan gå ind og påvirke udfaldet af valget, hvis folk rent faktisk stemmer på ham.«

Det ville ikke være første gang, at tredjepartikandidater fik indflydelse på udfaldet af et præsidentvalg i USA. Senest var der Jill Stein og Gary Johnson ved valget i 2016.

»Der var mange faktorer, der gjorde, at Hillary Clinton ikke vandt præsidentvalget sidste gang,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

»Men en af de grunde var de to tredjepartikandidater.«

Niels Bjerre-Poulsen forklarer, at Wests religiøse budskaber egentlig ville appellere til Donald Trumps evangeliske vælgere, men at han ikke tror, de kunne finde på at stemme på Kanye West. Hvis nogen skulle gøre det, skulle det ifølge Bjerre-Poulsen være de sorte vælgere, der ellers ville have stemt på Joe Biden. Katrine Villarreal Villumsen peger på en tredje gruppe:

»En vælgergruppe, der bliver rigtig interessante at følge ved det næste valg bliver millennials og gen Z (unge, der er født efter 1980, red.). De bliver den potentielt største vælgergruppe – de er vigtige at få mobiliserede, men er også notorisk dårlige til at komme ned og stemme på dagen.«

Selv om der ikke er meget, der tyder på, at Kanye West kan blive præsident i denne omgang, kan han sagtens gøde jorden for et kandidatur i 2024 – i hvert fald er det lykkedes West at få hele verdens øjne til at rette sig mod ham.

Efter flere ugers tavshed lagde Kanye Wests hustru Kim Kardashian en tekst op på Instagram. I den mere end antyder hun, at Kanye West er syg lige nu, og hun beder offentligheden give dem den medfølelse, de har brug for lige nu. Og det rejser et svært spørgsmål: Hvordan håndterer man bedst, at en af verdens absolut mest kendte mennesker går ned med flaget i fuld offentlighed, men måske ikke selv er klar over det?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Alana Frederiksson

Nogen gange skal man ikke gøre noget bare fordi man kan. Nummer 3, nedsmeltning.

Det er desværre foruroligende nyt. For selvom KW ikke er i nærheden af at kunne blive præsident, så kan det afstedkomme at Trump får 4 år mere.

Søren Kristensen, Alvin Jensen, erik pedersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Flemming Kjeldstrup

Hvis Trump kunne blive præsident, kan KW sandelig også.

erik pedersen

Stakkels menneske
Mvh Hanne Pedersen

Jens Nielsen

Nej KW kan ikke blive præsident. Det kræver at man har en stor organisation der er i stand til få en evt. kandidat opstillet i stort set alle stater i USA. Der er forskellige regler fra stat til stat og meget ofte en tidsbegrænsning for opstilling der i praksis gør det umuligt for kandidater der er ikke stiller op for demokraterne eller republikanerne at blive opstillingsberettiget. Milliardæren Ross Peron og Miljøaktivisten Ralph Nader er stort set de eneste indenfor de sidste 40 år der har formået at stille op som uafhængige kandidater og ingen af dem opnåede at blive opstillingsberettiget i alle stater.

Personlig hælder jeg mest til den teori at KW's stunt er koordineret med Trump og handler om at få unge stemmer flyttet væk fra demokraternes kandidat, som mange unge kun nødigt forventes at stemme på i fraværet af en mere progressiv kandidat som Sanders eller Warren, en kandidat som for mange kun er spiselig fordi Trump anses for at være langt værre. Tilsyneladende er KW dog så skrøbeligt at han ikke kommer til gennemføre sit forehavende.

Jens Nielsen

Ross Peron = Ross Perot

Jeppe Lindholm

Altså jeg synes Google Assistent skal være USA's næste præsident. Den ved jo så meget og har svar på alt ting.

Mads Kjærgård

Trumph kan få fire år mere? Og hvad er så meningen med at KW stiller op mon? At blive valgt eller sikre Trumph et genvalg? Ha folk er idiotiske! Tsk tsk!

Søren Kristensen

It´s a rap.

Thomas Østergaard

Måske er det der foregår at mainstreammedierne ikke er særlig gode til at udvælge hvad der er nyheder, og forveksler kendisstatus med relevans.