Feature
Læsetid: 13 min.

Et lille drama i Hillerød fortæller historien om, hvordan Nye Borgerlige er ved at udmanøvrere DF

Dansk Folkeparti har ikke længere patent på at være Danmarks eneste højrepopulistiske parti. Nye Borgerlige er lidt strammere, lidt hårdere og fremstår i modsætning til DF stadig som dem, der kommer udefra og rusker i det gamle system. Vil man forstå, hvor ondt Nye Borgerlige gør på DF, skal man tage til Hillerød
Peter Lennø er en rigtig DF’er. Træt af utilpassede indvandrere og bekymret for de ældre. Og siden han i 2005 blev valgt til byrådet i Hillerød, har han haft et tæt samarbejde med Venstre og været med i de fleste store politiske aftaler. Men nu er det slut. I løbet af foråret har Nye Borgerliges Mette Thiesen nemlig haft held til at tegne et billede af Peter Lennø som en blødsøden halalhippie – og til sidst blev situationen i Hillerød for meget for ledelsen i Dansk Folkeparti.

Peter Lennø er en rigtig DF’er. Træt af utilpassede indvandrere og bekymret for de ældre. Og siden han i 2005 blev valgt til byrådet i Hillerød, har han haft et tæt samarbejde med Venstre og været med i de fleste store politiske aftaler. Men nu er det slut. I løbet af foråret har Nye Borgerliges Mette Thiesen nemlig haft held til at tegne et billede af Peter Lennø som en blødsøden halalhippie – og til sidst blev situationen i Hillerød for meget for ledelsen i Dansk Folkeparti.

Anders Rye Skjoldjensen

Moderne Tider
4. juli 2020

Engang fandtes der i Dansk Folkeparti en usynlig grænse mod højre, som kun Mogens Camre måtte krydse. Andre medlemmer, der var lidt for lemfældige med n-ordet eller udtalte sig lidt for generelt om incest i muslimske familier, fik et håndfast skub i retning af døren.

Det er ikke et problem i dag. Ingen spørger længere, om partiet er stuerent. Tværtimod må DF nu slå knuder på sig selv for at markere, at de stadig er stærkt højreorienterede. Pludselig er det et problem, hvis medlemmerne er for midtsøgende, for samarbejdende og for moderate.

For første gang er DF presset fra højre. Nye Borgerlige er en pestilens for Dansk Folkeparti. Det er åbenlyst. Men vil man vide præcis, hvor hårdt højrefløjens nye hårdtslående kvinder slider på DF, skal man tage til Hillerød og møde 74-årige Peter Lennø.

Han er en rigtig DF’er. Træt af utilpassede indvandrere, bekymret for de ældre, og man skal ikke lade ham tale særlig længe, før han drejer samtalen ind på flyvevåbnet. På Facebook synes han godt om Olsen-banden og Dronning Margrethe, ligesom han er medlem af gruppen ’Os der elsker stegt flæsk med persillesovs’.

I 2005 blev han valgt til byrådet. Lige siden har han haft et tæt samarbejde med Venstre og været med i de fleste store politiske aftaler. En nordsjællandsk bouillonterning af magtpartiet Dansk Folkeparti.

Men nu er det slut. Partiet blev lidt for meget for Peter Lennø, og situationen i Hillerød blev afgjort for meget for partiet.

Mette Thiesen sidder både i Folketinget og Hillerøds byråd for Nye Borgerlige. I løbet af foråret har hun haft held til at tegne et billede af Peter Lennø som en blødsøden halalhippie, der tror, man kan løse integrationsproblemerne ved at lære indvandrerkvinder at køre på cykel.

Når hun har skrevet om »den lokale DF’ers« stemmeafgivning på Facebook, har folk fra hele landet reageret med vrede kommentarer om, at »DF er til at tage hatten af og skide i!«.

Og til sidst blev situationen altså et problem for hele Dansk Folkeparti. Det forstod Peter Lennø, da Morten Messerschmidt ringede inde fra Christiansborg.

Det her er historien om Peter Lennø, Mette Thiesen og hendes 40.000 følgere.

Peter Lennø.

Peter Lennø.

Anders Rye Skjoldjensen

Musikken er forsvundet

For ikke særlig længe siden kunne Dansk Folkeparti sagtens være radikale og pragmatiske på én gang. Vælgere, som krævede en endnu strammere udlændingepolitisk linje havde ingen steder at gå hen. I 2015, da Nye Borgerlige blev stiftet, kom DF lige fra en buldrende valgsejr ved folketingsvalget. 37 mandater. Nu står partiet til 11.

Ikke alle frafaldne DF-vælgere er gået til Nye Borgerlige. Socialdemokratiet har også gjort et indhug. Man kan måske også sige, at DF har sejret sig selv til overflødighed, fordi partiets udlændingepolitik nu er alle partiers udlændingepolitik.

Men Nye Borgerlige har taget noget fra dem. De er løbet med al musikken fra Dansk Folkeparti. Omkvædet om landets strammeste udlændingepolitik og verset om det ’nye’ systemkritiske parti. DF har stadig soloen om at beskytte de nuttede dyr, men ellers minder partiet snart om den bløde mellemvare, de altid har hævdet at være i opposition til.

DF vil gerne ud af EU, men ikke for alvor. Danmark skal trække sig fra konventionerne, bare ikke helt. Man er også imod ’eliten’, men efter 20 år i magtens centrum tror ingen længere på fortællingen om, at Dansk Folkeparti står udenfor og råber ind.

Sidst i juli skete det så. For første gang var Nye Borgerlige større end DF i en meningsmåling med 7,7 procent af vælgerne mod DF’s 6,6. 

Peter Lennøs problem er altså hele Dansk Folkepartis problem.

Cykeltræning

Lidt uden for byen i en bygning med et meget kommunalt udseende ligger Hillerød Sprogcenter. Her er lidt tomt i dag. Ovre i Frederiksborghallen, der nu hedder Royal Stage, afvikler de nemlig en gammel DF-opfindelse: indfødsretsprøven. En quiz om Danmark, hvor indvandrere skal svare på spørgsmål om alt fra Hammershøi og Grundloven til Caroline Wozniacki for at få statsborgerskab.

En god idé, mener Peter Lennø. Indfødsretsprøven, altså, ikke hallens nye navn. Alle de engelske ord irriterer ham grænseløst.

»Jeg har også sagt det oppe i byrådet,« siger han om navneændringen til Royal Stage.

Han er en stor ældre mand med fiskervest og briller af den slags, der automatisk forvandler sig til solbriller, når han træder udenfor i solen. Når vi mødes i sprogcenteret, skyldes det, at de varetager en del af den integrationsindsats, som Peter Lennø er for og Mette Thiesen er imod.

Måske begyndte historien allerede i 2017, da Mette Thiesen skiftede fra Konservative til Nye Borgerlige. Men begyndelsen på enden for Peter Lennø i Dansk Folkeparti blev for alvor skudt i gang ved et byrådsmøde i marts. Man skulle tage stilling til et projekt med navnet ’Bevægelse i arbejde’. 4,4 millioner statslige kroner skulle gennem motion, uddannelse og opkvalificering få flere mellemøstlige kvinder i arbejde.

Et stykke nede i teksten stod der noget om »konkrete aktiviteter som for eksempel cykeltræning og ugentlige gå-hold i naturen«.

Peter Lennø stemte for. Det kostede jo ikke kommunen noget.

»På Facebook fik Mette Thiesen så fremstillet det, som om vi gav 4,4 millioner kroner til at lære nogle kvinder at cykle,« siger han.

Det er noget »svineri«, mener han, at hun »klipper et lillebitte stykke ud og maler fanden på væggen med det«.

Ikke desto mindre havde Peter Lennø inden længe Morten Messerschmidt i røret, og Christiansborg-politikeren talte med relativt store ord. Kort efter erklærede Peter Lennø, at han ikke støttede projektet alligevel.

Men i dag – nu hvor krigen alligevel er tabt – vil han faktisk gerne stå inde for det.

»De fleste af vores indvandrerkvinder søger uddannelse og job som sosu’er eller måske rengøringsassistenter. Og vi er jo en cykelkommune. Du er pisket nødt til at kunne cykle, hvis du vil være sosuhjælper her i byen. Ellers kan du ikke komme rundt til de ældre,« siger han.

Og flygtninge skal jo have hjælp til at integrere sig og komme i arbejde, mener Lennø.

»Ellers sidder de bare derhjemme på offentlig forsørgelse.«

Anders Rye Skjoldjensen

’Skriger til himlen’

Et andet sted i Hillerød, i indkørslen foran et hvidt murstenshus, har naboens hund fået øje på Mette Thiesen.

»Åhh, hundebesøg,« siger hun, da den gnubber sig op ad hendes solbrune ben.

Mette Thiesen har hemmelig adresse i et billedskønt parcelhuskvarter i Hillerød. Små snoede gader, velfriserede forhaver, glaserede tage, store biler i carporte og grupper af hvide børn, der leger på vejen. Et nationalkonservativt paradis.

Sådan et sted, man ikke behøver låse døren. Det gør Mette Thiesen nu alligevel.

Vi har aftalt at gå en tur for at tale om kontroverserne med Dansk Folkeparti.

»Vi kan takke Pia Kjærsgaard for, at vi ikke har svenske tilstande i Danmark,« siger hun.

Men overordnet set har »Dansk Folkeparti svigtet«, siger Mette Thiesen.

Det er én af en lille håndfuld sætninger, Mette Thiesen gentager flere gange. De andre er: »Vi siger, hvad vi mener, og gør, hvad vi siger«, »Vi skal løse udlændingepolitikken fra bunden« og »Integration er et personligt ansvar, ikke en offentlig opgave«.

Peter Lennøs linje i byrådet er et godt eksempel på DF’s svigt, mener hun. Han hævder at stå for en stram udlændingepolitik, men når stemmerne skal fordeles nede i byrådssalen, står han skulder ved skulder med de øvrige politikere og deres naive integrationsprojekter.

»Hvis man mener, at udlændinge skal forsørge sig selv, virker det mærkeligt, at man stemmer for de her ting.«

Sprogundervisning, uddannelse eller cykeltræning. Det må de selv betale for. Kommunen skal slet ikke bruge penge på integrationsprojekter, siger Mette Thiesen. At Lennø stemte for ’Bevægelse i arbejde’, kom alligevel bag på hende.

– Har Peter Lennø ikke ret, når han siger, at du fremstillede sagen om cyklerne uretfærdigt?

»Jeg fremstillede det, som om det var en rigtig dårlig måde at bruge skatteborgernes penge på. At Peter så synes, det er en god idé at bruge millioner på et projekt, der blandt andet går til at lære indvandrerkvinder at cykle, må han selv om.«

– Men det er jo ikke korrekt, at man bruger 4,4 millioner kroner på cykeltræning. Det er blot en lille del af det?

»Der er mange aspekter i det her projekt, og jeg er ikke enig i nogle af dem. Men det her skriger jo til himlen. Det var det, jeg pointerede.«

’En led kælling, er du’

Peter Lennø har ikke lyst til at mødes med Mette Thiesen.

»Så bliver det sgu for yderliggående,« siger han.

Det forstås, at hun står udenfor i et ellers harmonisk byråd, som taler godt om tingene. De er enige om ældrepolitikken, bevaringen af den gamle by, og så lader de altså til at være enige om, at Mette Thiesen er trouble.

Ved samme skypebyrådsmøde, hvor ’Bevægelse i arbejde’ blev vedtaget, kunne man for eksempel høre Venstrekvinden Hanne Kirkegaard – som nok troede, at mikrofonen på hendes computer var slukket – udbryde: »Årrh Mette Thiesen, du er simpelthen en led kælling, er du«.

Optrinet blev refereret i flere medier.

»Hov,« svarede Mette Thiesen roligt, umiddelbart upåvirket.

»Det var da godt nok noget mærkeligt noget at sige. Jeg ved ikke, hvem der kom med den småperfide bemærkning. Det synes jeg ellers ikke er noget, vi gør her i Hillerød Byråd.«

Peter Lennø vil ikke sige noget om situationen, men det stråler ud af ham, at der er tale om et hjerteligt minde. Hvis Hillerød Byråd deler sig mellem den brede, tværpolitiske konsensus og den nye, højrepopulistiske renegat, er der ingen tvivl om, hvor Peter Lennø står.

– Nye Borgerlige siger, at DF er blevet opslugt og fedtet ind i systemet?

»Ja, det er vi da. Man kan jo heller ikke blive udenfor og sige nej til alting. Det nytter jo ikke noget,« siger han.

Nok var nok

Og så er vi fremme ved næste del af historien. Sidst i april var byrådet igen samlet, igen stod der integration på dagsordenen, og Mette Thiesen havde igen sagt, at »integration ikke er en offentlig opgave«.

Pludselig skete der noget inden i Peter Lennø. Han gad ikke mere. Nok var nok, tænkte han, og så tog han ordet og talte direkte til Mette Thiesen.

Hvordan skal man blive integreret, hvis man ikke får hjælp, spurgte han.

»Nye Borgerlige vil hellere have indvandrere på evig forsørgelse end i uddannelse og arbejde, så de kan bidrage til samfundet,« forklarer han i dag.

Peter Lennø opsøger ikke konflikter, siger han, og det er sjældent, han på den måde trækker en streg i sandet. Ligesom resten af byrådet stemte han for kommunens integrationshandlingsplan vel vidende, at han satte gang i et maskineri, der ville ende som en pølse på skrivebordet inde hos DF på Christiansborg.

Mette Thiesen var overrasket, husker hun.

»Det var da lidt spøjst, at han pludselig kom med sådan en halvlang svada.«

Men Mette Thiesen er en kvinde, der prikker bolden i mål, når den lander foran hende.

»I sidste uge stemte jeg NEJ til integrationshandleplanen ved byrådsmødet i Hillerød. Det fik DF’s byrådsmedlem – der stemte JA – til at tage ordet,« skrev hun på Facebook.

Så citerede hun Peter Lennø for at sige, at integration går »begge veje«, inden hun konkluderede:

»Jeg undrer mig meget over DF’s holdning. Men du kan stole på, at vi i Nye Borgerlige mener, at integration er et personligt ansvar.«

’Pragtfulde kurdere’

Måske er Peter Lennø også blevet svag i troen på det sidste. Han er bare ikke så bekymret for muslimsk indvandring, som han har været. Det skyldes også, at han har fået en del kurdiske venner, og de er altså nogle »pragtfulde mennesker«.

To af dem – brødrene Akif og Ahmed Bicen – driver Hillerød Automobiler, der ligger klemt ind mellem en Silvan og den faststående pølsevogn Industrigrillen.

Peter Lennø er kørt herned fra Sprogcentret for få skiftet vinterdæk. Han lukker sig selv ind i baglokalet og trykker sig til en chokopresso på automaten. Han har købt fem biler hernede. Nu kalder

Anders Rye Skjoldjensen
han Akif for »lillebror«, har viet begge brødres døtre og er fuldt medlem af byens kurdiske forening.

Akif Bicen er en kraftig mand med et bredt smil. Han glæder sig over, at han ikke længere behøver stemme på Dansk Folkeparti.

»Seriøst, det var da på tide,« siger han.

»Altså, jeg ved godt, at deres ældrepolitik og så videre passer godt til dig, men da jeg læste, at du havde meldt dig ud, tænkte jeg: ’Det der er det klogeste, du nogensinde har gjort’,« siger Akif Bicen.

Peter Lennø ved ikke helt. Engang har han været meget bekymret for, om der ville komme for mange muslimer til landet. Hans oplevelser som udsendt i Bosnien, hvor tre forskellige befolkningsgrupper pludselig gik i kødet på hinanden, har afskrækket ham fra ideen om det multikulturelle samfund.

Men Nye Borgerliges »fremmedhad« er for voldsomt.

»Dem, der gerne vil Danmark og bidrager til samfundet, har jeg bare ikke noget imod,« siger han.

»Men jeg har mest af alt trukket mig fra DF, fordi jeg ikke ville være en belastning for partiet. Alt det her med Mette Thiesen blev jo ved med at tiltrække negativ opmærksomhed til partiet.«

Det har ikke været sjovt, fortæller Peter Lennø. Folk har skrevet til ham på Facebook, også ting, der ikke var specielt pæne.

»Men grundlæggende er Mette jo en sød pige. Hun har trådt mig over tæerne, men jeg går altså ikke rundt og bærer nag eller er hævngerrig,« siger Peter.

»Det er heller ikke din stil,« siger Akif Bicen.

Heller ikke selv om »Mette Thiesen er en hvalp, der har det hele i munden«, tilføjer bilforhandleren.

Peter Lennø og Akif Bicen.

Peter Lennø og Akif Bicen.

Anders Rye Skjoldjensen

’Mette Thiesen i topform’

Præcis som forventet tikkede det ind med kommentarer under Mette Thiesens opslag på Facebook:

»Ak ja, der er en grund til, at DF fik en vælgerlussing«, »Er der nu igen nogle, som skal lære at cykle?« og »DF er totalt skredet i svinget. Det startede som et eventyr af H.C. Andersen, men DF er hverken lykke eller eventyr længere. Godt, vi har fået NB«.

Et par dage senere ringede Chris Bjerknæs fra Dansk Folkepartis ledelse til Lennø.

»Han spørger, om ikke jeg kan komme ind til møde. Men det kan jeg ikke, fordi der er ikke til at parkere derinde. Og jeg gider ikke tage toget, det koster en bondegård,« forklarer Peter Lennø.

Det ender med, at de klarede den over telefon, og Lennø meldte sig ud af partiet med det samme.

Egentlig, fortæller Chris Bjerknæs til Information, ringede han bare for at tilbyde Peter Lennø hjælp med de kampe, der er, når man står over for »en Mette Thiesen i topform«.

Chris Bjerknæs, der bærer titlen af organisationskonsulent i DF, understreger, at Peter Lennø ikke blev smidt ud.

»Peter har i rigtig, rigtig mange år gjort det fantastisk på den sociale dagsorden, ældreplejen og for de svage. Men i spørgsmålet om udlændinge har han rykket sig og ikke er i sync med partiet længere.«

 – Kunne DF’ere ikke fint stemme for integrationsplaner i andre byråd, hvor Mette Thiesen ikke sidder?

»Nej. Det vil jeg ikke sige. Du vil nok sagtens kunne finde eksempler på, at det sker. Men vi mener ikke som sådan, at pengene skal bruges sådan.«

 – Er I for eksempel kategorisk imod offentlige penge til sprogundervisning til indvandrere?

»Nej,« svarer han.

Men man må forstå, at Peter Lennø stod i en særlig svær situation, når han havde rykket sig på udlændingeområdet:

»Han følte måske lidt, at han blev gjort til grin og lagt for had på sociale medier, og at Mette udstillede ham som et eksempel.«

Udefra og ind

Solen stråler stadig over Mette Thiesens parcelhuskvarter. Nyheden om, at to lokalpolitikere fra Sydsjælland er hoppet fra DF til Nye Borgerlige, er lige landet.

Men hvor skal det stoppe, vil nogen måske spørge? Ender det ikke nødvendigvis for Nye Borgerlige, som det er endt for Dansk Folkeparti. Hvis Nye Borgerlige vil have indflydelse, er de nødt til at samarbejde, og samarbejde kræver kompromiser, og inden partiet har set sig omkring, har det lagt stemmer til finanslove og kommunale budgetaftaler, hvor der er sat penge af til at få indvandrerkvinder op på cyklen ...

Og så har vi balladen. Så er der ingen, der længere tror på, at Nye Borgerlige står udenfor og råber ind.

Mette Thiesen smiler bare.

»Der er ikke nogen af os, der drages af magt. Vi er ganske almindelige mennesker, der har rejst os for at gøre det, vi ved er rigtigt for Danmark.«

Det omfatter blandt andet, at indvandrere fra »muslimske lande, der er overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne« ikke skal have statsborgerskab. Uanset hvor meget de ved om Hammershøi. Og at der aldrig under nogen omstændigheder skal bruges offentlige penge på at lære indvandrerkvinder at cykle.

Det kan godt være, at Pia Kjærsgaard var en skrap, samfundsrevsende hjemmehjælper, lige indtil hun blev en del af eliten.

Men sådan kommer det ikke til at gå Nye Borgerlige, forsikrer Mette Thiesen.

»Den fare ser jeg ikke på nogen som helst tænkelig måde,« siger hun.

Anders Rye Skjoldjensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

"Der er mere glæde i himlen over én synder, som omvender sig, end over 99 retfærdige som ikke trænger til omvendelse." Luk., 15,7.

Erik Karlsen, Freddie Vindberg, Alvin Jensen, Bent Nørgaard, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Mads Greve Haaning, Inger Jensen og Niels Makholm anbefalede denne kommentar
Niels Makholm

Er du Guds barn, så hjælp dig selv, - og er du ikke, - så har du ikke hjælp behov.

"Ikke alle frafaldne DF-vælgere er gået til Nye Borgerlige. Socialdemokratiet har også gjort et indhug. Man kan måske også sige, at DF har sejret sig selv til overflødighed, fordi partiets udlændingepolitik nu er alle partiers udlændingepolitik."

Korrekt analyse; alle de traditionelt magtbærende partier flokkes om at fiske bekymrede og frustrerrede danskere, som tror at flygtninge er en reel trussel mod et liv i tryghed, mens vor økonomiske og politiske elite undgår diskusionerne af en stadig ringere fordelingspolitik, demokratiindskrænkninger samt de krige, fremskredne klimaforandringer og den globale, økonomiske ulighed som er primære årsager flygtningestrømmene.

Mikael Velschow-Rasmussen, Henrik Fuglsang, Carsten Larsen, Ole Frank, Jes Enevoldsen, Eva Schwanenflügel, Ivan Mortensen, Carsten Svendsen, hannah bro, Jan Gjønnes Møller, lars helde, Flemming Berger, Jan Bisp Zarghami, søren ploug, Marie Jensen, Gunvor Henriksen, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Arne Lund, Anders Reinholdt, Ete Forchhammer , David Zennaro, Jan Fritsbøger, Mogens Holme, Aksel Gasbjerg, Thomas Andersen, Holger Nielsen, Mads Greve Haaning, Hans Larsen, Lars Løfgren, Susanne Kaspersen, Inger Jensen, Steen K Petersen, Katrine Damm, Werner Gass, Jens Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Nye Borgerlige er Liberal Alliance tilsat en fremmedfjendtlig politik. Familien Sejer Christensen's næste forsøg på at rede de mega rige fra høtyvene. Det er det det handler om. Intet andet. Nærmest en kopi af Trump. Så meget, at man godt kunne få den tro, at Steve Bannon er involveret. Han har forlængst offentliggjort han vil forsætte sit arbejde i Europa for at føre sine politiske planer om en ny verdensorden med USA som verdens leder skal opstå gennem asken af en alt ødelæggende tredje verdenskrig, som skal provokeres i gang.

Ole Frank, ingemaje lange, søren ploug, Marie Jensen, Alvin Jensen, Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme, Hans Larsen, Thomas Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lars Schmidt

'partiets udlændingepolitik nu er alle partiers udlændingepolitik', - arh, - der er vist et par, der nødig vil tages til indtægt for den politik, - gudskelov. Generaliseringer er en uskik hvad enten man taler om hvad 'danskerne' mener, 'indvandrerne' gør eller 'alle partier mener'.

Ole Frank, uffe hellum, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Carl Chr Søndergård, Peter Gløde, Liselotte Paulsen, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Ete Forchhammer , David Zennaro, Jan Fritsbøger, Erik Fuglsang, Hans Larsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Andersen, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Det er ligegodt sørgeligt at NB faktisk udtrykker mange borgeres livsholdning og positive forhold til urent trav!
Af to onder er DF dog det mindre... hvis det da gi'r mening at gradbøje onder?

Ole K. Ersgaard

Lars Schmidt:
Havde DF gjort sit på udlændinge -/integrationsområdet, da muligheden bød sig i 2015-2019 - var eksempelvis Nye Borgerlige ikke blevet stiftet.
Men DF svigtede fælt og det var der jo en del af partiets vælgere, der havde opdaget v/Folketingsvalget, hvor Nye Borgerlige fik 61% af sine stemme fra DF'ere, der også havde stemt i 2015.
Efterfølgende peger meningsmålinger på, at tilstrømningen er fortsat til Nye Borgerlige.

Torsten Jordt, Flemming Olsen, Claus Nielsen, Max Rohling og Lizett Røhling anbefalede denne kommentar

Mette Thiesen: "»Der er ikke nogen af os, der drages af magt" - hun er fuld af løgn. Både hun og Pernille Vermund er lykkeriddere, der - i takt med at DF er søgt ind mod midten (eller det er nok snarere "midten" der har bevæget sig i DF's retning) - har øjnet en chance for selv at komme til fadet.
Man kan således stille flg. spm.; Hvis nu Pernille Vermund var blevet valgt til Folketinget i 2015 i stedet for Mette Abildgård, ville hun (PV) så have dannet sig eget parti, Nye Tarvelige?
Mens PV sad i Helsingør byråd for de konservative da gav hun ikke udtryk for de synspunkter, der senere blev Nye Tarveliges mærkesager. Da var hun "blot" en helt alm. yngre konservativ kvinde fra whiskybæltet. Traf hende på gaden i Helsingør forud for kommunevalget i 2013, og da var hun ganske fredsommelig at tale med.

Mathias Stigsgaard, Hans Larsen, Claus Nielsen, Liselotte Paulsen, søren ploug og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole K. Ersgaard

Arne Lund:
Det er ikke et spørgsmål om DF er rykket ind mod midten, men snarere en konstatering af - at partiets troværdighed er forsvundet. Ligesom LA - der med sine ultimative krav løb fra dem, da ministerbilerne stod klar.
I stedet for at gøre sig tanker om to af Nye Borgerliges folketingspolitikere, ville det derfor være mere hensigtsmæssigt for tilhængere af DF, at gøre op med topledelsen i dette parti!
I modsat fald fortsætter turen mod spærregrænsen.

Erik Fuglsang

@Hanne Utoft
04. juli, 2020 - 07:57
"....Korrekt analyse; alle de traditionelt magtbærende partier flokkes om at fiske bekymrede og frustrerede danskere, som tror at flygtninge er en reel trussel mod et liv i tryghed, mens vor økonomiske og politiske elite undgår diskussionerne af en stadig ringere fordelingspolitik, demokratiindskrænkninger samt de krige, fremskredne klimaforandringer og den globale, økonomiske ulighed som er primære årsager flygtningestrømmene."

1. Kunne være interessant at høre dit bud på, hvorfor den økonomiske og politiske elite undgår de diskussioner, du omtaler?
2. Er det mon fordi, eliten slet og ret er uenige med dig i din analyse?
3. Er det mon fordi, der ikke er nogle "vælgere og stemmer" i den dagsorden, at eliten ignorerer den?
4. Tror du ikke, at der ude i vælgerhavet helt reelt findes bekymrede vælgere, der oprigtigt tror, at de seneste års flygtninge, migranter m.fl. rokker ved deres følelse af tryghed?

På forhånd tak for din respons.

Erik Fuglsang, 1) disse diskussioner ville ødelægge forretningen for en del og være til besvær/ulempe for endnu flere, 2) den foretrækker en anden og mere bekvem analyse, 3) næppe, 4) jo, det var jo også præcis hvad jeg skrev igår kl. 07.57.

Jeg tilføjer lige en korrektion til samme kommentar; analysen er ikke helt korrekt - som påpeget af andre generaliserer den for voldsomt. Ikke alle partier spekulerer i flygtningefrygt og indvandrerindignation, men det gør samtlige de traditionelt magtbærende.

Anker Heegaard

Jeg har den store fornøjelse af at bo i Hillerød Kommune. Politisk støtter jeg hverken Peter Lennø og DF eller Mette Thiesen og NB ... slet slet ikke.
Derfor må jeg også vride armen rundt på mig selv, når jeg er nødt til at give Peter Lennø ret i hans beskrivelse af Mette Thiesens person og politiske begavelse.

Enhver der har hørt eller læst interviews med Mette Thiesen ved, at svarene kommer som korte sætninger og løbende gentages, hvis man ryster træet.
Hun har ganske enkelt ikke en brugbar politisk paratviden, men må holde sig til de sætninger, som hun kan til fingerspidserne.

I opløbet til hendes valgkamp til byrådsvalget i Hillerød Kommune, påstod hun sig overfaldet på Hillerød Station af nogle "indvandrertyper", som hun beskrev dem. Det var jo et belejligt tidspunkt at blive overfaldet på, men der blev aldrig rigtigt noget ud af det, da der hverken kunne findes vidner eller optagelser fra stationens overvågning, der bekræftede hendes historie.

Hendes personlige egenskaber er meget præcist beskrevet af Venstres Hanne Kirkegaard, men de er vel også en nødvendighed, hvis man er medlem af NB.
Mette Thiesen og NB har medvind ja, men hvis vi kommer ud over de korte sætninger, og debatter om parkometre, så er der ikke meget andet end den laveste fællesnævner tilbage - den er desværre populær på højrefløjen i øjeblikket.

Ole Frank, Eva Schwanenflügel, Claus Nielsen, Steen K Petersen, Ete Forchhammer , Liselotte Paulsen og søren ploug anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

NYE BORGERLIGE VIRKELIGE AGENDA:
Nye Borgerliges primære projekt er ultraliberalisme. For Nye Borgerlige er fremmedhad et middel til at opnå deres egentlige mål, nemlig yderligere globalisering, privatisering, liberalisering, skattelettelser og angreb på velfærdssamfundet.
Nye borgerlige vil sætte selskabsskatten ned til nul procent. Fjerne opgaver fra det offentlige. Forenkle regler og love. Afskaffe flere love, end man vedtager, hedder det blandt andet i partiets økonomiske plan.
Nye Borgerliges formel er helt klassisk del og hersk-politik: Nemlig at skabe fjendebilleder og had mod muslimer og islam og flygtninge- og indvandrere - og bruge splittelsen til at sætte gang i en omfattende omfordering og gå til angreb på arbejderklassen ved at svække velfærdssamfundet og arbejderklassen.

Fam. Tejsner, Mads Troest, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Hans Schjørmann

Det vi ser er egentligt kun protestpartiernes livscyklus.
De begynder med at være i protest/opposition til alt det "etablerede". Når dette lykkes for dem bliver de selv "etablerede". Og det er jo farligt, når deres eksistensberettigelse er selve protesten.
Dansk Folkeparti Har nu opnået at få en vis indflydelse. Men indflydelse er gift for protestpartier.

Ole K. Ersgaard

Denne meningsmåling (11.07.20) viser, at DF fortsætter mod spærregrænsen. Ja, hvorfor mon?

https://www.bt.dk/politik/venstre-gaar-endnu-en-gang-tilbage-ellemann-ha...