Interview
Læsetid: 3 min.

Rosa Lund: »Politiet bør efterforske mordet på Bornholm som en hadforbrydelse«

»Som retsordfører har jeg et ansvar for at forholde mig til politiets arbejde, men selvfølgelig ikke blande mig. Og den balance er meget hårfin, det skal jeg gerne medgive,« siger Enhedslistens Rosa Lund
»Som retsordfører har jeg et ansvar for at forholde mig til politiets arbejde, men selvfølgelig ikke blande mig. Og den balance er meget hårfin, det skal jeg gerne medgive,« siger Enhedslistens Rosa Lund

Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
4. juli 2020

Rosa Lund var hurtigt ude at kommentere mordsagen på Bornholm, hvor to mænd – hvoraf den ene har en hagekorstatovering og sympatiserer med Stram Kurs – er sigtet for at have slået en dansk-tanzaniansk mand ihjel.

Politiet vurderer ikke, at mordet har et racistisk motiv, men på Twitter skrev Rosa Lund blandt andet: »Tyder på, at det var racistisk motiveret. Vi har brug for en massiv indsats mod racisme.«

– Hvorfor skrev du det tweet?

»Fordi jeg mente det. Jeg synes, det var en forfærdelig sag at læse om i Ekstra Bladet, og det måtte jeg reagere på.«

– Hvorfor skriver du, at det tyder på, at der er et racistisk motiv?

»Fordi jeg synes, det er det, det tyder på. Men jeg ved også godt, at jeg er politiker og ikke dommer. Derfor skriver jeg netop ’tyder på’, så jeg ikke konkluderer noget. Det synes jeg ikke, politikere skal. Den formulering tænkte jeg meget over.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Christian Jensen

»Som retsordfører har jeg et ansvar for at forholde mig til politiets arbejde, men selvfølgelig ikke blande mig".
Derefter gør hun så præcis det med udtalesen:
»Politiet bør efterforske mordet på Bornholm som en hadforbrydelse«

Christian De Thurah, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Finn Lindberg, Thomas Andersen, Hans Jensen, Finn Thøgersen, Carl Chr Søndergård, Cristina Nielsen, Torben Arendal, Karsten Nielsen, Henning Kjær, Therese Hagen, Henrik Bjerre, Jannick Sørensen, Arne Lund, Christian Skoubye, Birgitte Johansen, Ete Forchhammer , Rolf Andersen og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

Vi har tidligere haft politikere, der har blandet sig i politiets arbejde i konkrete sager ud fra en politisk synsvinkel. Rosa burde være for klog til at køre med på den galej. Folkestemninger og mavefornemmelser skal ikke diktere politiets og domstolenes arbejde.

Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Thomas Andersen, jørgen djørup, Cristina Nielsen, Karsten Nielsen, Jan Andre Buschmann, Karsten Lundsby, Therese Hagen, Jakob Sulsbrück Møller, Arne Lund, Birgitte Johansen, Ete Forchhammer , Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Jens Christian Jensen anbefalede denne kommentar

For så vidt enig i at politikere, som er valgt til vor lovgivende magt, ikke skal indblande sig direkte i vor udøvende magts virke - men det skal ministeren selvfølgelig kunne gøre. Vort problem er imidlertid den syndige sammenblanding af lovgivende og udøvende magt, hvor folkevalgte lovgivere udpeger sig selv til at være ministre (udøvere).

Holger Nielsen, Werner Gass, Egon Stich og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Nogle gange gør folk fra EL det svært at sympatisere med EL.
Ærgerligt, for EL har jo også ofte fat i den lange ende...

Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Egon Stich, jørgen djørup, Hans Jensen, Lars Bo Jensen, Cristina Nielsen, Karsten Lundsby, Jens Christian Jensen og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Du er på glatis her, Rosa Lund - men generelt, skulle venstrefløjen blande sig meget mere,
i diskussionen om racisme i Danmark.

Holger Nielsen, Karsten Lundsby og Jakob Sulsbrück Møller anbefalede denne kommentar

Endelig er det venstrefløjens tur til at lege smagsdommere og lægge politisk pres på politiet. Vi har set måbende til hvordan højrefløjen har gjort dette i årtier. Nu er det vores chance for at presse en værdipolitisk dagsorden igennem. Omsider!

Holger Nielsen, Hans Larsen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Plat! - EL m.fl. har aldrig forsømt en lejlighed til at kritisere DF og lign for at blande sig i politiets og domstolenes arbejde. er det fordi EL er for nedadgående i meningsmålingerne, at Rosa Lund nu gør det hun har kritiseret DF for i årevis?
For en gangs skyld kan jeg kun være tilfreds med EL's rotationsprincip, der ved næste valg udroterer Rosa Lund, Skipper m.fl.

Per Torbensen, Holger Nielsen, Thomas Andersen, ulrik mortensen, Henrik Bjerre og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Peter Lund Nielsen

En ret populistisk udtalelse fra et yderfløjsparti. Måske hun hellere skulle være gået med strukturel ulighed?

Torben Lindegaard

@Hanne Utoft 03. juli, 2020 - 10:51

Selv en justitsminister skal ikke blande sig i Politiets efterforskning -
ikke engang i Politiets prioriteringer.

P.t. er Nick Hækkerup Justitsminister -
og han har ingen erfaringer fra praktisk Politiarbejde.

Nick Hækkerup er jurist og blev ph.d i 1998 på en afhandling om "Kontrol og Sanktioner i EF-retten".
Nick Hækkerup har været ansat som jurist i Landsskatteretten -
og senest undervist i Forfatningsret på Københavns Universitet, 2017-2019.

Jens Christian Jensen

Nej Markus og Arne!
Det er ikke i orden på BEGGE fløje. Fordi andre opføre sig uanstændigt skal man stadig selv opføre sig ordentligt.

Poul Simonsen, Ete Forchhammer , Holger Nielsen, Thomas Andersen, Carl Chr Søndergård og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Og jeg kan slet ikke indse denne underlige lovgivning. Altså hvorfor der skal være forskel på et mord, og et had-mord. I begge tilfælde er ofret jo ikke mere i live, og i begge tilfælde har man jo en (eller flere) skyldig.

Er man mere eller mindre skyldig: - Dette er udelukkende en sag for domstolene. Og domstolene kan sagtens differentiere strafudmålingen med mere eller mindre skærpet ansvar. Det er i hvert fald ikke en sag for levebrødspolitikere, der mest er optaget af tiden frem til næste valg.

Rikke Nielsen, Poul Simonsen, Christian De Thurah, Ete Forchhammer , Holger Nielsen, Thomas Andersen, Jens Erik Starup, Kim Houmøller, Carl Chr Søndergård, Flemming Berger og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Ja giv da endelig Rosa Lund diktatoriske kræfter til at diktere politiets motiv-efterforskning i samtlige straffesager. Det er Rosa Lund sikkert super kvalificeret til. Ik?

Per Torbensen, Holger Nielsen, jens christian jacobsen, Thomas Andersen, Kim Houmøller og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

Venstrepopulismen stæser ud af en blind vej på jagt efter en erstatningspolitik med nye ofre og skurke i form af mindretal og boomers som erstatning for arbejdere og virksomhedsejere med inspiration fra den identitetsløse tidligere Store Satan på den anden side af Atlanten. Tabet af retssikkerhed er bare collateral damage ved den nye røde front.

Gad vide hvordan et mord vil blive behandlet af politiet, hvis motivet tydeligvis var f.eks. jalousi, men voldsomheden kunne være racistisk?

Holger Nielsen, Jens Erik Starup og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Racisme og sexisme er to sider af samme mønt og lige så afskylige.

Rikke Nielsen, Holger Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Finn Lindberg

Du har ret Rosa Lund.
Det er tydeligt, at den borgerlige trollehær her træder i karakter! De har et andet menneskesyn!
Tænk hvis det var 2 indvandre der havde dræbt en hvid!

Tænk sig, at såkaldt informerede mennesker på Information.dk kan diskutere politikeres indblanding i politiets arbejde uden at skænke de bagvedliggende, strukturelt dysfunktionelle forhold, en tanke. Istedet ligger fokus på holdninger til EL/Rosa Lund. Illustrativt.

Katrine Damm, Thomas Tanghus, Holger Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard kl. 14.32, det er sådan indenfor vor nuværende systemorden at justitsministeren er øverste chef for den udøvende magt, herunder politiet - så naturligvis skal justitsministeren kunne blande sig. Han skal jo 'stå på mål' for politiets opgaveløsning, som det hedder sig i vor sports- og præstationsorienterede retorik iht. magtforvaltning.

Og som jeg påpegede tidligt, er problemet jo at vore vore politikere (dvs. de folkevalgte lovgivere) ophæver armslængdeprincippet og uafhængigheden mellem den lovgivende og udøvende magt, når de udpeger sig selv til at være ministre. Det er denne problemstilling, som skal gives opmærksomhed, fordi den ikke blot fører til (øget) magtfuldkommenhed hos vore politikere, men også forplumrer mulighederne for at i det mindste ét af de i vort i forvejen skrøbelige og korrumperede konkurrencedemokrati funktionelle elementer, nemlig check and balance-dynamikken mellem de tre statsmagter, virker.

Én måde at løse problemstillingen på, indenfor den nuværende systemorden, kunne være at vor monark eller en forfatningsdomstol skulle sikre at enhver af et folketingsflertal (her kunne man operere med hhv. simpelt eller kvalificeret flertal (eks.vis 65-75%)) udpeget minister er habil/fri af interessekonflikter - en anden kunne være at afholde regelmæssige valg til ministerposter.

Men naturligvis vil det være at foretrække at ændre på selve systemordenen, således at et deltagende og direkte demokrati kunne aflaste, evt. erstatte vort indirekte konkurrencedemokrati, som har adskillige dysfunktionaliteter og problemaflejringer på menuen

Alana Frederiksson

Dronning Margrete er da under ingen omstændigheder kvalificeret til at være forfatningsdomstol. Hanne Utoft skruer tiden tilbage til 1848.

Det gør jeg ikke, Alana Frederiksson - jeg giver et eksempel på hvordan den nuværende systemorden (hvor monarken godkender forhandlingslederen af regeringsdannelsen) kunne indrette sig i respekt for kravet om adskillelse af magterne. Jeg er ikke monarkist og, som jeg skriver, tilhænger af at vi grundigt reformerer vores demokratiske orden, herunder eliminerer monarkiet. Læs grundigt, før du kritiserer.

Alana Frederiksson

“monark eller en forfatningsdomstol skulle sikre“

Ok super, en republik er nemlig meget anderledes end ovenstående.

Niels Erlinger

@Finn Lindberg
04. juli, 2020 - 10:25

” Tænk hvis det var 2 indvandre der havde dræbt en hvid!”

Nu var der så for omkring en måned siden, en domfældelse, af en indvandrer og oven i købet en neger, som havde dræbt 2 hvide mennesker.

Her mindes jeg overhovedet ikke, at der har været tale om et racistisk motiv.

Så mon ikke det hele går ud på at understreje, at kun hvide mennesker kan være racister.
Alle andre racer reagerer kun på den undertrykkelse, som de bliver udsat for af den hvide mand, sagde en selvpiskende synder.

En forvaltningsdomstol strider ikke mod republikanske principper, Alana Frederiksson - og det var kun fordi der i Danmark findes en meget rigid modstand mod at afskaffe de monarkiske elementer i vor styreform/grundlov, at jeg foreslog en mindre indgribende ændring, som ville kunne rummes i nationalkonservative og liberale kredse også. Det ville formentligt blive for byrdefuldt for disse at sige ja til mere demokrati samt farvel til Gud, konge og fædreland-symbolikken samtidig.

Alana Frederiksson

Tak for uddybningen men jeg mener stadigvæk ikke at Dronning Margrete på nogen måde er kvalificeret til den opgave uanset din spekulation i hvad der er muligt og ikke muligt.

Poul Simonsen

Jeg har nu ikke megen tiltro til den forskning, hvor konklusionen er skrevet på forhånd. Er det anderledes i efterforskningsarbejde?