Bøger
Læsetid: 2 min.

For Stine Pilgaard er Jytte Rex’ ’Kvindernes bog’ et forbillede – blandt andet fordi den er uartig

Forfatter Stine Pilgaard bjergtages af Jytte Rex’ ’Kvindernes bog’, fordi den handler om begær, der kan pege i alle retninger, og fordi dens fortællinger nærmest snubler mellem det storslåede og det ligegyldige, mellem det raslende vanvittige og det fuldstændigt almindelige
»Som prosaist med en forkærlighed for bipersoner jagter jeg altid selv præcisionen, den rammende replik, de vigtige detaljer,« skriver Stine Pilgaard. »Jeg forsøger at organisere mit sprog, mens jeg på samme tid længes efter det viltre og rastløse. Jeg bjergtages af det famlende sprog i ’Kvindernes bog’.«

»Som prosaist med en forkærlighed for bipersoner jagter jeg altid selv præcisionen, den rammende replik, de vigtige detaljer,« skriver Stine Pilgaard. »Jeg forsøger at organisere mit sprog, mens jeg på samme tid længes efter det viltre og rastløse. Jeg bjergtages af det famlende sprog i ’Kvindernes bog’.«

Moderne Tider
4. juli 2020

Jytte Rex debuterede i 1972 med Kvindernes bog, som blev genudgivet i 2014 med nyt forord og efterskrift af Naja Marie Aidt. Værket er vidunderligt genreløst, men bevæger sig mellem dokumentarisme, portrættegninger og monologer. Rex har transskriberet en lang række redigerede samtaler med kvinder født fra cirka 1910 til 1968.

Navnene er ændrede og teksterne bearbejdede, men Rex har forsøgt at bibeholde den enkelte fortællerindes sproglige tone. Værket kredser omkring kærlighed, kroppen og drømme om frihed. Anekdoterne bevæger sig muntert rundt i det handlingsløse, men danner alligevel tematiske tråde på tværs af teksterne.

Som læser får man fornemmelsen af at overvære en række intime møder. Det føles som at se sin mor eller oldemor opstå for sit blik, uventet og i tidligere versioner, kvinder, der sidder og taler med deres tanker i håbet om at blive hørt. De fortællende bliver gennem værket yngre og yngre, og bogen bliver derfor også et udsnit af tiden og danmarkshistorien set gennem kvindeøjne.

Som læser møder man Agnete, der bærer et hvidkålshoved, mens hun jagter en mand, hun er besat af. Hun følger ham i en længere periode gennem byen, de bor i, men er i tvivl, om hans interesse er et løfte eller et fatamorgana. Kirstine, der husker barndommens lig og asters, der overvintrede i kælderen i tilfælde af begravelser. Marilyn, der har en mand, som er systematisk utro, men som bærer hende over brændenælderne, når de er på skovtur. Jenny, der ikke er proper, men lidt nusset, og Leila, der har danset frugtbarhedsdans med ånderne, der kommer op af jorden fra deres samlingssteder.

Det viltre og rastløse

Når jeg som skønlitterær forfatter er draget af Kvindernes bog, tror jeg, at det skyldes, at jeg simpelthen synes, at den er uartig. Som prosaist med en forkærlighed for bipersoner jagter jeg altid selv præcisionen, den rammende replik, de vigtige detaljer. Jeg forsøger at organisere mit sprog, mens jeg på samme tid længes efter det viltre og rastløse. Jeg bjergtages af det famlende sprog i Kvindernes bog, sætningerne, der kan styre i alle retninger på en måde, der både virker tilfældig, men også som om de ikke kunne være endt andre steder, som om det, kvinderne ønsker at sige, i sidste ende altid vil finde vej til ordene.

Det er talestrømme, jeg tænker som betroelsens sprog, en form, der virker intuitiv, som om der ikke findes filter mellem tanke og ord, ingen grænser mellem det følte og det sagte. Fælles for fortællingerne er en slags snublen mellem det ligegyldige og det storslåede. Lystigt svinger fortællerne deres ben på en gynge mellem to poler: det raslende vanvittige og det fuldstændigt almindelige.

Kvindernes bog handler om begær, der kan pege i alle retninger. Den er skabt til lyse nætter, og den minder mig om alle, jeg nogensinde har været forelsket i. Alle, der nogensinde har fået mig til at tænke og tvivle og le, og som har skænket mig sine betroelser.

Når man lukker bogen, har man lyst til at råbe tak, uden helt at vide om man henvender sig til et kvindekor, en dirrende urkraft eller til Jytte Rex.

Serie

Bogen, der forandrede alt for mig

Der findes altid en bog, som har særlig betydning for udviklingen af et forfatterskab. Vi har bedt en række bogaktuelle forfattere om at pege på sådan en altforandrende bog

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tinne Stubbe Østergaard

Ja, Kvindernes bog er en vidunderlig bog. Den feministiske kunst fra 1960'erne til begyndelsen af 1980'erne er original og inspirerende, både i udspring og i former. Jytte Rex lavede også flere film, hvor billederne fik lov til at tale. Helen Lait Kluge og andre arbejdede med collager og lavede også en film, hvor det først og fremmest er billederne og personens indre liv, der bærer historien. Flere feministiske kunstnere arbejdede med den flertydige tekst, hvor billeder fx lå under eller rundt om en tekst, opløst med grov raster og måske i sarte farver, for at vise, at vi tænker flerdimensionelt, at drømmene også lever i vort liv, at vore tanker er meget mere end ord...