Læsetid: 4 min.

For Tine Høeg er Helle Helles roman ’de’ så cool og hardcore og samtidig så blød og varm

For forfatter Tine Høeg er Helle Helles roman ’de’ en eksistentiel og sprogfilosofisk undersøgelse så virtuos og kompleks og inspirerende, at hun kunne tale om den for evigt
Det var, da jeg læste ’de’, at trådene, der er spundet mellem Helle Helles værker, for alvor åbenbarede sig for mig, skriver Tine Høeg.

Det var, da jeg læste ’de’, at trådene, der er spundet mellem Helle Helles værker, for alvor åbenbarede sig for mig, skriver Tine Høeg.

Søren Bidstrup

11. juli 2020

Jeg sidder alene i en tom lejlighed på femte sal. Jeg skal snart flytte ind her med min kæreste og hans to børn. Solen falder ind ad skråvinduerne, det er varmt. Jeg har åbnet altandøren og placeret mig på stuegulvet op ad væggen med min computer.

Jeg vil skrive om Helle Helle og om mesterværket de.

I efteråret 2018 blev jeg inviteret til at holde en tale for Helle til hendes 25-års forfatterjubilæum. Jeg var pissenervøs, da jeg trådte op til mikrofonen i Nikolaj Kunsthal. Jeg ville så gerne gøre det godt. Forklare skarpt og præcist, hvorfor hun er suveræn. Jeg har printet talen ud, den ligger her foran mig.

de handler om en datter, der skal miste sin mor.

de handler om døden, tiden, sproget.

Sådan sagde jeg dengang, kan jeg se. Lad mig folde det ud:

Romanen er kubistisk. Eller den minder mig om en af de der umulige, fascinerende tegninger af en trappe, som man ikke kan blive færdig med at kigge på, fordi den både går opad og nedad i det uendelige.

Den er skrevet i konsekvent nutid, og den har en cirkelkomposition, som betyder, at der ikke er noget slutpunkt. Og derfor ingen afsked, ingen død.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anders Olesen
  • Gert Hansen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Katrine Damm
  • Steffen Gliese
Anders Olesen, Gert Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Maj-Britt Kent Hansen, Katrine Damm og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Helle Helle er også sin og min generations forfatter. Hvad der dannede os og skabte os som mennesker, er hendes stof.