Klumme
Læsetid: 3 min.

Ugens jubilar er en god gammel dræbermaskine

Hver uge hænger Informations sommerredaktion medaljer om en lille håndfuld af ugens begivenheder
»I dag er faren for en atomar katastrofe større, end den var under Den Kolde Krig,« sagde den forhenværende amerikanske forsvarsminister William J. Perry i et interview med Politico for et par år siden og henviste til, at flere stater forsøger at udvikle bomber, mens koldkrigens våbenaftaler bliver opløst. »Og folk er lykkeligt uvidende om det.«

»I dag er faren for en atomar katastrofe større, end den var under Den Kolde Krig,« sagde den forhenværende amerikanske forsvarsminister William J. Perry i et interview med Politico for et par år siden og henviste til, at flere stater forsøger at udvikle bomber, mens koldkrigens våbenaftaler bliver opløst. »Og folk er lykkeligt uvidende om det.«

Los Alamos National Laboratory

Moderne Tider
18. juli 2020

I dag kårer vi ugens fødselar, ugens indrømmelse, ugens binge-watching og ugens gidsel.

Ugens fødselar

Atombomben, den gode gamle dræbermaskine, havde jubilæum denne uge. Torsdag var det præcis 75 år siden, at amerikanerne prøvesprængte bomben med kodenavnet Trinity i Alamogordo, New Mexico. Ingen tilstedeværende dengang vidste, hvad de skulle forvente. Enkelte havde overvejet muligheden for, at selve atmosfæren ville bryde i brand ved eksplosionen, og at det ville være enden på livet på Jorden.

Da en af de ledende videnskabsfolk, James B. Conant, så eksplosionens første knaldskarpe lysglimt – han kiggede ikke gennem svejseglas – blev han total blændet og troede rent faktisk, at det var Jordens undergang. 

Så galt gik det ikke dengang for 75 år siden, men det senere atomkapløb skabte med tiden et kolossalt våbenlager med dertilhørende evigt lurende og aldrig afviklet potentiale for et atomart holocaust til udryddelse af stort set alt liv. 75 år senere lever vi fortsat i atombombens skygge, og alt fra dumheder, fejl, misforståelser mellem atommagter – eller enkelte magthaveres vanvid – kan til hver en tid udløse den sidste, altødelæggende krig i mange, mange århundreder, har for eksempel den forhenværende amerikanske forsvarsminister William J. Perry anført flere gange. 

»I dag er faren for en atomar katastrofe større, end den var under Den Kolde Krig,« sagde han for eksempel i et interview med Politico for et par år siden og henviste til, at flere stater forsøger at udvikle bomber, mens koldkrigens våbenaftaler bliver opløst. »Og folk er lykkeligt uvidende om det.«

Det er måske også årsagen til, at jubilæet ikke blev fejret med et brag. 

Mikkel Vuorela

Ugens indrømmelse

Hjerteforeningen har slået hjerteklapperne ud og lyttet til den seneste uges heftige kritik af kampagnen PS. I Love You, som gennem pseudovidenskab, hokus pokus og kvaksalveri skulle få de unge til at interessere sig for hjertesundhed.

I sidste uge forsvarede Hjerteforeningen hårdnakket og uden indrømmelser sin kampagne og udtalte, at kampagnen »ikke var sat i verden for at bevise«, men »for at inspirere«. Men i denne uge fjernede landets næststørste patientforening så alligevel to omstridte behandlere fra hjemmesiden – nemlig Den Holistiske Doktor og Mindblown.

Bag Den Holistiske Doktor står ellers Marianne Kirkskov – en meget inspirerende tidligere praktiserende læge, som mener, at corona kan opløses via fjernhealing. Og bag Mindblown gemmer sig den ekstremt inspirerende filosof Alex Riehl, som mener, man kan tænke sig rask.

Her på redaktionen vil vi gerne begræde, at to uhyggeligt inspirerende stemmer lukkes ned. Det er et udtryk for amerikanske tilstande. Det er ren cancel culture. J. K. Rowling, Francis Fukuyama og Salman Rushdie giver os ret.

Lærke Cramon

Ugens binge-watching

Godt nyt til dig, der er træt af elendigt sommervejr og aflyste ferieplaner, og som kan modtage iransk tv. For den statsejede iranske tv-kanal IRIB har netop meddelt, at den har en ekstremt gribende tv-serie i 40 afsnit på vej.

Den hedder Commander of Peace og er et portræt af den iranske militærleder Qassem Soleimani, som blev dræbt i et amerikansk bombeangreb tidligere på året. 40 afsnit lyder måske af meget, men bare rolig, du kommer til at sluge det råt.

Glæd dig især til de syv afsnit om Soleimanis første år i Kerman-provinsen. Lad binge-watchingen begynde!

Lærke Cramon

Ugens gidsel

Noget tyder på, at amerikanerne har støvsuget nettet for tv-serier, film og podcasts og nu er begyndt at kede sig sådan rigtigt meget efter mange måneder med corona og undtagelsestilstand. Hashtagget #FreeBritney er i denne uge braget frem på de sociale medier, og bag det står en hel bevægelse af Britney Spears-fans, som vil befri popstjernen.

Siden 2008, hvor hun barberede sig skaldet og blev indlagt på psykiatrisk, har hun ikke haft juridisk kontrol over sit liv eller økonomi – det har hendes far. Nu vil den mindst rabiate del af bevægelsen have, at Britney efter 12 år igen skal have magten over sit liv, mens den mere hardcore del af bevægelsen mener, at der er tale om en vaskeægte gidselsituation, hvor Britney Spears holdes fanget mod sin vilje og beder om hjælp via skjulte beskeder i instagramvideoer.

»Britney, hvis du har brug for hjælp, så tag sort tøj på i morgen,« var der en fan, som skrev, og sørme om ikke Britney næste dag lagde videoer ud af sig selv i sort habit. Hvis man allerede har set al de true crime-serier, nettet har at tilbyde, så er der kun den true crime tilbage, som man selv skaber.

Lærke Cramon

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her