Klumme
Læsetid: 4 min.

Ugens opråb kom fra en studievært på TV MIDTVEST, der ikke gider mere pis

Hver uge hænger Informations sommerredaktion medaljer om en lille håndfuld af ugens begivenheder
TV MIDTVESTs studievært Louise Deruginsky fik i denne uge nok af de kommentarer om hendes udseende, hun modtager fra seere.

TV MIDTVESTs studievært Louise Deruginsky fik i denne uge nok af de kommentarer om hendes udseende, hun modtager fra seere.

Palle Graff Mouritsen/TV MIDTVEST

Moderne Tider
1. august 2020

I dag kårer vi ugens råb, ugens hoflæge, ugens kondolence og ugens rettighedskamp.

Ugens opråb

Line Vaaben

Louise Deruginsky, nyhedsvært på TV MIDTVEST, fik i denne uge nok af nedladende kommentarer i indbakken og valgte at dele nogle af dem på Twitter:

»’Hvorfor skjuler du din mave?’ – ’Du er en dygtig vært, men det er synd, dine kjoler er et nummer for små.’ – ’Hvornår skal du på barsel?’ … Kære seer. Jeg har taget 10 kilo på og er skide ked af det. Du behøver ikke minde mig om det. Okay?«

Deruginsky var ikke kun træt af de konkrete kilokommentarer, men også af, at mails i indbakken altid handler om hendes udseende og aldrig om hendes faglighed.

Studieværten fik stor opbakning i de over 100 kommentarer til opslaget. En enkelt (mand) mente dog, at det kunne sammenlignes med hverdagen som mandlig pædagog:

»Det er vel meget det samme, man bliver udsat for som mand, når man arbejder i en vuggestue?«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"Det var nyt for os på Højsæson, at mandlige pædagoger belastes af kommentarer om deres udseende frem for deres faglighed."

Mandlige pædagoger er sikkert glade for at de ikke skal belastes af kommentarer om deres udseende på samme tid, som de mistænkes for at være pædofile. Ikke at det giver så meget mening at fyre den kommentar af til en kvinde i en helt, helt anden situation. Hun er ikke pædagog, og hun blev netop hyret pga. hendes udseende.

Derfor ret absurd at studieværten klager over at hun bliver bedømt på sit udseende. Ingen kvindelig nyhedsoplæser i DK er nogensinde blev hyret pga. andet end deres udseende. Det er dybt sexististisk og dybt uretfærdigt og pisseklamt, men tag nu og kig på de kvindelige nyhedsoplæsere i Danmark og fortæl mig at langt størstedelen af dem ikke kunne være model i et H&M katalog.

De kan så samtidig have fabelagtige uddannelser, tale fem sprog, mestre den perfekte interviewteknik, osv. osv. Det er i sidste ende deres ansigt der bestemmer om de får jobbet. Det ændrer en flok klamme og dumme kommentarer fra det selvsamme segment, der ansatte hende (de kvinder og mænd der dyrker og tror på at kvinder skal være "pæne", ellers tror mænd, og kvinder der har internaliseret et forkvaklet skønhedsideal, ikke på hvad de siger) derfor ikke på.

I helt andet hjørne: Prins Joachim og blodprop - blodpropper er også en forhøjet risiko ved COVID-19.

Randi Christiansen

Ok bjørn, du har sikkert ret. Men hvordan skulle man så undgå, at dygtige kvindelige studieværter ligefrem har deres gode udseende imod sig? Med lodtrækning blandt på papiret lige kvalificerede ansøgere?

Eller en mellemstandard for at man hverken må være for pæn eller for upæn? Helst farvet eller tilhørende anden minoritet - farvet transseksuel måske ...

Nå, men det er vel ok, at studieværtinden ikke gider høre på kommentarer om hendes udseende? Hvad der vel i hendes job kan være vanskeligt at undgå.

Jeg har ihvertfald ikke noget imod at se på pæne, helst velklædte studieværter.

Bjørn Pedersen

@Randi
Man skal ikke "undgå" det på nogen formel/juridisk måde, det er ok ikke at ville høre på at andre synes man er "grim", og jeg har heller ikke "noget imod" at se på pæne og velklædte mennesker.

Jeg har noget imod formodningen, forventningen, antagelsen om at man tænker at information, at nyheder formidlet af kvinder, partout skal formidles i en "sexet" indpakning for at seeren bevarer interessen. Det er en kendsgerning at det er sådan, men der er mange kendsgerninger i dag der er udtryk for idioti, om som kan ændres.

Charlotte Rosell, John Liebach, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Olesen, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Jan Fritsbøger, Ruth Sørensen, Katrine Damm, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

At kvinder (og mænd) i tv er pæne og nydelige, hænger sammen med at de derved lettere opfattes som rollemodeller.....det er ikke for at sexet noget op.

Det er management og ses overalt i vores samfund. Pæne og nydelige jobkonsulenter og skolelærer viser at de kan, det kan du også. De ledere og på plejehjemmene man nu står og mangler bliver helt sikkert pæne og nydelige, da de derved lettere fremstår som rollemodeller for de ansatte.

Slut med Lazarusser.....

Ane Gaarden, Thomas Jensen, Rune Mariboe og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

jeg får røde knopper og udslet når jeg ser udtrykket "pæn og velklædt", for pæn og velklædt handler overhovedet ikke om æstetiske værdier, nej det handler om borgerlighed i udstrålingen, om uniformering,
det er i virkeligheden et udtryk for holdnings-baseret diskrimination, hvis man ikke visuelt tilslutter sig borgerligheden er adgangen til de mere privilegerede jobs lukket, dresscode som har det formål at få så mange som muligt til at fremstå som borgerlige, så borgerlighed bliver en slags norm som man bør vælge hvis man ikke vil være "forkert" ,
og det gør det jo noget nemmere at have borgerlige meninger selv om de reelt er en "anelse" uetiske,
ulighed er for eksempel accepteret som noget "naturligt" og ligefrem ønskværdigt og dermed er egoisme acceptabelt,
og videre er de stærkes undertrykkelse af andre mennesker også anset for uundgåelig og dermed rimelig,
samfundet er ganske enkelt gennemsyret af ideer og holdninger som fremmer uretfærdige og usympatiske relationer mellem mennesker,
jeg ønsker en anden kultur som gør det modsatte, fremmer empati, ydmyghed, og mådehold når det gælder forbrug og økonomisk magt, men for de magtfulde og grådige er en sådan verden vel nærmest en dystopi .

Lene Henriksen, Flemming Berger, Rune Mariboe, jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, Martin Rønnow Klarlund, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, ingemaje lange, Ebbe Overbye og Bjørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Jeg ser en del CNN for tiden.
Og selv om den kanal er stik imod republikanerne i almindelighed og Trump i særdeles, altså mindre borgerlig end de dybt borgerlige, så er det her i den grad udpræget kun smukke kvindelige journalister der optræder.
I Danmark har vi dog en del der ikke ville have en chance for at optræde i "mandeblade"/ modeblade.
Og ingen tvivl i mit sind. Omtalte oplæser er en smuk kvinde; men det behøver jeg ikke at meddele hende. Så stop det nonsens ; hvis man vil kommentere på en oplæser/journalist, så gør det ud fra faglighed

Lene Henriksen, John Liebach, Sarah Schein, Anders Olesen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar

TV Midtvest er livløs udtryksløs venstre propaganda tv, er der folk som stiller træsskoene mens de ser det pjat, så er det helt naturligt.

Ole Schwander

Så længe selv kvindelige instruktører med de rette holdninger insisterer på udelukkende at bruge unge ‘smukke’ kvindelige skuespillere, så er der langt igen.

Bjørn Pedersen, Carsten Hansen, Lise Lotte Rahbek og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Alana Frederiksson

Journalister er en del af reklameindustrien. Nyhedsformidling er nærmest ikke-eksisterende og præsenteres kun ind imellem dødsannoncer for obskure amerikanske skuespillere og kendis-sladder.

Jens Erik Starup, Mogens Holme, Randi Christiansen, jan sørensen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jan weber : "jeg får røde knopper og udslet når jeg ser udtrykket "pæn og velklædt", for pæn og velklædt handler overhovedet ikke om æstetiske værdier, nej det handler om borgerlighed i udstrålingen, om uniformering"

Nu underlægger jeg mig så ikke, at 'borgerlighed i udstrålingen og uniformering' skal have lov at definere, hvad der er pænt og velklædt. Men nu er jeg så også af den opfattelse, at æstetik ikke er et spørgsmål om 'hvad synes du selv'. Ligesom fysikken udspiller sig efter visse til dels erkendte lovmæssigheder, gør det samme sig gældende i den dermed tæt forbundne æstetik.

For at eksemplificere så tiltrækkes mænd af kvinder, der signaler sundhed og dermed sundt afkom, og ligeledes tiltrækkes kvinder af mænd, som signalerer styrke til at videregive stærke gener til afkommet. Og hokuspokus : dermed defineneres vores skønhedsideal. Hvilket er både logisk og praktisk.

Men i en falsk forestilling om demokratisering af køns-og andet liv promoveres denne fatale misforståelse, at æstetik er et spørgsmål om personlig smag. Det er helt sikkert et personligt valg, hvad man bryder sig om eller er tiltrukket af, naturligvis, men i det offentlige rum og for offentlige midler finder jeg det naturligt at respektere de i mennesket iboende æstetiske lovmæssigheder.

Kenneth Krabat

Lever vi stadig i 1950?

Mads Peter Holm

Dumme svin har der altid eksisteret – det nye er, at de har fri adgang til kommentatorspor og opslag på Facebook, Instagram og lignende.
Jeg kunne godt tænke mig, at kommentatormuligheder blev indskrænket i et vist omfang af samme grund. Ikke her selvfølgelig 
Mænd der hader kvinder findes også overalt – og bemærkninger om at en studievært har taget på kunne meget vel være sendt af en overvægtig midaldrende mand, der sad med boksershortsene nede om anklerne og så tv.
Det bedste er at ignorere det – det næstbedste at give færre muligheder for at kommentere.