Klumme
Læsetid: 4 min.

Ugens slogan: »Vær venlige at skrige inde i jeres hjerter«

Hver uge hænger Informations sommerredaktion medaljer om en lille håndfuld af ugens begivenheder
Moderne Tider
11. juli 2020
Den japanske forlystelsespark Fuji-Q vil bremse coronasmitte ved at stoppe skrigeri i rutsjebanen.

Den japanske forlystelsespark Fuji-Q vil bremse coronasmitte ved at stoppe skrigeri i rutsjebanen.

Yoshikazu Tsuno

I dag kårer vi ugens slogan, ugens præsidentkandidat, ugens holdspiller, ugens statsministerkandidat og ugens mest tidssvarende kampagne.

Ugens mest tidssvarende kampagne

Hjerteforeningen har taget et kæmpe skridt ind i det 21. århundrede og omfavner nu den postfaktuelle virkelighed. I en ny kampagne med overskriften P.S. I Love You introducerer landets næststørste patientforening en række såkaldte spirituelle og holistiske læger, der fortæller om energihealing og om, at hjerter kan »tale« med hinanden, og at hesteterapi ... øh, ja noget med hesteterapi.

Lyseslukkere på Berlingske har fået nogle såkaldt rigtige læger til at læse materialet igennem:

»Efter min mening er der absolut ingen beviser for, at det har en effekt,« siger Niels Holmark Andersen, der er såkaldt overlæge på kardiologisk afdeling på Odense Universitetshospital, til avisen og lyder som et ekko fra en svunden tid.

For den slags er lige meget, og det ved Hjerteforeningen godt.

»Vi vil ikke lade os begrænse af, hvor den dogmatiske biomedicinske virkelighed nu er,« forklarer kreativ direktør Søren Bregendal til Berlingske.

»Og så er P.S. I Love You i øvrigt ikke sat i verden for at bevise. Vi er sat i verden for at inspirere.«

Selv er den kreative direktør meget inspireret af den kontroversielle biolog Bruce Lipton, der mener, at man kan kurere sygdomme ved tankens kraft – hvilket jo havde været fedt at vide før pandemien, men anyway. 

»Prøv og hør,« siger den kreative direktør til Berlingske, »du skal bare søge relativt enkelt på nettet, så vil du finde hundredvis af vidnesbyrd fra mennesker, der har oplevet det her.«

Herfra skal bare lyde et stort tillykke med kampagnen, Søren. Du er i sandhed et barn af tiden. Men please, lad være med at søge på ’vacciner’. 

Mikkel Vuorela

Ugens statsministerkandidat

Casper Dalhoff

Blå blok sejler. Jakob Ellemann-Jensen er ikke den samlende figur, der var brug for, og det har man indset ovre hos De Konservative. Derfor har de i denne uge gjort max for at køre Søren Pape Poulsen i stilling som ny statsministerkandidat. Pape har ikke selv indbudt til duel, men sendt koryfæerne Per Stig Møller, Bendt Bendtsen og Poul Schlüter i byen for at gøde jorden. Til Jyllands-Posten har de udråbt Pape til at være manden, der kan samle blå blok og på længere sigt blive statsminister. Og på den måde adskiller De Konservative sig ikke synderligt fra den århusianske fodboldklub AGF. 30 års konstante nederlag har ikke kunne rykke ved klubbens selvforståelse, og der skal ikke mere end to små sejre til for, at GF-fansene taler om mesterskabet.

Lærke Cramon

Ugens holdspiller

Thomas Lekfeldt

En lang række af verdens førende intellektuelle luftede i denne uge i et åbent brev deres bekymring for, at den antiracistiske bevægelse, som er i gang i USA og store dele af verden, går ud over ytringsfriheden og den frie tænkning. Salman Rushdie, Noam Chomsky og J.K. Rowling er blandt underskriverne i det fint balancerede brev, som anerkender kampen, men problematiserer metoden.

Herhjemme måtte vi nøjes med Asger Aamund, som i en klumme i Berlingske konstaterer, at strukturel racisme slet ikke findes. Det er bare noget, de »krænkelsesparate politikere, medier og aktivister« har fundet på. »Fra 1976 til 2014 blev næsten 200.000 sorte amerikanere dræbt af andre sorte amerikanere. Hvor er Black Lives Matter henne i den sag?« skriver Aamund og minder os alle om, hvor irriterende det er at være på hold med nogen, som man helst ikke vil være på hold med.

Kristian Villesen

Ugens præsidentkandidat

Olivier Douliery

Det er ikke for sjov. Altså det siger han i hvert fald selv, Kanye West. Til november stiller rapperen op som præsidentkandidat i USA. I en interviewartikel i Forbes Magazine onsdag forsøger West at redegøre for sit opstillingsgrundlag, der er ret opfindsomt. Blandt andet vil han som præsident organisere Det Hvide Hus efter en model, der er inspireret af det hemmelige land Wakanda fra Marvel-tegneserien Black Panther, hvor indbyggerne har en slags superkræfter. Desuden vil han genindføre bøn i skolerne, fordi det ifølge ham er sådan, man undgår mord, stoffer og selvmord. Og så er han meget skeptisk over for en mulig coronavaccine – og vacciner generelt.

Til gengæld har West endnu ikke taget stilling til, hvad han mener om beskatning og udenrigspolitik, og han har i øvrigt aldrig selv stemt ved et valg.

Men kan det lade sig gøre for en så obskur kandidat at vinde præsidentvalget (igen)? Rapperen selv siger: »Som med alt andet, jeg har gjort i mit liv, vinder jeg.« Bureaukratiet stiller dog forhindringer i vejen. Kanye West har nemlig allerede overskredet tidsfristen for opstilling i seks stater.

Iben Katrine Alminde

Ugens slogan

»Vær venlige at skrige inde i jeres hjerter,« lyder opfordringen fra den japanske forlystelsespark Fuji-Q, der vil bremse coronasmitte ved at stoppe skrigeri i rutsjebanen. Et perfekt slogan for hele 2020. 

Mikkel Vuorela

Yoshikazu Tsuno

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her