Baggrund
Læsetid: 3 min.

Ugens struds må være prins Andrew, der forsvandt fra sin datters bryllup, da fotografen kom

Hver uge hænger Informations sommerredaktion medaljer om en lille håndfuld af ugens begivenheder
Moderne Tider
25. juli 2020
Prins Andrew førte sin datter Prinsesse Beatrice op ad kirkegulvet, men på de officielle billeder fra brylluppet er han ingen steder at finde.

Prins Andrew førte sin datter Prinsesse Beatrice op ad kirkegulvet, men på de officielle billeder fra brylluppet er han ingen steder at finde.

Benjamin Wheeler

I dag kårer vi ugens lettelse, ugens folkeafstemning, ugens struds og ugens svirper.

Ugens struds

Lærke Cramon

Den britiske prinsesse Beatrice er blevet gift med sin udkårne, forretningsmanden Edoardo Mapelli Mozzi. Det skulle egentlig have været et aldeles storslået bryllup med heste, marengs af tyl, rød løber og diademer, men så kom coronakrisen – and the rest is history. Derfor besluttede parret at holde et lille, privat bryllup for kun den nærmeste familie, og Buckingham Palace har i den forbindelse offentliggjort en række billeder fra ceremonien.

På billederne optræder både den 94-årige dronning og prinsgemalen 99-årige prins Philip, men brudens far, prins Andrew, er ikke at se nogen steder. Han var ellers til stede. Han fulgte hende endda op ad kirkegulvet, sådan som traditionen foreskriver.

Men hans forbindelser til den nu afdøde, pædofilidømte finansmand Jeffrey Epstein og hans madame Ghislaine Maxwell, har fået det britiske kongehus til at redigere ham ud af brylluppet. Og det opsummerer meget godt dronning Elizabeths strategi: Først fratog hun sønnen alle hans officielle forpligtelser, så lukkede hun hans hjemmeside, og nu virker det næsten, som om at han slet ikke længere eksisterer.

Hvis man ikke kan ikke se prins Andrew, glemmer man nok anklagerne mod ham…

Ugens lettelse

Iben Katrine Alminde

I et interview med CBSN fortæller milliardæren og Microsoft-grundlæggeren Bill Gates, at nej – han planlægger ikke at bruge en coronavaccine til at indsprøjte en microchip, som så kan spore folks bevægelser. Sikke en lettelse.

»Der er ingen sammenhæng mellem nogen af de her vacciner og nogen slags sporingsting. Overhovedet. Jeg ved ikke, hvor det kommer fra,« siger Bill Gates gravalvorligt, dog med et lille undertrykt smil.

Men hvorfor er Gates overhovedet nødt til at gå ud og afvise, at han skulle have den slags i tankerne?

Jo, det er han, fordi en undersøgelse, YouGov har lavet for Yahoo News, viser, at 28 procent af amerikanerne tror på den konspirationsteori, der hævder, at netop det skulle være Bill Gates’ plan.

Ifølge CBSN er konspirationsteorierne om Bill Gates den mest udbredte misinformation om coronavirus.

Jeff Pachoud

Ugens folkeafstemning

Mathias Sindberg

For en måned siden satte aktivister gang i en større debat om kolonial skyld, historisk undertrykkelse og det dansk-grønlandske forhold i dag, da de skrev »Decolonize« og kastede rød maling ud over en statue af Hans Egede i Nuuk. Det virkede som et stort, nærmest historisk øjeblik. Som om grønlænderne endelig var ved at vriste sig fri af de lænker, den danske missionær og kolonialist havde med sig til øen i 1721.

Kort efter episoden udskrev bystyret i Nuuk en folkeafstemning. Skulle statuen fortsat stå på en bjergtop over byen? Ja eller nej.

Nu er afstemningen slut, og noget tyder på, at Hans Egede rager de fleste grønlændere en ispind. Selv om man har kunne stemme i flere uger, har blot 1521 af de 23.000 stemmeberettigede deltaget i valget. Det svarer til en stemmeprocent på cirka 6,6 procent.

921 stemte for at lade statuen stå, mens 600 var imod. Måske man skulle overveje en lignende proces omkring navnet på en vis ispind.

Hans Peter

Ugens svirper

Mathias Sindberg

Normalt arbejder den nobelprisvindende økonom Joseph Stiglitz med et princip om aldrig at anmelde bøger, han i forvejen ved har »fortjent at blive slagtet«. Man skaber sig bare fjender, skriver han i The New York Times.

»Selv et lille snit efterlader et sår, som forfatteren sent vil glemme.«

Nu har en vis klimaskeptisk dansker i polotrøje og blå cowboybukser imidlertid fået Stiglitz til at gøre en undtagelse.

Titlen på Bjørn Lomborgs nye bog, False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet, afslører, at statistikeren mener det præcis samme, som han gjorde i 1998, selv om omverdenen heldigvis gradvist har taget ham mindre alvorligt det seneste årti. Alligevel vurderer Stiglitz i The New York Times, at bogen er »direkte farlig«.

»Angiveligt handler den om luftforurening. I virkeligheden er der tale om åndsforurening.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Hansen

Det er så fedt når en, skal vi sige, institution som Hansen Is eller Ikea laver et selvmål i forsøget på at tækkes tidens politiske trend. Ikea aflyste Julen, Hansen Is aflyste navnet på deres Eskimo.
Er der nogen der skal have en Kæmpe Inuit med fra tanken?

Jeppe Lindholm

Med udsigt til mange mange gratis millioner livet ud kunne jeg også smile, selv med den far.

Randi Christiansen

Eet er i hvert fald sikkert, og det er, at vi hverken kan stole på mainstream medier, mainstream science eller mainstream politics.

Hvem er ansvarlige for verdens tilstand? Hvem?

Ole Arne Sejersen

Ja, hvem er skyld i klodens tilstand?
Prøv ved selvstændig tænken at finde frem til svaret.
Og lissom Sherlock Holmes og Dr. Watson ved løsningen af deres mysterier altid når frem til at få afdækket, at der er penge indblandet, vil et lys gå op for dig.

Randi Christiansen

Follow the money

Randi Christiansen

Og find den illegitime magt