Interview
Læsetid: 3 min.

De ukendte borgerforslag: »Jeg havde regnet med meget mere opbakning. Meget mere. Nu har jeg givet lidt op«

71-årige Mogens Møllgaard-Hansen fra Lolland har stillet et borgerforslag om, at direktører i de største virksomheder ikke må tjene mere end ti millioner om året. Det må alle kunne se det rimelige i, siger han. Men han har haft svært ved at få forslaget »ud over rampen«, fordi han er blevet for gammel til at bruge de sociale medier
71-årige Mogens Møllgaard-Hansen fra Lolland har stillet et borgerforslag om, at direktører i de største virksomheder ikke må tjene mere end ti millioner om året. Det må alle kunne se det rimelige i, siger han. Men han har haft svært ved at få forslaget »ud over rampen«, fordi han er blevet for gammel til at bruge de sociale medier

Sofie Holm Larsen

Moderne Tider
4. juli 2020

»Jeg har været gymnasielærer siden 1979 og undervist i samfundsfag og erhvervsøkonomi på Katedralskolen i Nykøbing Falster. Nu er jeg gået på pension. Men jeg har altid fulgt med i politik og økonomi, og jeg har set, hvordan de gennemsnitlige lønstigninger for topdirektører er blevet højere og højere. Det er fuldstændig forrykt.«

»Vi bor i et nedlagt bondehus ude på landet på Vestlolland. Folk her synes, det er urimeligt med direktørlønningerne. Men der er ligesom ikke mentalt overskud – eller overskud af nogen art – til at engagere sig i det. Man lader bare stå til og siger: Det er der nok nogle andre, der tager sig af.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Superrelevant artikel <3 Læs videre her: DR og TV2, samt aviserne - tager kun de forslag "alvorligt", hvor man enten selv er ekstremt aktiv på de sociale medier (dvs har et stort netværk og/eller er ung) - eller de kontroversielle. Faktisk...alt for få. Jeg har tidligere skrevet til Presselogen om dette; men der er ingen respons. Information: I har mange: tak for det. Men ifht hvor overvældende en demokratisk nyskabelse det er; og hvor mange virkelig gode ideer, der sander til i glemselen; er ingen medier endnu "gode nok". Mit forslag er dette: PUBLIC SERVICE!!! Det er ikke demokratisk..hvis man ikke ved det er der. En oversigt. I alle de store medier. Hver uge. Måske behandles et forslag i dybden. EN halv times tv. Det burde der være plads til. En halv sides avis <3 Lidt radio. Man får et overblik- der er (mindst) lige så vigtigt som vejrudsigten. Og handlemulighed overfor de emner, der politisk...forekommer mystisk uløselige, men som mange borgere reelt har gode ideer til.
F.eks Annullering af kampfly! De penge, kan vi bruge grønt og godt. Til SÅ MEGET!
F.eks... Danske børn og voksne hjem fra Syrien! Vores retsstat er i totalt forfald. Det ønsker mange, mange borgere: ikke. Håber I der læser her, og INFORMATION især, vil gå videre med både ideer og kritik. Mange venlige hilsener Marie Vibe

Bea Gustafson, Henrik Rasmussen, Jon Mangerel, erik pedersen, Steen K Petersen, Niels Borre, Elisabeth Solmunde, Estermarie Mandelquist, Bjørn Pedersen, Erik Christensen, Egon Stich, Werner Gass og Johnny Christiansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er en bevægelse, der rører kraftigt på sig rigtigt mange steder i den vestlige verden. i Schweiz har man allerede én gang nedstemt et forslag om, at der kun må være 20 gange forskel på den højeste og den laveste løn i en virksomhed. Den slags forslag modnes ved at blive genfremsat for til sidst at blive vedtaget efter en tre-fire omgange (det kan også gå hurtigere). Det samme gælder et forslag om ubetinget borgerløn, som nu får medvind af forsøg rundt omkring i verden.

Katrine Damm, Kim Saxman, Lise Lotte Rahbek, Kim Houmøller, erik pedersen, Steen K Petersen, Asger Törnquist, Niels Borre, Anders Reinholdt, David Zennaro, Randi Christiansen og Erik Christensen anbefalede denne kommentar
Asger Törnquist

Jeg tror, det er følgende forslag: https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-02452

Ideen er fin, og jeg ville gerne have støttet det, men jeg tror man skal 1) være en gruppe af personer der står frem med navn, og 2) promovere forslaget sammen. Måske det også ville være en bedre tilskæring af forslaget at lægge loftet på 20x den lavest lønnede i virksomheden, så kan direktører, der ønsker en højere gage uden at skulle betale strafskat, jo “bare” løfte lønningsniveauet generelt i hele virksomheden.

Katrine Damm, Ete Forchhammer og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kraftedme på tide! Jeg ville sågar plædere for en grænse på 1 mio. Ledere er ikke mere værd end andre.

Søren Kristensen

Gad vide om ikke det egentlige formål med et borgerting er, at det skal komme med forslag til løsning af de problemer politikerne ikke selv kan klare, som fx. klimaspørgsmålet. Når der så om ti år ikke er sket noget afgørende på området, er det både politikerne og borgernes skyld, hvilket er langt bedre (især for politikerne) end hvis det var politikernes egen skyld. Et borgerting er således bare endnu en måde at være sammen om det politiske på, som desværre afspejler et dysfunktionelt folkestyre. For er Folketinget ikke allerede - eller burde det ikke være - et borgerting?