Læsetid: 2 min.

De ukendte borgerforslag: »Hun sad bare der i sin lænestol og kiggede tomt hen på fjernsynet«

Ældre og demente bliver forvirrede og kede af det, når de ser nyhederne eller amerikanske serier i tv. Det siger 22-årige Heidi Nygaard Madsen, som har stillet et borgerforslag om, at der skal oprettes en tv-kanal for ældre og demente, som viser film med Dirch Passer og gamle serier på dansk
Ældre og demente bliver forvirrede og kede af det, når de ser nyhederne eller amerikanske serier i tv. Det siger 22-årige Heidi Nygaard Madsen, som har stillet et borgerforslag om, at der skal oprettes en tv-kanal for ældre og demente, som viser film med Dirch Passer og gamle serier på dansk

Sofie Holm Larsen

1. august 2020

»Jeg arbejder på Hemmet Plejehjem. Det er et mindre plejehjem i Vestjylland, hvor der er plads til 21 beboere. Man ville måske kalde det et intimt plejehjem. En dag var jeg inde hos en af beboerne, som er dement og var meget urolig. Jeg prøvede at tænde for fjernsynet og bladre gennem kanalerne, men der var kun nyheder og udenlandske film.

De ældre og især de demente har svært ved at rumme, at de både skal lytte og følge med og læse undertekster på én gang. Reality og sådan noget, det kan de ikke helt forholde sig til. Så hun sad bare der i sin lænestol og kiggede tomt hen på fjernsynet. På et tidspunkt kiggede hun over på mig og spurgte: ’Hvorfor kommer min familie ikke?’«

»Jeg slukkede fjernsynet og satte mig ved siden af hende. Vistnok på hendes rollator. Hendes øjne var blanke. Vi sad og snakkede lige så stille, mens hun faldt til ro. Så gik jeg ned og hentede noget rød blandet saft til hende. Da jeg kom tilbage, sad hun og bladrede i Familiejournalen eller Hjemmet.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ete Forchhammer
  • Randi Christiansen
  • David Zennaro
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Jon Mangerel
Ete Forchhammer , Randi Christiansen, David Zennaro, Maj-Britt Kent Hansen og Jon Mangerel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

Ja, det ville da være indlysende public service til plejehjemsbeboerne. Man kunne måske selv på plejehjemmene begynde med at monitorere de gamles tv med video/cd film, netflix, hbo og den slags.