Feature
Læsetid: 9 min.

17-årige Andreas Sommer føler sig som en dreng i kroppen. Men i systemet er han en pige

Regeringen vil med nyt udspil gøre det muligt for transkønnede børn og unge at foretage et juridisk kønsskifte. Organisationer jubler, eksperter er i tvivl, men i hvert fald én af de unge er helt sikker i sin sag: Det handler om at kunne være den, man er
Når Andreas Sommer om syv måneder fylder 18 år, kan han både ændre sit juridiske køn og få foretaget en mastektomi, som skal fjerne hans bryster. »Det vil betyde, at jeg kan gå i det tøj, jeg har lyst til,« fortæller han.

Når Andreas Sommer om syv måneder fylder 18 år, kan han både ændre sit juridiske køn og få foretaget en mastektomi, som skal fjerne hans bryster. »Det vil betyde, at jeg kan gå i det tøj, jeg har lyst til,« fortæller han.

Emilie Lærke Henriksen

Moderne Tider
29. august 2020

»Vi gjorde det, folkens. Én troede, jeg var cis.«

Andreas Sommer laver knytnæveslag ud i luften og griner. På den måde, man griner, når man ikke kan lade være.

Han opdaterer dagligt sin TikTok-profil med, hvad han selv kalder »en omgang lort«. Primært udskældning af transfober, politifolk og nazister. Og forleden oplevede han at blive irettesat, fordi han blandede sig i en debat om menstruation på det sociale medie: »Du ved ikke, hvad du taler om. Du er en fyr,« fik han at vide. Vedkommende troede, at han var ciskønnet: identitetsmæssigt det samme køn som det køn, han biologisk blev født med.

Andreas Sommer er 17 år gammel, og for otte måneder siden begyndte han på den hormonbehandling, der skal gøre hans krop til en mands krop. Han har, siden han var 14 år, været sikker på, at han ikke var en pige, og hans krop er nu i gang med at forandre sig. Men som lovgivningen er lige nu, kan han først som 18-årig blive en mand rent juridisk.

Det volder besvær, når han skal på ferie, til læge, på apoteket og i idrætstimerne på Grenaa Gymnasium.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

David Zennaro

Det er forbløffende, at "eksperter" som Anne-Marie Axø Gerdes, der er læge og professor i genetik, stadig ikke kan kende forskel på kønsroller og kønsidentitet. Jeg har umådelig stor sympati for at lave udvidede kønsroller, men det løser ikke transpersoners problem med deres kønsidentitet.

Randi Christiansen

Man er menneske, før man er sit køn, og hvis man primært identificerer sig med sit køn, mangler den vigtigste dimension.

Denne kønsforvirring er kunstig og skabt af miljø-og socioøkonomiske ubalancer, som er pengemafiaens ansvar - man kunne mistænke også dens bevidste hensigt. Og hvorfor så det? Del og hersk - skab splittelse og forvirring og vejen er banet for magtovertagelse.

Hormonforstyrrende stoffer i miljøet er uden tvivl en medvirkende faktor i udviklingen af denne økologiske ubalance, denne kønsforstyrrelse.

Randi Christiansen

Hvis vi kunne slippe de kulturelle konnotationer, som lige fra fødslen behæftes med det biologiske køn, kunne det enkelte menneske måske frisættes mere ifht egen identitet. Således at disse meget drastiske kropslige indgreb ikke er nødvendige, for at kunne være den man er.

Uden sammenligning i øvrigt har jeg personligt i høj grad lidt under at være født i det 'forkerte' sociale lag og har gennemlidt en ørkenvandring af fattige stimuli og udfoldelsesmuligheder i min barndom og ungdom. Mine forældre var gode, flittige og dygtige mennesker, som pga samfundets økonomiske begrænsninger = konkurrencestatens hundeslagsmål hvis vindere og tabere altid er uforskyldte - ikke kunne give deres børn eller sig selv de livsbetingelser, som er frugtbare for den menneskelige udvikling.

Så de eksistentielle valg (indgreb), jeg har måttet foretage, har ikke været af primært fysisk karakter, men har alligevel været meget indgribende.

Igen må jeg varmt anbefale rudolf steiners kloge, rummelige pædagogik.