Interview
Læsetid: 2 min.

Ayan Mouhoumed: »Det er skamfuldt, at medier og politikere udskammer en gruppe, der allerede bliver set ned på«

I denne uge har debatten drejet sig om smitteudbruddet blandt somaliere i Aarhus. Ayan Mouhoumed er en af de dansksomaliere, der har råbt op på de sociale medier under hashtags som #SomaliereSigerFra og #NejTilUdskamning
Moderne Tider
15. august 2020
I denne uge har debatten drejet sig om smitteudbruddet blandt somaliere i Aarhus. Ayan Mouhoumed er en af de dansksomaliere, der har råbt op på de sociale medier under hashtags som #SomaliereSigerFra og #NejTilUdskamning

Privatfoto

– Hvorfor tror du, at smitten er mest markant blandt dansksomaliere?

»Jeg tror, at det er, fordi vi er såkaldte frontkæmpere: sygeplejersker, taxachauffører og så videre. Vi sidder oftest ikke bag et trygt skrivebord som jeg selv.«

– Synes du, at det er problematisk, at det er blevet offentliggjort, at smitten er mest udbredt i det somaliske mindretal?

»Nej, men det er skamfuldt, at medier og politikere udskammer en gruppe, der allerede bliver set ned på. Når politikerne udpeger os, træder på os og stigmatiserer os, bliver det en mørk sky over hovedet på os. Men det er billige point hos nogle vælgere, og det har ingen konsekvens for politikerne at gøre det.«

– Men hvordan skal eksempelvis medier skrive om det uden at stigmatisere?

»Det skal selvfølgelig tages op, men det skal ikke gøres til overskrifter. Ord gør jo ondt. Der var ingen overskrifter om danskerne på skiferie, da udbruddet kom i første omgang. Og dansksomalierne i Aarhus lukkede hurtigt ned for alle forsamlinger, da nyhederne kom ud. Det er også mit indtryk, at de selvfølgelig har fulgt reglerne fra begyndelsen, præcis ligesom alle andre danskere.«

Ayan Mouhoumed

  • 38 år.
  • Caster og har en blog om at være mor og dansksomalier.
  • Aktiv i debatten om racisme i Danmark med hashtags som #SomaliereSigerFra og #NejTilUdskamning.

– Hvordan har du efter nyheden om udbruddet konkret oplevet, at dansksomaliere bliver udskammet?

»Jeg har ikke oplevet det på egen krop, som de har i Aarhus. Men på de sociale medier under hashtagget #NejTilUdskamning kan man se det. Når jeg blander mig i debatten, kommer der positive kommentarer med støtte, men der er også enkelte – typisk falske – profiler, som skriver, at jeg skal »skride hjem«. Det er de færreste af dem, der har nosser nok til at stå frem. Egentlig er jeg også immun over for den slags, for jeg er født i Danmark, og de skal ikke holde mig fra at deltage i samfundsdebatten.«

– Hvad giver dig håb?

»At se, at der er så mange dansksomaliere, der ytrer sig og siger fra. Det viser, at de forstår, at de selvfølgelig også er danskere, og at de er trætte af at blive udskammet. Den unge generation af dansksomaliere forstår, at de skal blande sig i debatten. Det var vores forældre generelt ikke så gode til, og måske forstod de ikke vigtigheden af at deltage i samfundsdebatten. Det giver mig også håb, når folk bakker mig op på de sociale medier.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Krogsbøll

Der er pænt høje smittetal i Gentofte og Gribskov - høje nok til, at vi næsten ville skulle i karantæne ved udrejse derfra, hvis det var lande:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/der-er-registreret-165-nye-smittede-si...

Gad vide, hvad grunden er? Vasker de ikke hænder i de kommuner? Dem må vi skamme ud, så de kan lære det... stempel i panden i form af tvungent mundbind med smitte-advarselstrekant på, så vi andre kan holde os på sikker afstand...

Ole Svendsen, Jens Erik Starup, Herdis Weins, Arne Albatros Olsen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Karen Grue, Birte Pedersen, Jens Flø, Karsten Aaen, steen ingvard nielsen og Ellen Jeppesen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Man må gribe ind der, hvor fakta siger der er problemer med corona smitte for at få rettet op. Og så er det jo ligegyldigt med hvem, hvad eller hvor. Det er der intet udskamning over. Og man behøver ikke ophøje sig selv til en særposition, hvis man bliver ramt.

Martin Sørensen, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Jens Flø, Carsten Hansen, Ditte Jensen, Niels K. Nielsen, Karsten Aaen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"I Brøndby, Albertslund, Hvidovre og Gentofte har der været mellem 20 og 30 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.

- Der begynder at tegne sig et billede af småudbrud i kommuner, som er socialt belastede, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme og overlæge på Rigshospitalet, til Ritzau."
https://nyheder.tv2.dk/2020-08-14-seneste-nyt-om-coronavirus

Gentofte social belastet? Gad vide hvilke kulturelle normer, der der bidrager til smittens opblomstring der?

Ole Svendsen, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel, Karen Grue, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Jens Flø, Karsten Aaen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Ovesen

Det lyder troligt. Jeg har det fra en radioudsendelse på DR1.

Bent Christensen

Ergo; grunden til at mange somaliere er smittet er andres skyld.

Erik Fuglsang, Niels K. Nielsen, jens christian jacobsen og Finn Sørensen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvis skyld er det i Gentofte? Somaliernes?

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Birte Pedersen, Ole Frank, erik pedersen og steen ingvard nielsen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hvor er det anstrengende og trivielt at læse venstre-populistiske bortforklaringer og bla bla som det Krogsbøl slynger om sig med.

Anne-Marie Krogsbøll

Du mangler åbenbart et godt svar på mit spørgsmål, Jens Christian. Bor du i Gentofte? :-)

Michael Waterstradt, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

For det første er det tilfældigt hvilke befolknings grupper som bliver ramt. Men når man nu er ude med riven burde man så ikke holde sig til kendsgerningerne. Smitten er indført via den såkaldte kreative klasse. Og startede med Frederiksbjerg og Nordsjælland som hotspot. bla. Gentofte, hvor Pia Kærsgaard har bolig. Man ville jo ikke nævne det, men jeg tror de fleste tænkte . Hvorfor satte man dog ikke, øjeblikkeligt, ind med nedlukning og karantæne muligheder i dette område.
Så Ja. Smitten er spredt fra Nordsjælland til det øvrige Danmark deriblandt somalier. Vi burde jo ikke bekymre os om hvor og fra hvem Corona spredte sig. Men når nu islamofober og racister fra bla. disse områder er ude med riven. Så lad os da nævne kendsgerningerne råt for usødet.

Ole Svendsen, Herdis Weins, Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Marie Jensen, Peter Mikkelsen, Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll, Ole Frank, erik pedersen, Karsten Aaen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Er der ikke noget med nogle kulturelle normer omkring, at man SKAL give hånd for at være rigtig dansk i Pias kulturelle bagland?

Og er maskeringsforbudet ude af kraft her under coronakrise.

steen ingvard nielsen

Jeg vil da også rigtigt gerne bakke op, for jeg har boet i Gellrrup Parken og været ved at blive overfaldet ved et tilfælde, hvis det ikke havde været for 2 somaliere der tilfældigt kom forbi og redede mig. Det samme i busserne, på daværende tidspunkt, det var ofte Somaliske boschaufører, der måtte mægle når der opstod problemer i busserne og det gjorde der tit, da Nicolai Vammen var borgmester i Århus. Mon ikke han husker det? Og nu bliver disse mennesker igen kritiseret, på er forkert grundlag. Er det retfærdigt? Svaret er entydigt: Nej!

Ole Svendsen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, David Zennaro, Karen Grue, Peter Mikkelsen, Jane Doe, Anne-Marie Krogsbøll, Jens Ole Mortensen, erik pedersen, Karsten Aaen og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Århus, Silkeborg, Brøndby, Albertslund, Glostrup, Høje-Tåstrup, Ishøj og Gentofte og flere ligger højt, men ingen i nærheden af Århus. Hvad end årsagen er så er nu under 15 % over 60 år og de fleste mellen 20 og 40.
Det er altså de unge der er ligeglade, mens vi gamle passer på. Andet steds står der at hvis man er bange for sygdom er man også bange for de fremmede. Da jeg ikke kan læse dette videnskabelige statement , vil jeg holde mig til at vi gamle bare passer bedre på og sjældent samles til fest og ballade på Islands Brygge eller andre hotspots. Selv begravelser kommer vi ikke til. Som de egoister vi er håber vi på at få nogle flere år inden det er vores tur.

Herdis Weins, Vibeke Hansen, Erik Fuglsang, Carsten Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

30 % af ansatte ved akutenheden og 12 % af de ansatte i øvrigt på Hospital Vest har antistoffer. Mon det skyldes, at de ansatte der har en anden kultur og dårlig hygiejne?
https://www.rm.dk/om-os/aktuelt/nyheder/nyheder-2020/august-20/34-pct-af...

Dertil kommer vore egne myndigheder og politikere, som i månedsvis ikke har taget farerne ved
denne virus alvorligt, hvilket nu resulterer i, at der - på trods af alle løfter om styr på testberedskabet - er 15 dages ventetid på at blive testet visse steder i jylland, og dertil ventetid på resultatet:
"I Randers skal man ifølge avisen vente i 15 dage, før der er en ledig tid. I Horsens er det 14 dage, Skanderborg 12, Holstebro 8, mens man i Skive og Grenaa skal vente i en uge."
https://www.berlingske.dk/samfund/liveblog-smittetallene-stiger-i-danmar...

Vi er blevet lovet hele sommeren, at der var styr på det med testning til at afværge en ny bølge, og disse ventetider vil bidrage til yderligere - unødvendig - smittespredning - så er det dårlige kulturelle normer hos vore politikere og myndigheder ("Lad os hoppe over, hvor gærdet er lavest"-kulturen), der gør, at beredskabet STADIG - efter 1/2 års samfundsødelæggende epidemi - ikke er på plads?

Vore myndigheder har heller ikke håndhævet det allevigtigste forebyggende tiltag, nemlig at holde afstand, når det gælder offentlig trafik. Man håndhæver ikke 2 meters-kravet - man håndhæver ikke engang 1-meters-kravet i toge og busser. I mine øjne udtryk for dårlige kulturelle normer - "Penge tæller mest"-kulturen, og "Vi springer over, hvor gærdet er lavest"-kulturen.

Nu har man så vedtaget stikprøver ift. karantæneoverholdelse - fint, men mon der kommer en eneste stikprøve i Gentofte?

Alle grupper skal tage denne fare alvorligt (https://www.nrk.no/norge/ber-om-strengare-tiltak-for-a-sla-ned-smitten_-...), både somaliere, polakker,etniske danskere, unge, gamle og danske myndigheder og beslutningstagere. ALLE!

Ole Svendsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

"Hvad end årsagen er så er nu under 15 % over 60 år og de fleste mellen 20 og 40."

Ja, nogen ser det som en glædelig nyhed - jeg ser det som en falliterklæring, at ældre og sårbare grupper (det er omkring 30 % af befolkningen) ikke mere tør færdes i samfundet, fordi er er grupper, som med åbne øjne smider andre under bussen. Desværre godt bakket op af blå bloks uansvarlige hylekor om "Genåbning NU!".

Jens Ole Mortensen

"Er der ikke noget med nogle kulturelle normer omkring, at man SKAL give hånd for at være rigtig dansk i Pias kulturelle bagland?"

Det er åbenbart kun dem, der gerne vil være danske, der SKAL give hånd - vi andre gør det ikke...

Anne-Marie Krogsbøll

Gad vide, om de alle sammen er somaliere og polakker?:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/i-aarhus-fortsaetter-festen-i-partybus...

Niels Erlinger

Jeg kan ikke rigtig se, hvad Gentofte har at gøre med smitteudbruddet iblandt somalier i Århus.
Hvis man synes at det er ubehageligt at høre om smittede somalier i Århus, kan man, hvis man ikke tilhører målgruppen, jo bare ignorere oplysningen.
Men, at konstatere at somalier i Århus, er mere smittede end nogen anden gruppe i Danmark, er et faktum.
At forsøge at blande smittede i Gentofte ind i debatten er et forsøg på bortforklaring.
Under alle omstændigheder; lad os dog undertrykke alle ubehagelige nyheder!!!

Carsten Hansen

Som person i risikogruppe med fare for svært eller fatalt sygdomsforløb er jeg meget opmærksom på andres adfærd. Og den er ikke god god generelt.
Folk glemmer er uopmærksomme og nogle er sikkert direkte imod alle tiltag. Om der er grupperinger der er særligt udsat via deres levevis f.eks. ved at bo tæt eller samles i stort antal til indendørs fester eller andet, skal jeg ikke kloge mig på. Jeg er mere interesseret i at vide hvor jeg som person i risikogruppe ikke skal bevæge mig hen. En oplysninger om at somaliere i Aarhus er en særligt ramt gruppe vil jeg hermed bruge til at holde mig væk fra den gruppe, ikke til at udskamme somaliere generelt. Og sådan vil jeg have det med en hver oplysning om hvilken som helst gruppe.

jens rasmussen, Erik Fuglsang og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Og ps.

Glem nu alt om at danskere støtter op om DF/NB er deres mærkelige ideer.. De fleste af os tænker rationelt.

Ole Svendsen, Karen Grue, Erik Fuglsang og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hvorfor må det ikke komme frem, at der også er højt smittetal i Gentofte?

Eller at partybusser opfører sig uansvarligt?

Eller at en del etnisk danske unge opfører sig i corona-mæssigt henseende uansvarligt?

Eller at vore egne myndigheder ikke tager smitten alvorligt nok ift, at sikre beredskab og forebyggende foranstaltninger?

Eller at sundhedsansatte i midtjylland åbenbart er nogle uansvarlige svin - at dømme efter antallet, der har været smittede der? Er en mere nærliggende konklusion ikke, at sundhedsansatte - i lighed med buschauffører, pizzabude og hjemmehjælpere - er et yderst udsat folkefærd rent smittemæssigt?

Vi kan yderligere sætte fokus på, at det jo er tydeligt, at ledelsen på Danish Crown har svigtet groft ift. at inddæmme smitten der. Det er ledelsen, som har ansvaret for et arbejdsmiljø, som muligvis fremmer smittespredning. Det er de danske myndigheder, som har besluttet, at udenlandske arbejdere kan komme ind i landet uden karantæne og testning - hvilket er uansvarligt af myndighederne.

Pointen med at bringe det på banen er at gøre det tydeligt, hvor enøjet og selektivt det aktuelle fokus på smitte blandt udenlandske borgere er - at det er svært at skelne fra egentlig fremmedhad. Man ser splinten i sin broders øje, men ikke bjælken i eget.

Ole Svendsen, Herdis Weins, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Vore myndigheder og politikere er mindst ligeså uansvarlige som folk med evt. særlige kulturelle normer:
"Med de nye tiltag, som i aftes blev vedtaget, da Folketingets partier blev enige om en aftale for fase 4-genåbningen af det danske samfund, er der potentiale for, at spredningen af coronasmitte kan tage til i styrke."
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12344866/det-er-vigtigt-at-kravet-...

De ansvarlige politikere og myndigheder kommer til at sætte en ny, intens epidemi igang - og hvorfor? Penge! Penge! Penge! Det er den ultimative værdi i visse toneangivende samfundslag, som nok skal finde en prygelknabe for at sløre, hvis ansvar det i virkeligheden er, at vi med åbne øjne åbner for epidemien igen.

Egon Stich, Ole Svendsen, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Medier og myndigheder bør til enhver tid - og uden at tænke i politiske baner - sagligt og neutralt skildre virkeligheden, som den er - slet og ret.

Borgere, virksomheder, foreninger m.v. ønsker at blive orienteret om fakta - så skal vi nok hver især fortolke fakta og sætte dem ind i de sammenhænge og (evt. fordomme), som vi mener, de hører hjemme i. Det behøver vi ingenlunde smagsdommere blandt myndigheder og medier (med tydelige politiske dagsordener) til.

Carsten Hansen

Vi har , i Danmark, en overvejende borgerlig presse men ikke en Ny-Borgerlig elle DF-presse.
Tv- og Radiomediet er heller ikke under NB/DF-dominans.

Hvad sensationsmedierne udspyr er ikke et udtryk for hvad den gennemsnitlige dansker mener og tænker.

Så : Ja tak til redelig journalistik og formidling af fakta. Det er ikke politisering at oplyse hvor Covid 19 rammer især. Det er politisering at fortolke hvorfor.

Da smittespredningen begyndte her i landet, med udgangspunkt hjemkomsten fra skiferierne, var der faktisk en tydelig opmærksomhed på, at det var bedrestillede og rejseglade sociale grupper der bragte det til landet. Der var lange artikler om, at de rige bragte sygdommen til landet, men at de fattige var mere udsatte. Ligeledes var der, fra begyndelsen af sommeren, skærpet opmærksomhed på, at relativt priviligerede unge, med trang til fester og ferier, udgjorde en særlig risikogruppe. Og denne opmærksomhed har været velplaceret.

Der har altså generelt ikke været noget forbehold mod, at adressere problemet og truslen, hvor den måtte forekomme. Dette forbehold opstod først med somalierne. Nu var det pludseligt ikke længere så passende, at beskæftige sig med, hvordan problemet hang sammen. Så synes nogle åbenbart, at særlige hensyn er vigtigere, end at standse smittespredningen. Men det er et misforstået hensyn. Ingen, absolut ingen bør skånes for skærpet for skærpet opmærksomhed, når det er påkrævet. Det er også i de pågældende gruppers egen interesse, at problemet undersøges til bunds, for skjules kan det ikke, og så får man bare mytedannelser i stedet.

Egon Stich, Finn Bendixen, Erik Fuglsang, Henrik Ovesen, Martin Sørensen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Peter Jensen:

Det undgår din opmærksomhed, at det er det manglende fokus på ANDRE steder, hvor man handler corona-uansvarligt, som kritiseres. Der fokuseres nu enøjet på somaliere, selv om politiet f. eks. har måttet smide unge ud af Dyrehaven og væk fra Nordhavn, fordi de opførte sig corona-idiotisk.

Det er helt fint at undersøge, hvad grunden er til ophobning af smitte i f. eks. Aarhus, og om det er noget, man kan afhjælpe på en eller anden måde (lige nu er der INGEN, der faktisk aner, hvad grunden er) - men det skal man OGSÅ gøre i alle de andre situationer, hvor der muligvis handles uansvarligt i corona-sammenhæng - eks. myndigheders og beslutningstageres bukken og skraben for erhvervsinteresser. For det ER idioti at lade værtshuse og natklubber og diskoteker holde længere åbent - der er ikke andre begrundelser end penge. Så hvor er fokus på DEN smittefare?

Noget tyder jo på, at mht. smittespredning så vil noget af det allermest vigtige være, at vi alle holder lang, lang afstand til alle sundhedsansatte, da de i den grad er smittebærere. Så hvorfor hører vi ikke noget om det?

Og hvorfor skal 1/3 af befolkningen og mange af deres nærmeste tvinges til at opgive samfundslivet i lang, lang, lang tid fremover, fordi der er andre, som vil have lov til at gå på værtshus, tage ud at rejse og gå til supersprederbegivenheder såsom fodboldkampe? Der er ingen rimelighed i det, der er ikke andre begrundelser end penge... Man har med åbne øjne kastet 1/3 af borgerne under bussen, og nu bruger man somaliere som prygelknabe for at flytte fokus fra det faktum.

Egon Stich, Herdis Weins, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg går ud fra at du overværede pressekonferencen der lige er afsluttet.

Fokus rettes mod mange ting. og absolut ikke kun somaliere.
Det er fakta.
Det er virkelighedsfordrejning at påstå andet.

Ayan Mouhoumed, du har ret. I skal blande Jer i debatten. Det giver en god fornemmelse for sådan en som mig.

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Jeg taler om debatten i medierne, Carsten Hansen. Og det var dybt usmageligt, at MF lige skulle rette fokus mod etniske grupper. Hun gav jo netop samtidig udtryk for, at det er os alle sammen, som har slappet for meget af, så hvorfor overhovedet pege på specielle etniske grupper?

Det er virkelighedsfordrejning, og at lede efter en prygelknabe for, at udviklingen er ved at løbe regeringen af hænde. Min respekt fra deres håndtering i foråret er som blæst væk nu. Vi er på vej mod afgrunden - ikke pga. etniske grubbe, men pga. blå bloks og regeringens uansvarlige genåbningsplaner.

Vi går mod svenske tilstande, og forårets store ofre risikerer at ende med at være spildte.

Ole Svendsen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Anne-Marie Krogsbøll:
Jeg mener nu nok, at der er fokus på andre steder, hvad jeg også skriver. Og den dag nogen så meget som antyder, at vi skal passe på med at stigmatisere beboere i Gentofte, eller privilegerede grupper, skal jeg nok melde mig under fanerne med kritik. Til gengæld er jeg helt enig i, at der bør siges mere klart fra, overfor alle de uansvarlige krav om genåbninger og lempelser.

Carsten Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er usselt og under lavmålet at stigmatisere nogen som helst midt i denne pandemi.

Men for sammenligningens skyld bliver man åbenbart nødt til at komme med eksempler på, hvor mange andre i samfundet der smitter og bliver smittede, både uforvarende og fordi de er ligeglade med risikoen, som Anne-Marie Krogsbøll forsøger - desværre ret omsonst, da mange slet ikke forstår pointen.

At statsministeren går ud på et pressemøde, og fortsætter Venstres og DF's hetz mod det somaliske mindretal i Aarhus, er simpelthen forkasteligt.
Ved hun slet ikke, at hun kritiserer det ellers så højt priste frontpersonale? Tror hun, at alle somaliere er arbejdsløse analfabeter?
Det er jo det indtryk man får..

Og det er bare på ingen måde i orden !!!!

Ole Svendsen, erik pedersen, Per Klüver og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Sandheden er altid ilde hørt!!

Carsten Hansen

Jeg er enig med statsministeren.

Det dur ikke at forbigå fakta med tavshed.

Og fakta er at unge tankeløse festaber er smittebærere og risikerer at slå deres syge forældre og gamle bedsteforældre ihjel.
Det er ligeledes fakta at visse grupper er svært overrepræsenterede i statistikkerne.
Vil man bekæmpe smitten må man rette opmærksomheden derhen hvor det er værst.

Oplysning-oplysning og atter oplysning.

Erik Fuglsang

Havde der nu været en større gruppering med rod i højre-ekstremt miljø, hvor smitten var særligt udtalt, så er jeg ganske overbevist om, at man i visse dele af kommentarsporet havde talt højlydt om dette.
Nu er der imidlertid tale om et andet segment, og så må vi - af hensyn til den politiske korrekthed - overhovedet ikke tale om det. Det kommer imidlertid ikke til at ske. Jeg er - som Carsten Hansen - enig i med statsministeren i, at det ikke nytter at forbigå fakta med tavshed.Vi skal naturligvis tale om tingene, nøjagtigt som de er - og uden den mindste form for berøringsangst.

Carsten Hansen

Og så er det for øvrigt også en fordel for folk i relevante grupper at blive opmærksomme på at den er gal.
Og skal vi fremover lukke ned, så bliver det i hot-spots og ikke generelt, så det kommer frem under alle omstændigheder..

Åbenhed er at foretrække og folk i almindelighed lægger ikke hverken unge festaber, slagteriarbejdere eller somaliere til had. Det gør kun et fåtal.

Anne-Marie Krogsbøll

Carsten Hansen:

Jeg hører ikke nogen kræve, at disse problemer ikke må nævnes, jeg går ind for, at vi undersøger coronas smitteveje så grundigt som muligt (også i Gentofte) men når nu MF direkte nævner, at vi ALLE SAMMEN har slappet for meget af (smitten popper jo op alle steder lige nu), hvorfor nævner hun så overhovedet de etniske grupper seperat? Hvorfor nøjes hun ikke med at pege på, at alle slapper for meget af?

Og hvorfor nævnes det ikke, hvor udbredt smitten er hos sundhedsansatte? Kunne det være fordi, man der går ud fra, at det skyldes udsættelse via arbejdet, mens man, når det gælder etniske grupper, straks tolker ind, at der nok er tale om en eller anden form for forsømmelighed - ikke udsatte jobfunktioner?

Carsten Hansen

Anne-Marie Krogsbøll

Antalmissægt er der langt flere ikke-somaliere der arbejder i udsatte jobfunktioner. (F.eks er der ca 21000 somaliere i Danmark og man vi har f.eks 7500 uddannelsespladser hvert år til sosuas + sosuhjælper..)
At det skulle være grunden til at indvandrere med ikke-vestlig baggrund skulle være hårdest ramt finder jeg usandsynligt.

Statsministeren nævnte ikke specifikt somaliere, så vidt jeg husker, men termen "Ikke-Vestlige indvandrere"
Derudover har statsministeren, sundhedsstyrelse og epidemiologer nævnt andre grupper ligeledes.
Jeg forstår ikke en forargelse over at nævne fakta ud fra statistikker.
Som f.eks udlandsrejsende skiløbere som vel ikke antages at være andet end folk med overvejende etnisk dansk baggrund.

Carsten Hansen

Og så synes jeg for øvrigt at det er fint at statsministeren refererer til fakta frem for at overlade scenen til de rabiate fra NB/DF.
De kan herefter ture frem med deres mærkværdige og skurrile forslag , som statsministeren så kan affeje med at regeringen har øje på situationen og vil samarbejde om udredning/handling/løsning.

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg nævner heller ikke somaliere Carsten Hansen.

Men bare for lige at få tingene frem i lyset: Hvad er det, man mener, at somaliere/etniske grupper gør forkert, som unge festglade, eller smittede sundhedsansatte, eller smittede Gentofteborgere ikke gør forkert?

Carsten Hansen

Anne-Marie Krogsbøll

Kan jeg, udfra dine indlæg, antage at din forargelse går ud på at "Gentofteborgere" ikke er nævnt, da alle alle dine andre eksempler er nævnt flere gange.?

Jeg går ind for at udrede-handle- og løse problematikker der hvor de opstår/findes. Dette indebærer at erkende at det ikke nødvendigvis er de samme årsager i alle tilfælde. Og skulle det vise sig at være nødvendigt at kigge på en gentofte-enklave så gør man det.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det kan du udlede, Carsten Hansen. At fokusere på bestemte grupper, når andre grupper også ser ud til at have lignende problemer - eks. sundhedsansatte - er i mine øjne diskrimination. Hvad gør sundhedsansatte forkert? Hvad gør Gentofte-borgere forkert? det er da fint at undersøge, had der går galt blandt somalierne, men indtil videre aner vi ikke, hvad årsagen er - og der er lignende problemer i andre befolkningsgrupper, så de skal også undersøges.

MF puster til fremmedhad, når hun specifikt nævner etniske grupper, men ikke de andre steder, hvor der er problemer. Problemerne i sundhedsvæsnet er sandsynligvis resultat af regeringens/SST's egen politik, hvor man ikke har krævet tilstrækkelige foranstaltninger og værnemidler til at forebygge smitte i sundhedsvæsnet (først nu er der krav om mundbind der - og jeg ved ikke engang, om det er indført i testcentrene, hvor smitten må formodes at være hyppigt forekommende) - og nu bruger man så etniske grupper til at fjerne fokus fra de forsømmelser.

Jeg vil ikke sige højt, hvad det minder mig om....

Sundhedsansatte i Region Midt har meget højere smitteandel end somaliere - i mine øjne er det diskrimination, at dette ikke nævnes i nær samme grad.

Carsten Hansen

Anne-Marie Krogsbøll

Altså med andre ord.

At havde statsministeren nævnt Gentofte, så er det helt i orden at fremhæve overrepræsentationen blandt ikke-vestlige indvandrere.

At du kalder det at puste til fremmedhadet er jeg ikke enig i.
Derimod mener jeg at du og andre pisker en stemning op hvor I antager at danskere flest hader indvandrere.
Som skrevet tidligere; Danskerne flest kan sagtens se at årsagerne kan bunde i en anden kulturel bestemt livsførelse som er naturlig for en specifik gruppe. Dette skal der så oplyses og handles omkring , uden nogen form for had og fordømmelse.
Det tror jeg bestemt de fleste af os mener.

DF/NB tilhængere er der nu ikke så mange af og de der er kan vi så i fællesskab tage afstand fra.

Anne-Marie Krogsbøll

Det kommer sandelig an på, hvordan det er gjort, Carsten Hansen. Hun kunne jo have nøjedes med at sige, at der er en del kommuner, både i Jylland og andre steder, hvor smitten nu er på et niveau, som bekymrer, og som burde tilråde, at man holder sig derfra, og som gør, at vi må finde en løsning. Men nej - hun valgte at puste til fremmedhadet, for at fjerne fokus fra regerings og myndigheders egen forsømmelighed ift. at tage smitten tilstrækkeligt alvorligt. Hun rettede fokus på etniske grupper, i stedet for at rette fokus bredt mod alle de steder - inkl. de steder, regering og myndigheder har ansvar for - hvor det lige nu går galt.

Tror du på, at der kommer stikprøvekontroller i Gentofte, eller blandt sundhedsansatte? Det gør jeg ikke.

Anne-Marie Krogsbøll

PS; Carsten Hansen: Du ved jo faktisk intet om, hvorfor smitten har bredt sig blandt somaliere i Aarhus. Hvad er er det, du tænker, de gør anderledes end andre?

Carsten Hansen

Anne-Marie Krogsbøll

Hvad jeg tænker de gør anderledes ?.

Sandsynligvis en blanding af mange ting, f.eks : https://www.information.dk/debat/leder/2020/05/skaeve-smitte-covid-19-fr... (Læs nu hele artiklen)

Det er så et bud fra en part; Der findes sikkert andre bud fra andre parter og i bund og grund ved du heller ikke en dyt mere end andre. derfor er det vigtigt at der arbejdes på at finde ud af det.
Eskapisme kan ingen dog bruge til noget ; Selvpiskeri og en indbildt antagelse at danskere flest er fremmedhadere, lige så lidt.

Carsten Hansen

Inden det kører helt i ring så lad mig lige præcisere.

- Jeg tager afstand fra DF/NB og deres tåbeligheder.
- Jeg tager afstand fra at betegne fakta som diskrimination og racisme.
- Jeg er imod eskapisme.
- Jeg mener at man bør adressere problemer for at løse dem.
- Der er en mellemting mellem at være højrenationalist og være fra det Radikale/Enhedsliste/Alternative- segment. og vi der ikke befinder os heri, er flest hverken xenofober eller xenofile.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, jeg ved ikke, om du er fremmehader, Carsten Hansen. Det er du nok ikke - men i mine øjne pustede MF til en farlig ild på pressemødet, på et i forvejen betændt tidspunkt - og hun gjorde det i mine øjne for ar fjerne fokus fra, at regeringen er ved at miste grebet om epidemien, og har brug for nogle syndebukke.

Føj, hvor det er farligt...

Anne-Marie Krogsbøll

Jamen, i linket er der da gode bud, Carsten Hansen, men ingen egentlig viden. Og de bud, der er, handler i høj grad om ting, som de pågældende ikke selv kan gøre så meget ved - så hvorfor MF's fordømmende ansigtsudtryk og tone, mens hun talte om dette?

Nej - hun holder ikke DF og lignende fra døren med den tilgang - hun fyrer op under fremmedhadet, og selv om jeg går stærkt ind for, at man undersøger, hvordan smitten spredes, så finde jeg det dybt usympatisk, at man lige nu fokuserer på denne måde.

Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Nej; Jeg er ikke fremmedhader.. Dertil har jeg gennem tiden ansat alt for mange med anden etnisk baggrund.
Om du er en af de der ser racisme og fremmedhad bag hver en busk og omkring hvert et hjørne, er jeg i tvivl om. Det må du selv afgøre.

Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det ved jeg med mig selv, at jeg ikke er, Carsten Hansen - men jeg bliver bange, når jeg ser MF på den måde på et pressemøde.

Erik Fuglsang

Til Anne-Marie Krogsbøl og Carsten Hansen:
Jeg ved ikke, om nedenstående uddrag fra DR kan bidrage til at kaste lys over, hvad Statsministeren faktisk sagde og ikke sagde om dette tema på gårdagens pressemøde. Artiklen udtrykker ganske vist ikke noget om, at MF skulle have haft et "fordømmende ansigtsudtryk og tone, mens hun talte om dette", men den gengiver, hvad hun sagde.

Statsministeren: Der er ganske enkelt for mange smittede med ikke-vestlig baggrund
Mette Frederiksen vil have særligt fokus på smittebekæmpelse i etniske miljøer.
- Når vi nøgternt kigger på smittetallet, så er der ganske enkelt for mange mennesker med ikke-vestlig baggrund, som er smittet.

Sådan lød det i dag fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde om corona-situationen i Danmark.

Her satte statsministeren alvorsord på den statistik, som viser, at personer med etnisk minoritetsbaggrund fylder mere i coronastatistikken end etniske danskere.

- Jeg kan se, at der nogle steder i den offentlige debat bliver sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er en rimelig diskussion at have, om det er rimeligt at hæfte sig ved det faktum. Mit klare svar til det er, at ja, det er det, sagde hun.

LÆS OGSÅ:Stor stigning i coronasmitte blandt indvandrere i Danmark
Mette Frederiksen havde også et klart budskab til de etniske grupper om, at de også har et ansvar for at følge de regler og retningslinjer, som myndighederne udstikker.

- Alle bliver nødt til at påtage sig ansvaret for at lytte efter, hvad myndighederne i Danmark siger. Informationerne er der og har været tilgængelige i månedsvis. Ingen i Danmark kan være i tvivl om, hvordan man skal forholde sig i forhold til covid-19.

Se evt. mere på: https://www.dr.dk/nyheder/indland/statsministeren-der-er-ganske-enkelt-m...

Carsten Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Sider